Wam też tak gorąco? Nie macie siły gotować, ale zjedlibyście coś orzeźwiającego, zimnego i przede wszystkim prostego? Ja mam tak od dłuższego czasu i ciężko mi przygotować coś więcej niż sałatkę. Lubię takie na bazie ryżu, np. taką, ale ryż trzeba ugotować. Kuskus natomiast wystarczy zalać wrzątkiem, więc zdecydowanie wygrywa w kategorii „ekspresowe”. Dodać do niego kilka sezonowych warzyw i owoców, trochę fety, prażonego słonecznika i dużo ziół i voila, chrupiąca sałatka z kuskusem gotowa, która jest kolorowa, pożywna, choć lekka i świeża. Plus super się sprawdza na wynos!
przejdź prosto do przepisuJest ona częściowo zainspirowana sałatką grecką, połączenie feta-ogórek-pomidor jest jednym z ulubionych latem, ale żeby było radośniej dodałam brzoskwini, które akurat są w sezonie, dużo ziół, bo tak zawsze fajniej i chrupiącego słonecznika oraz kuskus, żeby było pożywniej.
Ale można wykorzystać to, co się akurat ma pod ręką, nektarynkę, arbuza, można dodać też awokado lub trochę ciecierzycy. A kuskus, jeśli macie siły na bardziej zaawansowane gotowanie, można zastąpić innym zbożem: ryżem albo quinoą. Smacznego!
- pół szklanki kuskusu
- 1 średni ogórek
- 1 pomidor
- 1 brzoskwinia
- 1 mała cebulka
- kawałek fety (najlepiej autentycznej, kruchej)
- garść prażonych pestek słonecznika
- garść mięty i dwie kolendry
- oliwa z oliwek i trochę soku z cytryny
- Kuskus posolić, dodać trochę oliwy i zalać ½ szklanki wrzątku. Przykryć i odstawić na kilka minut.
- Wszystkie warzywa i owoce umyć i pokroić w kostkę. Wymieszać z kuskusem w dużej misce.
- Zioła drobno posiekać. Dodać do reszty składników. Dodać trochę oliwy i soku z cytryny i zamieszać.
- Na koniec posypać fetą i prażonymi pestkami słonecznika.
Pycha. Idealna sałatka na upały.
oj zdecydowanie na upały najlepsza. dzięki!