Ciasto tarte tatin z figami i pistacjami

 

Tarte tatin to słynne, francuskie ciasto, do którego tradycyjnie używa się jabłek i piecze do góry nogami, po wcześniejszym skameralizowaniu owoców w cukrze i maśle. Brzmi niebiańsko, prawda?

A co się stanie jak jabłka zastąpimy pysznymi, dojrzałymi, czerwonymi figami?

Przejdź prosto do przepisu

ciasto z figami

Legenda głosi, że ciasto powstało przez przypadek, w celu uratowania przepieczonych jabłek na tradycyjny jabłecznik: Stephanie Tatin (jedna z właścicielek Hotelu Tatin) ułożyła kawałek ciasta na patelnii i całość zapiekła w piekarniku. Po odwróceniu okazało się, że powstała wspaniała tarta, która podbiła serca wszystkich gości i szybko stała się specjalnością hotelu.

ciasto z figami

ciasto z figami

Tarte tatin jest pyszne z jabłkami, ale uważam, że warto poeksperymentować z innymi, sezonowymi owocami.

Ja wykorzystałam figi, a ponieważ były bardzo dojrzałe i słodkie, cukier zredukowałam do minimum: użyłam 1 łyżkę miodu. Dodałam też pistacji, żeby było smaczniej i bardziej kolorowo.

ciasto z figami

Ciasto można jeść na zimno, jak i na ciepło, ewentualnie z gałką lodów waniliowych. I ostrzegam: znika szybciej, niż się pojawiło na stole.

ciasto z figami

ciasto tarte tatin z figami i pistacjami
 
na formę do tarty o średnicy 24cm
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 15-20 fig (słodkich i dojrzałych)
  • 1 łyżka miodu (albo cukru)*
  • 50g masła
  • garść pistacji + kilka do dekoracji
  • kawałek ciasta francuskiego
Przygotowanie
  1. Piekarnik rozgrzać do 200C.
  2. Z ciasta francuskiego wyciąć koło o średnicy większej o 1cm od formy.
  3. Do formy dodać masło, wstawić do piekarnika. Kiedy masło się rozpuści, dodać pistacje, zamieszać i trzymać ok. 5 minut, aż masło zacznie się złocić.
  4. Dodać miód, zamieszać, ułożyć połówki fig odciętą częścią do dołu, docisnąć i włożyć do piekarnika na kolejne 10 min. Wyciągnąć i poczekać kilka minut, aż figi przestaną bulgotać. Na tym etapie mamy bardzo dużo soku.
  5. Na wierzchu ułożyć ciasto, dobrze dociskając, szczególnie na brzegach i ponacinać w kilku miejscach, żeby para miała jak uciec. Włożyć z powrotem do piekarnika na ok. 15 minut*, aż ciasto będzie przypieczone.
  6. Odczekać, aż ciasto odrobinę ostygnie, nożem przejechać dookoła brzegu, odcinając ciasto od formy i przy pomocy talerza odwrócić na drugą stronę.
  7. Może się zdarzyć, że część owoców przyklei się do formy. Wystarczy je oderwać i ułożyć z powrotem na cieście.
  8. Posypać posiekanymi pistacjami i podawać na ciepło lub zimno, ewentualnie z dodatkiem lodów lub śmietany.
CZYTAJ DALEJ  Grzanki z pieczoną figą, ricottą, redukcją balsamiczną oraz miodem
Uwagi
*Można zwiększyć ilość miodu (cukru) jeśli lubimy bardzo słodkie desery, albo figi nie są zbyt słodkie.
*Czas pieczenie ciasta może się różnić w zależności od producenta, dlatego czas jest orientacyjny.
Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):