I znowu szparagi…. Tym razem w sałatce o kolorystyce irlandzkiej. Ostatnio robiłam makaron ze szparagami i wykorzystałam do niego tylko pół pęczka, więc z drugiej połowy musiałam zrobić sałatkę! Ale bardzo z tego powodu nie cierpiałam.
Do sałatki dodałam całego ziarna orkiszu, który ma smak lekko orzechowy i konsystencję gumiasto-chrupiącą, jeśli mogę tak to określić. Bardzo mi zasmakował i już kilka razy jadłam go w sałatkach lub dodawałam do zupy, np. do minestrone z pieczonymi warzywami. Jest też zdrowszą wersją pszenicy, jej pradawną formą.
Do tego kremowa mozzarella, słodka morelka, świeża mięta i lekko pikantna zielona cebulka i wszystko polane limonkowym sosem.
sałatka ze szparagami morelą, mozzarellą i orkiszem z limonkowym dressingiem
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
- ½ szklanki ziarna orkiszu (ew. inne zboże)
- szklanka rukoli
- ½ pęczka szparagów
- 1 mozzarella
- 1 morela
- 1 zielona cebulka
- kilka listków mięty
- sos: 1 łyżeczka miodu, 2 łyżeczki sosu sojowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, ½ łyżeczki skórki z limonki, sok z limonki do smaku
Przygotowanie
- Orkisz przepłukać, zalać zimną wodą i moczyć najlepiej kilka godzin, albo przez noc. Wymienić wodę i gotować do miękkości. (Ja lubię al dente i gotuję ok. 30 min). Odsączyć i ostudzić.
- Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki i ugotować- dłużej doły (2-3 min.) i krócej główki szparagów (~1min.). Przelać zimną wodą.
- Morelę wymyć i pokroić na kawałki.
- Mozzarellę odcisnąć trochę z wody i pokroić.
- Na talerzu rozłożyć rukolę, orkisz, mozzarellę, szparagi i morelę. Posypać listkami mięty i pokrojoną zieloną cebulką. Na końcu polać dressingiem i ew. dodać więcej soku z limonki do smaku.
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.
Sałatka wyglada cudownie, genialny przepis
miło słyszeć:)