chlebek dyniowy z płatkami owsianymi, orzechami i miodem. bez mąki i prawie bez cukru

Ale mamy jesień! Od tygodnia było tu ponad 20C, słońce, złoto czerwone liście i uskutecznialiśmy spacery, pikniki, wycieczki. Od wczoraj jest już zdecydowanie zimniej i w końcu można wyciągnąć zimowe kurtki i opatulić się szalem, też całkiem przyjemnie. Do tego na stół wjeżdżał chlebek dyniowy, a w domu pachniało niczym w święta. Taką jesień lubię.

przejdź prosto do przepisu

chlebek dyniowy z płatkami owsianymi orzechami i miodem. zdrowy chlebek, bezglutenowy, bez mąki, bez cukru

A chlebek jest nie byle jaki. Dawno nie byłam tak zadowolona z wypieku! Piękna konsystencja, nie za suchy, nie za mokry, chrupiące orzechy, opcjonalna polewa z białej czekolady. Poważnie bardzo smacznie. Wczoraj robił za lunch, a dziś za śniadanie! Czuję, że zaraz będę musiała zrobić powtórkę.

Dynię wykorzystałam zwykłą, z której purée wychodzi bardziej wodniste niż np. z hokkaido. Pewnie można użyć tą drugą, ale dobrze byłoby purée trochę rozcieńczyć woda. Ewentualnie zmielić bez skórki, która najbardziej je zagęszcza. Poza tym, można doprawić wg uznania, u mnie tylko delikatnie cynamonem i gałką, dodać ulubionych orzechów, rodzynek, żurawiny. Plus zastanawiam się nad opcją z czekoladą…

Ciasto całkiem ładnie wyrosło, myślałam nad tym, żeby osobno ubić białka, ale lubię żeby przepisy były jak najbardziej proste i jetem zadowolona z efektu, więc pomysł porzuciłam. Ale zachęcam do eksperymentów!

chlebek dyniowy z płatkami owsianymi orzechami i miodem. zdrowy chlebek, bezglutenowy, bez mąki, bez cukru chlebek dyniowy z płatkami owsianymi orzechami i miodem. zdrowy chlebek, bezglutenowy, bez mąki, bez cukru

5.0 from 2 reviews
chlebek dyniowy z płatkami owsianymi, orzechami i miodem. bez mąki i prawie bez cukru
 
keksówka ok. 11x28cm
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2 szklanki płatków owsianych (220 g)
  • 50g migdałów i 50g orzechów włoskich
  • ½ łyżeczki sody i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka purée z dynii (270g)
  • 3 jaja
  • 60g masła (lub oleju kokosowego)
  • ¼ szklanki miodu lub syropu klonowego (80g)
  • 2 łyżki cukru (można pominąć)
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • pół szklanki pokrojonych orzechów włoskich (lub rodzynki, żurawina, ulubione orzechy)
  • biała lub gorzka czekolada na polewę lub inna ulubiona polewa, wg uznania
CZYTAJ DALEJ  delikatne ciastka migdałowe z lukrem mandarynkowym
Przygotowanie
  1. Płatki zmielić na mąkę z orzechami i wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami.
  2. Masło rozpuścić, purée z dyni jeśli bardzo gęste (np. z hokkaido) rozcieńczyć odrobinę wodą. Wymieszać z pozostałymi mokrymi składnikami i dodać suche i zamieszać. Dodać pokrojone orzechy lub inne dodatki. Przełożyć do keksówki (można ją trochę posmarować masłem).
  3. Piec w 180C przez ok. 45 minut, albo aż w domu unosi się zapach świąt Bożego Narodzenia, a włożony patyk wychodzi czysty.
  4. Wyjąć z foremki i ostudzić.
  5. Na koniec (opcjonalnie): polać rozpuszczoną białą czekoladą, gorzką lub zrobić polewę z serka jak do ciasta marchewkowego.
Uwagi
Puree z dyni: dynię upiec (180stC) do miękkości i zmielić. Hokkaido można ze skórką, choć jest wtedy gęstsze. Można je trochę rozcieńczyć wodą.
 

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

8 komentarzy

  1. Mój pierwszy przepis z tej strony ale napewno nie ostatni. Jestem zaskoczona i zachwycona efektem. Ja pominęłam cukier a miodu dalam 3 łyżki. Wyszło idealnie nie za słodkie nie za mdłe, pieknie wyrośniete, pachnie cudownie. Dziękuję 🙂

  2. Pyszny chlebek w sam raz gdy przyjdzie ochota na coś słodkiego, wyrósł wspaniale, troszkę za krótko piekłam, w środku był lekko wilgotny w niektórych miejscach ale to nie popsuło smaku. Bardzo ciekawe i egzotyczne przepisy , odkrywam dzięki Tobie nowe smaki i jak Ty jestem fanką płatów owsianych:) wertuję stronkę już trzeci dzień i planuje wypróbować kolejne dania, dziękuję za inspirację

  3. Zaluje,ze dopiero dzisiaj zrobilam chlebek dyniowy z Twojego przepisu. Ten przepis jest idealny. Robilam juz chlebki dyniowe I bananowe z roznych przepisow. Zniechecilam sie,gdyz byl zakalec,albo niewyrosniety I zbity. Ten przepis skradl moje serce. Pieknie wyrosniety,ani suchy,ani mokry,taki w sam raz. Po prostu cudowny! Dziekuje za tak wspanialy przepis :-). Pozdrawiam :-).

    • Julita wspaniale! lepiej późno, niż wcale 😉 i skoro mowa o chlebkach, to polecam też bananowy http://zielonysrodek.pl/chlebek-bananowy-platkami-owsianymi-orzechami-czyli-bomba-blonnikowa/
      pozdrawiam serdecznie 😉

  4. Trafiłam tu całkiem przypadkiem.Cudowny blog.Przepisy w sam raz dla mnie gdyż muszę wyeliminować biała mąkę .

    • dzięki Alex i mam nadzieję, znajdziesz tu trochę inspiracji. na początek polecam pancakes bananowe 😉

    • Dziś poczęstowala mnie koleżanka w pracy i poprostu zmiotło mnie 🙂 Kupiłam Dynie i biorę się do pieczenia własnego:) Bajka i poezja dla podniebienia. Dziękuję i przesyłam całuski 🥰

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):