Ostatnio zrobiłam tortille kukurydziane i od razu stały się wielkim hitem. Może i przygotowanie ich jest lekko problemowe, bo trzeba liczyć z godzinę na całą akcję, ale jak dla mnie efekt końcowy jest tego wart: pyszne, domowe tortille, z których można robić tacos czy quesadillas. Eksperymentować można na wiele sposobów i zrobić np. wersję z jajecznicą. Dodałam też szpinak i pomidorki, a wszystko maczałam w kremowym sosie jogurtowym z chipotle.
Takie domowe tortille nie przypiekają się tak fajnie jak te kupne, ale i tak wychodzą chrupiące. A roztopiony w środku ser powoduje, że świat staje się lepszym miejscem. Do tego celu najlepiej użyć sera typu cheddar albo innego, który jest ostrzejszy w smaku, tłusty i się dobrze roztapia.
quesadillas z jajecznicą ze szpinakiem
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
- 6 małych domowych tortilli
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka
- szklanka świeżego szpinaku
- kubek startego sera (najlepiej cheddar)
- pomidorki
- ½ szklanki jogurtu naturalnego (najlepiej typu bałkańskiego)
- 1 papryczka chipotle
- masło, sól i ew. sok z cytryny
Przygotowanie
- Papryczkę zalać gorącą wodą, żeby zmiękła.
- Na patelni roztopić masło i na średnim ogniu podsmażyć szpinak, dodać jajka roztrzepane z mlekiem i solą i zrobić jajecznicę.
- Na tortilli układać trochę starego sera, na połowie jajka ze szpinakiem i kilka pokrojonych pomidorków.
- Tortillę złożyć na pół dobrze docisnąć i smażyć na małej ilości masła, aż ser się rozpuści, a tortilla przypiecze i odwrócić na drugą stronę i czynność powtórzyć.
- Papryczkę zmiksować z jogurtem, na gładki sos. Ewentualnie dosolić i dodać trochę soku z cytryny.
Uwagi
Zamiast chipotle można dodać innej wędzonej papryki, łagodnej bądź ostrej wg. uznania.
Tortille jak kupne, nawet małe są pewnie większe niż domowe, które maja ok. 10cm średnicy. Zatem pewnie wystarczą cztery.
Tortille jak kupne, nawet małe są pewnie większe niż domowe, które maja ok. 10cm średnicy. Zatem pewnie wystarczą cztery.
Czy gluten faktycznie szkodzi?
Gluten to jeden z najczęściej omawianych składników diety. Jedni uważają go za cichego wroga zdrowia, inni za niegroźne białko, które...
Czytaj dalej
Nie każda kawa jest taka sama – jak wybrać tę, która naprawdę smakuje?
W świecie kawy istnieje niezliczona ilość rodzajów i smaków, co sprawia, że dla wielu miłośników tego napoju wybór jednej opcji...
Czytaj dalej
7 sposobów na dynię jesienią 2025
Jesień to czas, kiedy dynia króluje w naszych kuchniach! Pomarańczowy symbol sezonu może być znacznie więcej niż tylko halloweenową dekoracją....
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.
