frittata ze szparagami, kozim serkiem i szynką parmeńską

To już oficjalne: sezon na szparagi (tutaj w Nicei) dobiegł końca ???? Zbyt szybko! Nie byłam na to przygotowana, chciałam się nimi jeszcze chwilę nacieszyć. Kilka dni temu kupiłam mój ostatni mały pęczek i wyprawiłam im uroczyste pożegnanie: uznałam, że na taką okazję najlepsza będzie frittata ze szparagami, kozim serkiem i szynką parmeńską.

przejdź prosto do przepisu

Prezentowany przepis pożyczyłam sobie ze strony smittenkitchen.com, chodził za mną od kilku tygodni, a szczególnie pomysł zrobienia ze szparagów wstążek, dzięki czemu nie trzeba ich wcześniej podgotowywać! Ser kozi we frittacie uwielbiam, a do tego chrupiąca szynka parmeńska! Przepis idealny! Za dużo nawet nie zmieniłam, poza proporcjami i zamiast dymki dałam czerwoną cebulkę. Aha i ostatecznie szparagów nie goliłam, a cienko pokroiłam nożem.

Frittatę zaczęłam na rozgrzanej patelni, a dokończyłam w piekarniku. Miałam nadzieję, trochę przyrumienić ser, ale był to taki delikatny twarożek i nie bardzo miał na to ochotę. Za to z masą jajeczną poszło łatwiej.

Jeszcze uwaga à propos szynki : zazwyczaj nie lubię jej na ciepło, ale tutaj, w formie czipsików, smakuje wyjątkowo dobrze 🙂

frittata ze szparagami, kozim serkiem i szynką parmeńską
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 6 jajek
  • 250 g szparagów
  • 3-4 łyżki śmietanki lub mleka
  • 100-150 g serka (twarożku) koziego*
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej (lub boczku)
  • pół czerwonej cebuli
  • sól i pieprz do smaku
  • masło, oliwa
  • do podania (opcjonalnie) bazylia
Przygotowanie
  1. Szparagi opłukać, odłamać końcówki i cienko pokroić lub zrobić z nich wstążki przy pomocy obieraczki.
  2. Cebulę obrać, przekroić na pół i cienko pokroić.
  3. Szynkę podsmażyć na maśle, aż zrobi się chrupiąca. Przełożyć na kawałek ręcznika papierowego.
  4. Jajka roztrzepać ze śmietanką, solą i pieprzem. Dodać szparagi, cebulę i część pokrojonej szynki. W miarę możliwości wymieszać (choć szparagi będą wystawać).
  5. Rozgrzać patelnię, dodać trochę więcej masła i wlać masę. Prawdopodobnie będzie trzeba docisnąć szparagi. Ułożyć ser i przykryć pokrywką i gotować z 5-7 minut, aż jajka zaczną się ścinać. Zdjąć pokrywkę, można całość trochę polać oliwą i przełożyć do rozgrzanego piekarnika z funkcją grilla (moja patelnia chyba nie nadaje się do piekarnika, dlatego go nie zamykam, a rączkę pozostawiam na zewnątrz) i piec kolejne kilka minut, aż góra zetnie się do końca i lekko przypiecze.
  6. Jeść na ciepło lub zimno, posypać pozostałą szynką. Można posypać świeżą bazylią.
CZYTAJ DALEJ  Kruche rogaliki na piwie
Uwagi
*może być owczy, feta, a nawet zwykły twaróg
 

 

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

2 komentarze

    • a faktycznie nie podałam, tak z 220 z funkcja grilla, chodzi o to żeby chwilę dopiec;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):