Sałatka ze szparagami, morelą, mozzarellą i orkiszem z limonkowym dressingiem

I znowu szparagi…. Tym razem w sałatce o kolorystyce irlandzkiej. Ostatnio robiłam makaron ze szparagami i wykorzystałam do niego tylko pół pęczka, więc z drugiej połowy musiałam zrobić sałatkę! Ale bardzo z tego powodu nie cierpiałam.

Przejdź prosto do przepisu

sałatka ze szparagami morelą i mozzarellą

Do sałatki dodałam całego ziarna orkiszu, który ma smak lekko orzechowy i konsystencję gumiasto-chrupiącą, jeśli mogę tak to określić. Bardzo mi zasmakował i już kilka razy jadłam go w sałatkach lub dodawałam do zupy, np. do minestrone z pieczonymi warzywami. Jest też zdrowszą wersją pszenicy, jej pradawną formą.

sałatka ze szparagami morelą i mozzarellą

Do tego kremowa mozzarella, słodka morelka, świeża mięta i lekko pikantna zielona cebulka i wszystko polane limonkowym sosem.

sałatka ze szparagami morelą i mozzarellą

sałatka ze szparagami morelą, mozzarellą i orkiszem z limonkowym dressingiem
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ½ szklanki ziarna orkiszu (ew. inne zboże)
  • szklanka rukoli
  • ½ pęczka szparagów
  • 1 mozzarella
  • 1 morela
  • 1 zielona cebulka
  • kilka listków mięty
  • sos: 1 łyżeczka miodu, 2 łyżeczki sosu sojowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, ½ łyżeczki skórki z limonki, sok z limonki do smaku
Przygotowanie
  1. Orkisz przepłukać, zalać zimną wodą i moczyć najlepiej kilka godzin, albo przez noc. Wymienić wodę i gotować do miękkości. (Ja lubię al dente i gotuję ok. 30 min). Odsączyć i ostudzić.
  2. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki i ugotować- dłużej doły (2-3 min.) i krócej główki szparagów (~1min.). Przelać zimną wodą.
  3. Morelę wymyć i pokroić na kawałki.
  4. Mozzarellę odcisnąć trochę z wody i pokroić.
  5. Na talerzu rozłożyć rukolę, orkisz, mozzarellę, szparagi i morelę. Posypać listkami mięty i pokrojoną zieloną cebulką. Na końcu polać dressingiem i ew. dodać więcej soku z limonki do smaku.
Hurtownia opakowań – jak wybrać najlepszą? Kompletny poradnik dla firm z różnych branż

Hurtownia opakowań – jak wybrać najlepszą? Kompletny poradnik dla firm z różnych branż

Porady
  W świecie, w którym szybkość dostaw, estetyka produktu i bezpieczeństwo transportu decydują o przewadze konkurencyjnej, wybór odpowiedniej hurtowni opakowań...
Czytaj dalej
Czy płatki owsiane można jeść codziennie?

Czy płatki owsiane można jeść codziennie?

inne
Płatki owsiane od lat cieszą się ogromną popularnością jako smaczny, sycący i łatwo dostępny element codziennej diety. Są chętnie wybierane...
Czytaj dalej
Produkty regionalne jako podstawa zdrowej kuchni – powidła i przeciery owocowe ze Spiżarni Hrabiny

Produkty regionalne jako podstawa zdrowej kuchni – powidła i przeciery owocowe ze Spiżarni Hrabiny

Porady
Najzdrowsza kuchnia to ta, która wyrasta z natury, tradycji i lokalnych receptur. Właśnie dlatego coraz więcej osób świadomie sięga po...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):