risotto z bobem, cukinią, cytryną i miętą

Uwielbiam risotto. Kocham. Ubóstwiam. Mogłoby zabraknąć słów do opisania tego, co czuje do tego kremowego ryżu. Z dużą ilością parmezanu. Parmezan też uwielbiam, jak wszystko zresztą, co pyszne. Risotto z bobem, cukinią, cytryną i miętą? Chyba spełnia wymogi. Po pierwsze risotto, po drugie parmezan. Po trzecie bób i mięta.

Przejdź prosto do przepisu

risotto z bobem, cukinią, cytryną i miętą

A jak świętowaliście najdłuższy dzień roku? Ja przegapiłam i troszeczkę mi smutno. Ale za to mamy już oficjalnie (astronomiczne) lato, a jutro odbędzie się tu (w Nicei) kolejny mecz, tym razem Szwecja Belgia. Ale coś mi się wydaję, że ciężko będzie pobić atmosferę stworzoną przez polskich i północno irlandzkich kibiców! Zabawa była pierwsza klasa, a przyśpiewki irlandzkie wciąż mi chodzą po głowie.

risotto z bobem, cukinią, cytryną i miętą.

Ale wracając do risotto z bobem. Jest kremowe, miętowo-cytrynowe, ze stosunkowo dużą ilością warzyw, stąd wygląda trochę jak makaron z cukinii z ryżem!

Bardzo mi smakowało zarówno zaraz po zrobieniu, jak i drugiego dnia, już bardziej miękkie.

risotto z bobem, cukinią, cytryną i miętą

Takie risotto idealnie pasuje do ryby, np. dorsza na maśle czy łososia z chrupiącą skórką. Ale nada się też jako samodzielne danie.

risotto z bobem, cukinią, cytryną i miętą
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ¾ szklanki ryżu (do risotto) ok. 160 g
  • 1,5 szklanki bobu
  • 2 małe cukinie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 500 ml delikatnego bulionu*
  • ½ szklanki śmietanki (słodkiej)
  • ⅓ szklanki wina białęgo, wytrawnego
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • duża garść startego parmezanu + więcej do podania
  • po garści mięty i bazylii + więcej do podania
  • po łyżce oliwy i masła
Przygotowanie
  1. Bób opłukać i wrzucić na osoloną, gotującą się wodę i gotować kilka minut, aż będzie al dente. Odcedzić, przepłukać zimną wodą i obrać.
  2. Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
  3. Cukinie opłukać i przy pomocy obieraczki zrobić z niej wstążki (środek cukinii z pestkami pominęłam i zjadłam od razu na surowo). Ewentualnie pokroić na cienkie plasterki.
  4. Bulion podgrzać i trzymać na małym ogniu.
  5. Rozgrzać głęboką patelnię/garnek, dodać łyżkę oliwy i łyżkę masła i zeszklić cebulę i czosnek. Dodać ryż, zwiększyć ogień i często mieszając lekko go uprażyć. Dodać wino, skórkę z cytryny i zmniejszyć ogień do średniego. Mieszać dość często, a gdy wino wyparuje/wchłonie się dodać chochlę płynu. Ciągle mieszając, dodawać kolejne chochle po wyparowaniu poprzedniej*.
  6. Po zużyciu większości płynu dodać cukinię. A gdy ryż będzie prawię gotowy: obrany bób, posiekaną miętę i bazylię, śmietanę i gotować kilka kolejnych minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Dosolić do smaku. Gdy ryż uzyska odpowiadającą nam konsystencję, zdjąć z ognia i dodać parmezanu.
  7. Podawać posypane posiekanymi ziołami i parmezanem. Smacznego !
CZYTAJ DALEJ  Ciasto dwukolorowe
Uwagi
*Gdyby płynu było za mało, dodać przegotowanej, gorącej wody.

Jak wybrać płytki podłogowe do kuchni? Ekspert radzi

Jak wybrać płytki podłogowe do kuchni? Ekspert radzi

inne
Kuchnia to bez wątpienia jedno z najbardziej wymagających pomieszczeń w domu. Podłoga musi tu radzić sobie z intensywnym użytkowaniem, rozlanymi...
Czytaj dalej
ciasto czekoladowo migdałowe  z czereśniami (bez mąki)

ciasto czekoladowo migdałowe z czereśniami (bez mąki)

bezglutenowe na słodko przepis
Czy to już prawie lato? Tutaj jest coraz cieplej (znaczy coraz bardziej gorąco) i pojawiły się słodkie, przepyszne czereśnie. Zajadałam się...
Czytaj dalej
Ciasto marchewkowe z kokosem i migdałami

Ciasto marchewkowe z kokosem i migdałami

bezglutenowe na słodko przekąski przepis śniadania wegetariańskie
Pewnie nie trudno zauważyć, że do wszystkich wypieków dodaję orzechów. Jem ich naprawdę bardzo dużo, a najwięcej migdałów. W muffinach orzechowych, bananowych,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

7 komentarzy

  1. Bardzo smakowite danie. Ja risotto uwielbiam 🙂 Też ostatnio robiłam z bobem, fajne połączenie 🙂

  2. Podzielam Twój entuzjazm i miłość do risotto. Można je jeść bez końca. Bardzo spodobała mi się Twoja wersja. Łączy w sobie wszystkie moje ulubione smaki. Bób to taka moja druga miłość 😀 z pewnością więc przepis wypróbuję i to jak najszybciej 😉

    • bez końca, dokładnie 🙂 a jak z bobem, szparagami czy innymi wczesnoletnimi warzywami, to mogę jeść codziennie!

  3. Twoje risotto jest obłędne! Połączenie takich składników gwarantuje sukces 😀
    Ja również przegapiłam ten dzień właśnie mi uświadomiłaś 😀

    • no dokładnie, te składniki ???? a co do przegapionej najkrótszej nocy, widać nie było to aż tak istotne ???? ale i tak szkoda !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):