Botwinka bez botwinki? Tak, to jest możliwe i już wyjaśniam. Jak wiadomo botwinka pojawi się dopiero na wiosnę i do tego nie mam pewności, czy tutaj ją w ogóle dostanę. W zeszły roku udało mi się to tylko raz! Ale wymyśliłam sposób na to, jak poczuć smak tych pysznych wiosennych liści, bez konieczności ich dodawania 😉 I zamierzam się dziś moim odkryciem podzielić.
Łatwo się domyślić, że jednym ze składników będzie burak. I będzie go dość dużo. A czym zastąpić delikatne liście? Młodym szpinakiem! To takie proste. Zapewne Ameryki nie odkryłam, ale jakoś wcześniej na to nie wpadłam.
Ale dlaczego a’la barszcz ukraiński? Z barszczu ukraińskiego (przynajmniej mojej wersji) pożyczyłam fasolę i smak boczku w postaci wędzonej papryki.
To wszystko w towarzystwie koperku, cytryny i śmietany. A koperek z wędzoną papryką lubi się baaaardzo, szczerze jestem zaskoczona, że aż tak!
Tutaj znajdziesz przepis na domowe kostki rosołowe.
- 1 litr delikatnego bulionu
- 2-3 buraki (ok. 400g)
- 2 marchewki
- 2 duże garści młodego szpinaku
- ½ szklanki suchej fasoli (lub ok 1,5 ugotowanej)
- 1 łyżeczka wędzonej papryki (lub więcej)
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 ząbek czosnku
- cytryna
- sól do smaku
- garść koperku
- Fasolę moczyć 8-12 godzin, następnie wymienić wodę, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Około godziny +-30 minut.
- Buraki i marchewki obrać i pokroić w słupki lub małe kawałki.
- Do bulionu dodać marchewki, buraki, posiekany czosnek i gotować, aż warzywa zmiękną. Dodać przyprawy, fasolę, plasterek cytryny i gotować kilka minut. Dosolić do smaku i dodać sok z ok. połowy cytryny lub według uznania. Dodać szpinak i część posiekanego koperku i gotować kilka kolejnych minut. Plasterek cytryny wyrzucić.
- Podawać ze śmietaną i koperkiem.