Cześć robaczki. Dziś na specjalne życzenie Doldi, proponuję pożywną zupę, która rozgrzeje Was w te ponure dni. Połączenie soczewicy, batata, pomidorów i szpinaku – idealne lekarstwo na Blue Monday (najbardziej depresyjny dzień roku, który akurat wypada dziś), szczególnie gdy na deser ciasto czekoladowo-migdałowe ????
przejdź prosto do przepisuA robi się naprawdę prosto, wystarczy obrać i pokroić warzywa, zagotować i 30 minut później można się cieszyć pożywnym posiłkiem.
Zupę podałam z pieprzem i parmezanem, ale można tez dodać śmietany. Opcjonalnym dodatkiem jest kiełbaska, np. chorizo, albo boczek wędzony.
zupa na rozgrzanie z soczewicą, batatami i szpinakiem
na 4-6 porcji
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
- 1 por
- ½ szklanki zielonej soczewicy
- 1 średni batat (400 g)
- 3 ziemniaki (350 g)
- puszka pomidorów (400 g)
- duża garść szpinaku (lub 2)
- 1 litr wody
- tymianek, pieprz cayenne, sól
Przygotowanie
- Pora umyć i pokroić. Podsmażyć na odrobinie oliwy z masłem. Dodać opłukaną soczewicę, chwile smażyć. Dodać litr wody i trochę soli oraz tymianku.
- Batata oraz ziemniaki obrać i pokroić, ziemniaka w drobniejszą kostkę.
- Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować z 10 minut. Dodać ziemniaki, batata i gotować kolejne 15 minut, albo aż ziemniaki zaczną mięknąć.
- Dodać pokrojone pomidory wraz z sosem i gotować kolejne 5-10 minut. Doprawić solą, pieprzem cayenne i dodać szpinak i gotować jeszcze chwilę.
- Podawać z parmezanem i opcjonalnie ze śmietaną.
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.
A mogę inna soczewicę
Dziękuję za ten przepis, zupę robię regularnie, jest prosta i przepyszna, ostatnio zajada się nią również moja 10-miesięczna córka 🙂
dzięki Marzena! bardzo miło słyszeć 🙂
pyszna i rozgrzewajaca a jednoczesnie lekka
dzięki Mag! cieszę się, że zupa zasmakowała 🙂
pyszna, robię już kolejny raz 🙂
ale super! dzięki Laskosze 🙂
Ooooo i tego potrzebowałam.Mniam.
najlepsza z płatkami drożdzowymi zamiast parmezanu i mleczkiem kokosowym zamiast smietany
płatków nigdy nie próbowałam. ale z mlekiem kokosowym wyobrażam sobie, że może być super 😉
5/5
Rzeczywiscie bardzo dobra i lekka zupa. Wlasnie zrobilam – polecam z dodatkiem smietany i parmezanu 🙂
dzięki KaMA 🙂 bardzo się cieszę, że smakowała!