jak zrobić lebneh i z czym go jeść? czyli serek z jogurtu naturalnego. idealny do deserów, na śniadanie, do kanapki, na słono i słodko!

jak zrobić labneh i z czym go jeść?

Czy słyszeliście o labneh? Nie? to już tłumaczę: jest to kremowy, lekki serek, popularny w kuchni bliskiegowschodu, który otrzymuje się z jogurtu naturalnego, poprzez odcedzenie go z serwatki. I oczywiście można go w prosty sposób przygotować w domu. Ostatnio totalnie oszalałam na jego punkcie i robię go prawie co tydzień. Jem go przede wszystkim na słodko, ale wspaniale smakuje również  na słono. Poniżej kilka propozycji na jego wykorzystanie, moje ulubione połączenie to z truskawkami i rabarbarem, ale tak naprawdę ze wszystkimi owocami smakuje wyśmienicie.

przejdź prosto do przepisu

Czym różni się jogurt typu greckiego od zwykłego i jak zrobić labneh?

Jeszcze niedawno byłam przekonana, że jogurt grecki jest bardziej gęsty i tłusty, bo robi się go z dodatkiem śmietany. A okazje się, że jest to po prostu odcedzony jogurt, czyli pierwszy krok do labneh! Pewnie zauważyliście też, że jogurt grecki jest bardziej kwaśny niż ten rzadki. I im dłużej będziemy go odcedzać, tym bardziej wyrazisty będzie się robił.

Pokrótce proces odcedzania jogurtu wygląda tak:

kilka godzin ➡️ jogurt grecki

1 dzień ➡️ miękki i delikatny labneh (idealny na dip)

2-3 dni ➡️ twardszy i bardziej wyrazisty labneh (świetny na sernik)

4-5 dni ➡️ twardy i bardzo wyrazisty labneh (można z niego zrobić kulki i zamarynować w ziołach i oliwie)

Wszystko będzie zależało od wykorzystanego jogurtu (ja na przykład zaczynam od jogurtu greckiego) i wielu innych czynników.

5.0 from 1 reviews
jak zrobić labneh i z czym go jeść
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • jogurt naturalny*
  • sitko, gaza
Przygotowanie
  1. Sitko wyłożyć gazą lub papierem kuchennym. Można ten krok pominąć, jeśli sitko ma bardzo drobne oczka.
  2. Jogurt przełożyć na sitko, całość przykryć miseczką, talerzykiem lub folią i wstawić do lodówki.
  3. Czekać.
  4. Po kilku godzinach, otrzymamy jogurt grecki.
  5. Po 1 dniu: delikatny, dość miękki labneh. Idealny na dip czy do smarowania chleba.
  6. Po 2-3 dniach: bardziej twardy i bardziej intensywny w smaku labneh (doskonały na sernik, tartę, taki lubię najbardziej)
  7. po 4-5 dniach: twardy i delikatnie kwaskowaty labneh (można z niego ulepić kulki i zamarynować w oliwię i ziołach).
Uwagi
*Można wykorzystać jogurt grecki i przyśpieszyć proces.
Jogurt musi być 100% prawdziwy. Bez zagęstników i najlepiej, żeby w składzie poza mlekiem (ew. śmietaną) i żywymi kulturami bakterii nie było innych dodatków.
 

Z czym najlepiej smakuje labneh?

Najprościej na kawałku chleba, grzanki, krakersa, ciastka z truskawkami i miodem.

Albo w formie mini serniczka z granolą i konfiturą z truskawek i rabarbaru.

Ser zmiksowałam z odrobiną syropu klonowego i wanilii. Można dodać trochę kremówki czy mascarpone.

Pysznie smakuje podany w naleśnikach z tą samą konfiturą.

Ale najefektowniej podać go w formie serniko-tarty, na surowym spodzie orzechowo czekoladowym ze świeżymi owocami. Przepis tutaj.

A tutaj kilka propozycji na słono:

kulki marynowane w oliwie (do rozsmarowywania np. na grzance) / z oliwą, ziołami i chrupiącymi warzywami (jako dip)

 

 

 

Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

7 Responses

  1. Sylwia

    Jestem oczarowana! I koniecznie wypróbuję <3 powiedz tylko proszę, jaki jogurt wybierasz ty? Chodzi mi o markę …

      • Ania | zielonysrodek.pl

        haha, no nie wiem co teraz, czy powinnam usunąć?;)

    • Ania | zielonysrodek.pl

      robię z jedynego sensownego jogurtu jaki mogę tu znaleźć: fage. ale w polsce spróbowałabym z jakiegokolwiek naturalnego (bardziej lokalnego), chyba że chciałabym przyśpieszyć proces, to wtedy bałkański 😉 im bardziej tłusty jogurt, tym będzie smaczniej chyba!

  2. Aguś kulinarnie

    Robiłam kilkukrotnie,ale nigdy nie przez 3 dni, zatem miałam kremowy serek do smarowania. W lodówce odsączasz przez 3 dni?

    • Ania | zielonysrodek.pl

      skoro doczytalaś, to nie musze odpowiadać;) taki
      kremowy serek też fajny. super do naleśników. czy bruskietty z pieczonymi figami czy brzozkwiniami i octem balsamicznym 😍 ah teraz się rozmarzyłam!

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):