ciastka migdałowo-owsiane

Pod wpisem mikołajkowym (delikatne ciastka migdałowe) spytałam, czy chcecie żebym dodała ciastka migdałowo-owsiane. Jakże było mi miło, kiedy odpisała moja imienniczka Anna i poprosiła o przepis! I to właśnie jej chciałabym zadedykować dzisiejszy wpis!

przejdź prosto do przepisu

ciastka-migdalowo-owsiane

Ciastka w przeciwieństwie do poprzednich nie zawierają mąki, a moje ulubione płatki owsiane. Zaletą stosowania ich w wypiekach jest fakt, że są one naturalnie słodkie i zazwyczaj wystarczy bardzo małą ilość cukru, żeby zadowolić nasze podniebienia (przynajmniej moje). W przypadku tego przepisu jest to 1 duża łyżka cukru pudru.

ciastka-migdalowo-owsiane-001

Ciastka dość ładnie się wycinają. Zdarza się, że gdzieniegdzie wystaje kawałek migdała czy płatka, ale generalnie nie jest źle. Myślę, że jeżeli ktoś będzie chciał się im przyglądać z bliska i krytykować za to, że nie są wystarczająco równe, nie zasługuje na to, żeby je jeść! No bo kto tak robi?

ciastka-migdaowo-owsiane07

Udekorować można dowolnie, ale ja najbardziej lubię czekoladą i orzeszkiem. Ze względów estetycznych jak i smakowych. Ale niektóre zrobiłam większe, grubsze i bez dekoracji. I po nie sięgam rano, gdy jestem głodna 🙂

ciastka-migdaowo-owsiane10

5.0 from 1 reviews
ciastka migdałowo-owsiane
 
na 2 blachy ciastek
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 150 g płatków owsianych
  • 100 g migdałów *
  • 90 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • ⅓ łyżeczki sody
  • 1 duża łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
Przygotowanie
  1. Płatki dobrze zmielić z migdałami. Dodać sól, cukier i sodę. Wetrzeć masło lub wszystko po prostu zmielić w malakserze. Masę wymieszać z jajkiem . W miarę możliwości uformować kulę i wstawić do lodówki, aż stwardnieje.
  2. Jeśli masa wciąż się klei dodać trochę więcej zmielonych płatków lub trochę mąki.
  3. Rozwałkować i wycinać dowolne kształty.
  4. Piec 10-12 minut w 180C, aż ciastka się przyrumienią.Wyjąć z piekarnika, pozostawić na blasze do ostygnięcia. Można przełożyć na kratkę.
  5. Udekorować czekoladą **, orzechami, lukrem lub wg uznania.
CZYTAJ DALEJ  Kruche ciasteczka z mąki migdałowej
Uwagi
*Migdały najlepsze będą zmielone nieblanszowane. Ale nadadzą się każde pod warunkiem, że zmielimy je dość drobno. W zwykłym malakserze da radę. Nada się też młynek do kawy.
**Można dekorować rozpuszczoną czekoladą (najlepiej stemperowaną) lub polewą czekoladową: 1 część czekolady zalać 0,8 części gorącej śmietany. Po rozpuszczeniu dobrze zamieszać. Opcjonalnie dodać trochę cukru pudru. Żeby masę trochę zagęścić (co ułatwi dekorowanie) można dodać trochę alkoholu.
 

Jaki sos pasuje do burrito?

Jaki sos pasuje do burrito?

inne
Decydując się na dobór sosu do burrito, wpływamy na jego smak i charakter. W tekście znajdziesz przepisy na domowe sosy,...
Czytaj dalej
Ile piec kiszkę ziemniaczaną i w jakiej temperaturze?

Ile piec kiszkę ziemniaczaną i w jakiej temperaturze?

inne
Kiszka ziemniaczana z piekarnika to tradycyjna potrawa, która przyciąga smakoszy swoim niepowtarzalnym aromatem i prostotą przygotowania. W tym artykule przedstawimy...
Czytaj dalej
Ile piec sandacza i w jakiej temperaturze?

Ile piec sandacza i w jakiej temperaturze?

inne
Sandacz pieczony w piekarniku to niebanalne danie, które zaskakuje delikatnością i jędrnością mięsa, stanowiąc interesującą odmianę od klasycznych potraw świątecznych....
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

7 komentarzy

  1. Ciastka są oblędne. Córka jest zrobiła na święta dla nas i w paczuszki..przepyszne! Już sobie wprowadziłamyślę do zeszytu na stałe. DZIĘKUJĘ i pozdrawiam serdecznie.

  2. Prezentują się wyśmienicie i wprost ciężko uwierzyć, że zrobione są z takich zdrowych składników 🙂 Aż chce się jeść na myśl o nich 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):