quesadillas z jajecznicą ze szpinakiem i sosem z chipotle

Ostatnio zrobiłam tortille kukurydziane i od razu stały się wielkim hitem. Może i przygotowanie ich jest lekko problemowe, bo trzeba liczyć z godzinę na całą akcję, ale jak dla mnie efekt końcowy jest tego wart: pyszne, domowe tortille, z których można robić tacos czy quesadillas. Eksperymentować można na wiele sposobów i zrobić np. wersję z jajecznicą. Dodałam też szpinak i pomidorki, a wszystko maczałam w kremowym sosie jogurtowym z chipotle.

Przejdź prosto do przepisu

quesadillas z jajecznica i szpinakiem

Takie domowe tortille nie przypiekają się tak fajnie jak te kupne, ale i tak wychodzą chrupiące. A roztopiony w środku ser powoduje, że świat staje się lepszym miejscem. Do tego celu najlepiej użyć sera typu  cheddar albo innego, który jest ostrzejszy w smaku, tłusty i się dobrze roztapia.

quesadillas z jajecznica i szpinakiem

quesadillas z jajecznicą ze szpinakiem
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 6 małych domowych tortilli
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • szklanka świeżego szpinaku
  • kubek startego sera (najlepiej cheddar)
  • pomidorki
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego (najlepiej typu bałkańskiego)
  • 1 papryczka chipotle
  • masło, sól i ew. sok z cytryny
Przygotowanie
  1. Papryczkę zalać gorącą wodą, żeby zmiękła.
  2. Na patelni roztopić masło i na średnim ogniu podsmażyć szpinak, dodać jajka roztrzepane z mlekiem i solą i zrobić jajecznicę.
  3. Na tortilli układać trochę starego sera, na połowie jajka ze szpinakiem i kilka pokrojonych pomidorków.
  4. Tortillę złożyć na pół dobrze docisnąć i smażyć na małej ilości masła, aż ser się rozpuści, a tortilla przypiecze i odwrócić na drugą stronę i czynność powtórzyć.
  5. Papryczkę zmiksować z jogurtem, na gładki sos. Ewentualnie dosolić i dodać trochę soku z cytryny.
Uwagi
Zamiast chipotle można dodać innej wędzonej papryki, łagodnej bądź ostrej wg. uznania.
Tortille jak kupne, nawet małe są pewnie większe niż domowe, które maja ok. 10cm średnicy. Zatem pewnie wystarczą cztery.

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]

Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):