gnocchi ze szpinakiem, ricottą oraz palonym masłem szałwiowym
Czy uwierzycie, że już marzec? Za 19 dni przypada pierwszy dzień wiosny – astronomicznej, a dzień później kalendarzowej. A czemu…
Czy uwierzycie, że już marzec? Za 19 dni przypada pierwszy dzień wiosny – astronomicznej, a dzień później kalendarzowej. A czemu…
Pachnące słońcem (no może w przenośni) suszone pomidory są najlepszym wspomnieniem lata. Zimą sprawdzają się wyjątkowo dobrze, a już najlepiej…
Kurczak pomarańczowo-imbirowy to zdecydowanie moje ulubione wytrawne danie z pomarańczami na ciepło. (tak, mam tak dużo ulubionych dań, że muszę…
Mój organizm wciąż upomina się o poświąteczny detoks i ciągle mam nietypowe zachcianki, a to burak, a to czerwona kapusta. A…
Już za tydzień święta! Czy macie upieczone pierniki? Ja w tym roku zbyt wiele szykować nie będę i nie zamierzam…
Placki ziemniaczane każdy zna i kocha (tak mi się przynajmniej wydaje), ale te dzisiejsze nie mają z tradycyjnymi zbyt…
Idea chili con carne zawsze do mnie przemawiała, jednak jeden mały szczegół powodował, że nie byłam jego wielką fanką: nie…
Znacie cottage pie? Dla tych, co nie wiedzą, jest to duszone mięso mielone z dodatkiem groszku i (lub) marchewki zapieczone pod…
Risotto z bakłażanem i pomidorami robiłam już wielokrotnie, ale dopiero ostatnio się zorientowałam, że przyjęłam złą strategię. Pomidory piekłam razem z bakłażanami…
Indyjskie curry zdecydowanie najbardziej smakują mi z owocami. W domu rodzinnym był to przede wszystkim banan i choć uważam, że jest to…
Ostatnie parę wpisów to ciecierzyca na różne sposoby: pieczona, chrupiąca przekąska, następnie hummus (z dynią), czyli pasta z cieciorki z tahiną, a dziś alternatywny sposób…
Ostatnio chodziła mi po głowie zupa rybna, a że jest sezon na borowiki i bardzo lubię połączenie ryba-grzyb, owoce…
Kto nie lubi czasem zjeść słodko pikantnych, klejących, pieczonych skrzydełek z kurczaka? Można je jeść rękami, popijając piwem i…
Tabbouleh opanowało cały internet, ale nic dziwnego, bo ta świeża, arabska sałatka z kuskusem jest zarówno pyszna jak i pożywna.…
Spring rolls to świetny wynalazek z Azji południowo wschodniej, jednak to wersja surowa (niesmażona) najbardziej do mnie przemawia. Sajgonki…