grzanki z pieczoną figą, ricottą, redukcją balsamiczną oraz miodem
Z początku dzisiejszą propozycję chciałam nazwać bruschetta, ale nagle mnie olśniło, że przecież po polsku to się nazywa grzanka. I tak…
Z początku dzisiejszą propozycję chciałam nazwać bruschetta, ale nagle mnie olśniło, że przecież po polsku to się nazywa grzanka. I tak…
Czy muffiny mogą być pyszne i słodkie (względnie), jak nie dodamy cukru i innych słodzików? Nawet miodu czy syropu…
Ostatnie parę wpisów to ciecierzyca na różne sposoby: pieczona, chrupiąca przekąska, następnie hummus (z dynią), czyli pasta z cieciorki z tahiną, a dziś alternatywny sposób…
Oficjalnie nastała jesień, a wraz z nią sezon na dynię. I dla mnie jest to wystarczający powód, żeby kochać tę porę…
Przychodzi taka chwila w ciągu dnia, kiedy mamy ochotę sobie pochrupać… chipsy, paluszki. Ja mam słabość szczególnie do tych pierwszych,…
Kto nie lubi czasem zjeść słodko pikantnych, klejących, pieczonych skrzydełek z kurczaka? Można je jeść rękami, popijając piwem i…
Rano często nie ma czasu i chęci na gotowanie, poza tym nie zawsze ma się ochotę na wielkie śniadanie…
Stary, poczciwy burak. Pyszny, zdrowy i łatwo dostępny, jednak bardzo niedoceniany. Zazwyczaj jedzony tarty lub w zupie, jednak mi…
Tabbouleh opanowało cały internet, ale nic dziwnego, bo ta świeża, arabska sałatka z kuskusem jest zarówno pyszna jak i pożywna.…
Spring rolls to świetny wynalazek z Azji południowo wschodniej, jednak to wersja surowa (niesmażona) najbardziej do mnie przemawia. Sajgonki…
Fruit leather, tak to się nazywa po angielsku.. czyli skóra z owoców. Brzmi przerażająco? Nie ma powodów do obaw, to tylko…
Morele są pyszne w wersji na słodko jak i na słono, a jeszcze smaczniejsze robią się po upieczeniu. A…
Ostatnio zrobiłam tortille kukurydziane i od razu stały się wielkim hitem. Może i przygotowanie ich jest lekko problemowe, bo trzeba…
Pewnie nie trudno zauważyć, że do wszystkich wypieków dodaję orzechów. Jem ich naprawdę bardzo dużo, a najwięcej migdałów. W muffinach orzechowych, bananowych,…
Były już muffiny bananowe, teraz czas na orzechowe! Czasem myślę, że ten blog powinien się nazywać: Za dużo orzechów, abo…