zupa na rozgrzanie z soczewicą, batatem i szpinakiem

Cześć robaczki. Dziś na specjalne życzenie Doldi, proponuję pożywną zupę, która rozgrzeje Was w te ponure dni. Połączenie soczewicy, batata, pomidorów i szpinaku – idealne lekarstwo na Blue Monday (najbardziej depresyjny dzień roku, który akurat wypada dziś), szczególnie gdy na deser ciasto czekoladowo-migdałowe ????

przejdź prosto do przepisu

A robi się naprawdę prosto, wystarczy obrać i pokroić warzywa, zagotować i 30 minut później można się cieszyć pożywnym posiłkiem.

Zupę podałam z pieprzem i parmezanem, ale można tez dodać śmietany. Opcjonalnym dodatkiem jest kiełbaska, np. chorizo, albo boczek wędzony.

zupa na rozgrzanie zimowa zupa z soczewicą zupa na rozgrzanie zimowa zupa z soczewicą

5.0 from 5 reviews
zupa na rozgrzanie z soczewicą, batatami i szpinakiem
 
na 4-6 porcji
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 por
  • ½ szklanki zielonej soczewicy
  • 1 średni batat (400 g)
  • 3 ziemniaki (350 g)
  • puszka pomidorów (400 g)
  • duża garść szpinaku (lub 2)
  • 1 litr wody
  • tymianek, pieprz cayenne, sól
Przygotowanie
  1. Pora umyć i pokroić. Podsmażyć na odrobinie oliwy z masłem. Dodać opłukaną soczewicę, chwile smażyć. Dodać litr wody i trochę soli oraz tymianku.
  2. Batata oraz ziemniaki obrać i pokroić, ziemniaka w drobniejszą kostkę.
  3. Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować z 10 minut. Dodać ziemniaki, batata i gotować kolejne 15 minut, albo aż ziemniaki zaczną mięknąć.
  4. Dodać pokrojone pomidory wraz z sosem i gotować kolejne 5-10 minut. Doprawić solą, pieprzem cayenne i dodać szpinak i gotować jeszcze chwilę.
  5. Podawać z parmezanem i opcjonalnie ze śmietaną.
 

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

13 komentarzy

  1. Dziękuję za ten przepis, zupę robię regularnie, jest prosta i przepyszna, ostatnio zajada się nią również moja 10-miesięczna córka 🙂

    • płatków nigdy nie próbowałam. ale z mlekiem kokosowym wyobrażam sobie, że może być super 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):