dorsz w pomidorach a la puttanesca z oliwkami i kaparami

Drogi czytelniku! Na wstępie chciałabym Tobie podziękować, za to, że ze mną jesteś! Chyba za rzadko to mówię, albo nawet wcale, ale naprawdę bardzo doceniam obecność każdego z Was, wasze komentarze, mejle, zdjęcia moich przepisów w waszym wykonaniu. Jestem bardzo szczęśliwa, że mogę dzielić to miejsce z Wami i mam nadzieję, w przyszłości rozwinie się ono jeszcze bardziej. Przy okazji chciałam powiedzieć, że jesteśmy na etapie przeprowadzki do Paryża i będziemy opuszczać Niceę. Trochę smutno, ale z drugiej strony się cieszę, bo stolica ma pewnie dużo więcej co zaoferowania. Ruszamy samochodem w sobotę i mamy na to prawie cztery dni, więc szykuje się fajny roadtrip! Kilka fot pewnie będzie można zobaczyć na instagramie. A dziś, na pożegnanie, dorsz w pomidorach. Ryba ta, mimo iż nie jest śródziemnomorska, jest tu dość popularna i dla mnie jest to jedna z prostszych opcji na obiad.

przejdź prosto do przepisu

 

Prostszych i przy okazji smaczniejszych, kiedy sezon na pomidory w pełni, a stragany aż się uginają pod ciężarem tych czerwonych owoców. Kiedyś pisałam, że najbardziej lubię dorsza na maśle i jest to częściowo prawda, chociażby ze względu na fakt, iż danie jest ekspresowe, ale w pomidorach to zawsze w pomidorach. Poza tym też jest stosunkowo szybko i potrzebna jest tylko jedna patelnia.

dorsz w pomidorach a la puttanesca. pyszny szybki obiad. ryba na obiad. pomysł na szybkiego dorsza dorsz w pomidorach a la puttanesca. pyszny szybki obiad. ryba na obiad. pomysł na szybkiego dorsza

Sos zrobiłam taki a la puttanesca, czyli oliwki (z anchois), trochę chili i kapary, które uwielbiam. Wszystko na bazie dojrzałych pomidorów i naprawdę nie trzeba dużo więcej. Trochę czosnku, soli i oczywiście oliwy. Dorsza dodałam do gorącego sosu na niecałe 10 minut i podałam z lekką sałatką. Oczywiście sprawdzi się też z ziemniakami,  chlebem, kuskusem, jak kto lubi.

CZYTAJ DALEJ  Sałatka z kozim serem, gruszką i orzechami

5.0 from 1 reviews
dorsz w pomidorach a la putanesca
 
na 2 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • filet z dorsza, ok 300g*
  • ok. 700 g pomidorów, może być trochę mniej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwek
  • 1-1,5 łyżki kaparów
  • pietruszka do podania, opcjonalnie
Przygotowanie
  1. Pomidory sparzyć i obrać. Drobno posiekać.
  2. Czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na oliwię. Dodać pomidory i dusić na dość dużym ogniu (żeby było szybciej), aż pomidory zaczną mięknąć. Dodać oliwki (można przekroić) i kapary i gotować jeszcze kilka minut. Zmniejszyć ogień i ew. trochę posolić.
  3. Dorsza opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie posolić. Dodać do gorącego sosu (dobrze jest nim obtoczyć rybę), przykryć pokrywką i gotować, aż ryba będzie gotowa. To będzie zależeć od wielkości, trzeba sprawdzić widelcem, 5-10 minut. Chcemy, żeby ryba się ścięła, jak będzie gotowana za długo, zrobi się twarda.
  4. Podawać z dowolnymi dodatkami i opcjonalnie posypać pietruszką.
Uwagi
*Sosu wychodzi dość dużo, więc można dać więcej dorsza
 

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):