ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi i pomarańczą

Ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi to kolejna propozycja na zdrową przekąskę, śniadanie w biegu i coś słodkiego w jednym! Są bez cukru, za to z odrobiną miodu, bez mąki oraz zawierają dużą ilość błonnika za sprawą płatów owsianych i kokosa. No i zawierają warzywo. Więc od biedy można je jeść nawet na obiad ????

Przejdź prosto do przepisu

ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi i pomarańczą

ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi i pomarańczą

I są uzależniające… ale skoro marchewka, pomarańcz, cynamon i kokos* znajdują się w jednym ciastku, nie  może być inaczej. Do tego wykonanie jest super proste i pysznie smakują nawet na ciepło.

*Kokos jest mało wyczuwalny, ale można zwiększyć jego ilość !

ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi i pomarańczą

A na koniec: dlaczego warto jeść płatki owsiane?

Są tanie i łatwo dostępne, są bardzo uniwersalne, nadają się zarówno na owsiankę, ale i do wypieków, ciastek i muffinów. Przy tym zawierają:

  • najwięcej białka z wszystkich zbóż (17%) i to tego najlepszego jakościowo;
  • najwięcej tłuszczy z wszystkich zbóż (7%), w większości są to nienasycone kwasy tłuszczowe;
  • najwięcej błonnika (11%), którego korzystny wpływ na zdrowie jest nie do przecenienia! błonnik obniża cholesterol, zapewnia uczucie sytości, usprawnia pracę jelit, dobrze wpływa na mikroflorę w jelicie, która w dużej mierze jest odpowiedzialna za odporność organizmu; dla porównania w mące pszennej białej jest niecałe 3%;
  • oraz wapń, żelazo oraz wiele innych minerałów i witamin.

Do poczytania więcej tutaj, a tutaj porównanie wartości odżywczych mąki pszennej razowej z płatkami owsianymi.

A czym różnią się płatki owsiane zwykłe od górskich, czy błyskawicznych?

W zasadzie tylko stopniem przetworzenia, czyli pokrojenia. Wartości odżywcze wszystkich trzech są zbliżone. Zwykłe są otrzymane z całego ziarna, a błyskawiczne są najdrobniejsze.

ciastka-marchewkowe06

5.0 from 1 reviews
ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi i pomarańczą
 
na 10 średnich ciastek
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzać do 170C.
  2. Olej przełożyć do naczynka i wstawić na chwilę do piekarnika w celu rozpuszczenia. Jeśli miód jest bardzo twardy, można go rozpuścić z olejem.
  3. W misce rozbełtać jajko. Dodać startą marchewkę, rozpuszczony olej kokosowy i miód, cynamon, sól, skórkę z pomarańczy, sok i wymieszać.
  4. Dodać płatki, kokosa, połamane orzechy i dokładnie wymieszać.
  5. Z 2 łyżek masy uformować kulki (dobrze docisnąć), rozpłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdyby nie chciały się formować- chwilę odczekać, a gdyby było bardzo suche, dodać więcej soku z pomarańczy. Piec przez ok. 20-25 minut w 170C, aż do przyrumienienia.
  6. Po wyjęciu z piekarnika trochę ostudzić na blasze, następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Można udekorować rozpuszczoną białą czekoladą z pomarańczą lub lukrem pomarańczowym.
  7. Przechowywać szczelnie zamknięte, najlepsze są pierwszego dnia.
Uwagi
*Można użyć płatki górskie; nie trzeba wtedy części mielić.
Można też dodać imbiru, żurawiny, rodzynek czy drobno pokrojone jabłko.
 

Czy dieta pudełkowa jest skuteczna?

Czy dieta pudełkowa jest skuteczna?

inne
Dieta pudełkowa cieszy się w Polsce ogromnym zainteresowaniem. Coraz więcej osób decyduje się na gotowe posiłki dostarczane pod drzwi, widząc...
Czytaj dalej
Chasen – jak zadbać o tradycyjną miotełkę do matchy?

Chasen – jak zadbać o tradycyjną miotełkę do matchy?

Porady zrób to sam
Z każdym rokiem matcha zyskuje sobie coraz większe grono miłośników, dla których picie jej to coś więcej niż tylko konsumpcja...
Czytaj dalej
Przetwory Bacówka – które wybrać i dlaczego warto

Przetwory Bacówka – które wybrać i dlaczego warto

inne
Przetwory to sposób na zatrzymanie smaku owoców i warzyw niezależnie od pory roku. To praktyczny sposób na urozmaicenie codziennego jadłospisu...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

12 komentarzy

  1. Właśnie zrobiłam. Są przepyszne. Połączenie pomarańczy i kokosa na prawdę świetne. Dzięki. Będę robić 😊

  2. A mi wyszły chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku. Fantastyczne!! Dodałam cała szklankę płatków błyskawicznych,skorke z całej startej pomarańczy i wycisniety z niej cały sok. Piekłam na najwyższej półce piekarnika. Są to najlepsze ciastka owsiane jakie jadłam. Polecam!!!

    • z pierwszym się zgodzę 😉 niestety (albo i stety) chrupiące nie są, więc chrupać może być ciężko!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):