Tarte tatin to słynne, francuskie ciasto, do którego tradycyjnie używa się jabłek i piecze do góry nogami, po wcześniejszym skameralizowaniu owoców w cukrze i maśle. Brzmi niebiańsko, prawda?
A co się stanie jak jabłka zastąpimy pysznymi, dojrzałymi, czerwonymi figami?
Legenda głosi, że ciasto powstało przez przypadek, w celu uratowania przepieczonych jabłek na tradycyjny jabłecznik: Stephanie Tatin (jedna z właścicielek Hotelu Tatin) ułożyła kawałek ciasta na patelnii i całość zapiekła w piekarniku. Po odwróceniu okazało się, że powstała wspaniała tarta, która podbiła serca wszystkich gości i szybko stała się specjalnością hotelu.
Tarte tatin jest pyszne z jabłkami, ale uważam, że warto poeksperymentować z innymi, sezonowymi owocami.
Ja wykorzystałam figi, a ponieważ były bardzo dojrzałe i słodkie, cukier zredukowałam do minimum: użyłam 1 łyżkę miodu. Dodałam też pistacji, żeby było smaczniej i bardziej kolorowo.
Ciasto można jeść na zimno, jak i na ciepło, ewentualnie z gałką lodów waniliowych. I ostrzegam: znika szybciej, niż się pojawiło na stole.
- 15-20 fig (słodkich i dojrzałych)
- 1 łyżka miodu (albo cukru)*
- 50g masła
- garść pistacji + kilka do dekoracji
- kawałek ciasta francuskiego
- Piekarnik rozgrzać do 200C.
- Z ciasta francuskiego wyciąć koło o średnicy większej o 1cm od formy.
- Do formy dodać masło, wstawić do piekarnika. Kiedy masło się rozpuści, dodać pistacje, zamieszać i trzymać ok. 5 minut, aż masło zacznie się złocić.
- Dodać miód, zamieszać, ułożyć połówki fig odciętą częścią do dołu, docisnąć i włożyć do piekarnika na kolejne 10 min. Wyciągnąć i poczekać kilka minut, aż figi przestaną bulgotać. Na tym etapie mamy bardzo dużo soku.
- Na wierzchu ułożyć ciasto, dobrze dociskając, szczególnie na brzegach i ponacinać w kilku miejscach, żeby para miała jak uciec. Włożyć z powrotem do piekarnika na ok. 15 minut*, aż ciasto będzie przypieczone.
- Odczekać, aż ciasto odrobinę ostygnie, nożem przejechać dookoła brzegu, odcinając ciasto od formy i przy pomocy talerza odwrócić na drugą stronę.
- Może się zdarzyć, że część owoców przyklei się do formy. Wystarczy je oderwać i ułożyć z powrotem na cieście.
- Posypać posiekanymi pistacjami i podawać na ciepło lub zimno, ewentualnie z dodatkiem lodów lub śmietany.
*Czas pieczenie ciasta może się różnić w zależności od producenta, dlatego czas jest orientacyjny.
Wprost zachwycająca! Mam ochotę biec po figi już w tej chwili 😀
dzięki Łukasz i radzę biec szybko ????