Bardzo chrupiąca granola z orzechami

Pisałam, że granola bars to taka lepsza wersja granoli, bo można je wziąć do ręki i wybiec z domu. Jednak przewaga granoli polega na tym, że można ją zjeść na 1000 rożnych sposobów. Z mlekiem albo jogurtem. Z owocami. Można podjadać prosto ze słoika, albo posypać pieczone jabłka. Jakieś inne pomysły? Bo chyba sama jednak 1000 nie wymyślę.

Przejdź prosto do przepisu

2015.05-005

Co najbardziej lubię w granoli? To że jest praktyczna, chrupiąca, ładnie wygląda, ma dużo rożnych składników, wiec każdy kęs smakuje inaczej. Że mogę dodać dużo orzechów i nasion i przemycić siemię lniane. I że za każdym razem mogę przepis zmodyfikować i mi się nie znudzi!

DSC_6596

Do granoli dodaję trochę oleju, żeby była bardziej chrupiąca. Może to być dowolny olej, oliwa z oliwek (nie czuć smaku po zapieczeniu) albo olej kokosowy, a nawet masło. Dzięki temu mogę dać z kolei mniej miodu i granola jest tylko delikatnie słodka.

granola z orzechami

Rodzynki można dodać w trakcie pieczenia lub na sam koniec. Trzeba tylko uważać, żeby się nie spaliły.

granola z orzechami

5.0 from 1 reviews
granola z orzechami
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1,5 szklanki płatków owsianych (górskich albo zwykłych)
  • 1,5 szklanki orzechów i nasion ( ⅓ migdałów, ⅓ nerkowców, ⅓ nasion słonecznika, ½ orzechów włoskich)
  • ¼ szklanki siemienia lnianego
  • ½ szklanki wiórek kokosowych
  • ½ szklanki rodzynek
  • ⅓ szklanki miodu (lub innego płynnego słodzika np. syropu klonowego)
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek (lub innego oleju lub rozpuszczonego masła)
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
  1. Miód wymieszać z olejem, solą i cynamonem.
  2. Orzechy można pokroić na mniejsze kawałki wg uznania.
  3. Resztę składników wsypać do miski i dodać miód. Dokładnie wymieszać.
  4. Rodzynki można zapiec od początku (będą bardzo chrupiące i skarmelizowane) dodać w połowie pieczenia (moim zdaniem najlepiej tak wychodzą) albo dodać na sam koniec lub zupełnie pominąć.
  5. Granolę rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 30min. w 150C. Po 15 min. płatki przemieszać, żeby równo się przypiekały.
  6. Ostudzić i przełożyć do szczelnego słoika.
CZYTAJ DALEJ  Gofry z ciecierzycy
Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

4 komentarze

  1. Dziękuję za ten przepis ❤️ Za każdym razem jak robię granolę sięgam po Pani przepis . Najlepsza granola jaką jadłam 😋

  2. Zamiast płatków owsianych polecamy płatki orkiszowe, które są nie tylko pyszne ale i zdrowe, zapewniając uczucie sytości na długi czas.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):