chili sin carne z ciecierzycą i bakłażanem

Idea chili con carne zawsze do mnie przemawiała, jednak jeden mały szczegół powodował, że nie byłam jego wielką fanką: nie lubię mięsa mielonego w sosie pomidorowym. Dlatego nie lubię też bolognese. Całe szczęście wpadłam na pomysł, żeby zrobić jego (równie słynną) wersję bezmięsną, chili sin carne. Efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania i danie smakowało nawet tym, co najbardziej lubią zjeść na obiad steka.

Przejdź prosto do przepisu

DSC_4933

Zamiast mięsa dodałam ciecierzycy (cieciorki), która w połączeniu z fasolą i ryżem stanowi źródło pełnowartościowego białka (zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy). Jest pyszna i pożywna, a więcej o jej zaletach pisałam przy okazji pieczonej ciecierzycy.

DSC_4940

Do zrobienia sosu wykorzystałam świeże, wcześniej upieczone pomidory. I tak jest zdecydowanie najprościej (przynajmniej w przypadku użycia pomidorów podłużnych, które są dość małe): 1, nie trzeba obierać surowych pomidorów, 2, nie trzeba za długo niczego mieszać. Inne sposoby opisałam w uwagach pod przepisem. A jak naprawdę zależy ci na czasie, użyj warzyw z puszki.

DSC_4958

Danie podałam z ryżem nie tylko ze względu na pełnowartościowe białko. Chili sin carne tak smakuje zdecydowanie najlepiej. Szczególnie gdy dodamy jeszcze kwaśnej śmietany, awokado i posypiemy kolendrą i drobno pokrojoną ostrą papryczką. PRZE-PYSZ-NE.

DSC_4992

chili sin carne z cieciorką, fasolką i bakłażanem
 
4 duże porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2 puszki pomidorów (lub ok. 1,2 kg świeżych, najlepsze będą podłużne),
  • 2 puszki pomidorów (lub ok. 1,2 kg świeżych, najlepsze będą podłużne),
  • 1 cebula
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka ciecierzycy (1,5 szklanki ugotowanej)
  • puszka ciecierzycy (1,5 szklanki ugotowanej)
  • puszka  szklanki fasoli
  • puszka  szklanki fasoli
  • 1 mały bakłażan
  • 1 mały bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1-2 papryczki chili*
  • 1-2 papryczki chili*
  • 1,5 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
  • 1,5 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki zmielonej kolendry (nasion)
  • ½ łyżeczki zmielonej kolendry (nasion)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 1 łyżeczka soli + więcej do smaku
  • 1 łyżeczka soli + więcej do smaku
  • tłuszcz do smażenia
  • tłuszcz do smażenia
  • podawać z ryżem, kwaśną śmietaną, awokado, kolendrą i drobno pokrojoną papryczką chilli
CZYTAJ DALEJ  carpaccio z buraka z brzoskwinią i serem kozim
Przygotowanie
  1. Pomidory, jeśli świeże, przekroić na pół i piec w 190C przez ok. godziny. Następnie obrać ze skóry i posiekać.
  2. Cebulę, czosnek obrać i drobno pokroić. Papryki opłukać, wykroić pestki i pokroić. Papryczkę chili drobniej.
  3. Bakłażana opłukać i pokroić na 1,5 centymetrową kostkę. Osolić i odstawić na półgodziny. Następnie opłukać i osuszyć odrobinę.
  4. Rozgrzać garnek (lub patelnię) dodać tłuszcz oraz bakłażana i smażyć go, aż zmięknie i się przyrumieni. Przełożyć do miski i posolić.
  5. Dodać więcej tłuszczu, cebulę  i smażyć na średnim ogniu aż cebula się zeszkli. Dodać czosnek, przyprawy, papryki, zwiększyć ogień i często mieszając smażyć, aż warzywa się przyrumienią. Dodać pomidory, fasolę, ciecierzycę, bakłażana oraz sól i dusić na małym ogniu ok. pół godziny do godziny, aż danie uzyska preferowaną konsystencję i wszystkie warzywa będą miękkie.  Jakby było za gęste dodać trochę wody. W międzyczasie dosolić do smaku.
  6. Podawać najlepiej z wszystkimi dodatkami, a obowiązkowo z ryżem i kwaśną śmietaną.

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]

Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):