ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi i pomarańczą

Ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi to kolejna propozycja na zdrową przekąskę, śniadanie w biegu i coś słodkiego w jednym! Są bez cukru, za to z odrobiną miodu, bez mąki oraz zawierają dużą ilość błonnika za sprawą płatów owsianych i kokosa. No i zawierają warzywo. Więc od biedy można je jeść nawet na obiad ????

Przejdź prosto do przepisu

ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi i pomarańczą

ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi i pomarańczą

I są uzależniające… ale skoro marchewka, pomarańcz, cynamon i kokos* znajdują się w jednym ciastku, nie  może być inaczej. Do tego wykonanie jest super proste i pysznie smakują nawet na ciepło.

*Kokos jest mało wyczuwalny, ale można zwiększyć jego ilość !

ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi i pomarańczą

A na koniec: dlaczego warto jeść płatki owsiane?

Są tanie i łatwo dostępne, są bardzo uniwersalne, nadają się zarówno na owsiankę, ale i do wypieków, ciastek i muffinów. Przy tym zawierają:

  • najwięcej białka z wszystkich zbóż (17%) i to tego najlepszego jakościowo;
  • najwięcej tłuszczy z wszystkich zbóż (7%), w większości są to nienasycone kwasy tłuszczowe;
  • najwięcej błonnika (11%), którego korzystny wpływ na zdrowie jest nie do przecenienia! błonnik obniża cholesterol, zapewnia uczucie sytości, usprawnia pracę jelit, dobrze wpływa na mikroflorę w jelicie, która w dużej mierze jest odpowiedzialna za odporność organizmu; dla porównania w mące pszennej białej jest niecałe 3%;
  • oraz wapń, żelazo oraz wiele innych minerałów i witamin.

Do poczytania więcej tutaj, a tutaj porównanie wartości odżywczych mąki pszennej razowej z płatkami owsianymi.

A czym różnią się płatki owsiane zwykłe od górskich, czy błyskawicznych?

W zasadzie tylko stopniem przetworzenia, czyli pokrojenia. Wartości odżywcze wszystkich trzech są zbliżone. Zwykłe są otrzymane z całego ziarna, a błyskawiczne są najdrobniejsze.

ciastka-marchewkowe06

5.0 from 1 reviews
ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi i pomarańczą
 
na 10 średnich ciastek
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 szklanka płatków owsianych zwykłych (110 g) z czego połowa odrobinę podmielona*
  • 1 marchewka (100 g)
  • ½ szklanki wiórków kokosowych (45 g)
  • garść orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka oleju kokosowego (30 g) albo masła
  • 1 duża łyżka miodu (25 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy
  • trochę soku z pomarańczy (30 ml)
  • szczypta soli
CZYTAJ DALEJ  Ciasto tarte tatin z figami i pistacjami
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzać do 170C.
  2. Olej przełożyć do naczynka i wstawić na chwilę do piekarnika w celu rozpuszczenia. Jeśli miód jest bardzo twardy, można go rozpuścić z olejem.
  3. W misce rozbełtać jajko. Dodać startą marchewkę, rozpuszczony olej kokosowy i miód, cynamon, sól, skórkę z pomarańczy, sok i wymieszać.
  4. Dodać płatki, kokosa, połamane orzechy i dokładnie wymieszać.
  5. Z 2 łyżek masy uformować kulki (dobrze docisnąć), rozpłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdyby nie chciały się formować- chwilę odczekać, a gdyby było bardzo suche, dodać więcej soku z pomarańczy. Piec przez ok. 20-25 minut w 170C, aż do przyrumienienia.
  6. Po wyjęciu z piekarnika trochę ostudzić na blasze, następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Można udekorować rozpuszczoną białą czekoladą z pomarańczą lub lukrem pomarańczowym.
  7. Przechowywać szczelnie zamknięte, najlepsze są pierwszego dnia.
Uwagi
*Można użyć płatki górskie; nie trzeba wtedy części mielić.
Można też dodać imbiru, żurawiny, rodzynek czy drobno pokrojone jabłko.
 

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

12 komentarzy

  1. Właśnie zrobiłam. Są przepyszne. Połączenie pomarańczy i kokosa na prawdę świetne. Dzięki. Będę robić 😊

  2. A mi wyszły chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku. Fantastyczne!! Dodałam cała szklankę płatków błyskawicznych,skorke z całej startej pomarańczy i wycisniety z niej cały sok. Piekłam na najwyższej półce piekarnika. Są to najlepsze ciastka owsiane jakie jadłam. Polecam!!!

    • z pierwszym się zgodzę 😉 niestety (albo i stety) chrupiące nie są, więc chrupać może być ciężko!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):