bardzo chrupiąca granola z orzechami

Pisałam, że granola bars to taka lepsza wersja granoli, bo można je wziąć do ręki i wybiec z domu. Jednak przewaga granoli polega na tym, że można ją zjeść na 1000 rożnych sposobów. Z mlekiem albo jogurtem. Z owocami. Można podjadać prosto ze słoika, albo posypać pieczone jabłka. Jakieś inne pomysły? Bo chyba sama jednak 1000 nie wymyślę.

Przejdź prosto do przepisu

2015.05-005

Co najbardziej lubię w granoli? To że jest praktyczna, chrupiąca, ładnie wygląda, ma dużo rożnych składników, wiec każdy kęs smakuje inaczej. Że mogę dodać dużo orzechów i nasion i przemycić siemię lniane. I że za każdym razem mogę przepis zmodyfikować i mi się nie znudzi!

DSC_6596

Do granoli dodaję trochę oleju, żeby była bardziej chrupiąca. Może to być dowolny olej, oliwa z oliwek (nie czuć smaku po zapieczeniu) albo olej kokosowy, a nawet masło. Dzięki temu mogę dać z kolei mniej miodu i granola jest tylko delikatnie słodka.

granola z orzechami

Rodzynki można dodać w trakcie pieczenia lub na sam koniec. Trzeba tylko uważać, żeby się nie spaliły.

granola z orzechami

5.0 from 1 reviews
granola z orzechami
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1,5 szklanki płatków owsianych (górskich albo zwykłych)
  • 1,5 szklanki orzechów i nasion ( ⅓ migdałów, ⅓ nerkowców, ⅓ nasion słonecznika, ½ orzechów włoskich)
  • ¼ szklanki siemienia lnianego
  • ½ szklanki wiórek kokosowych
  • ½ szklanki rodzynek
  • ⅓ szklanki miodu (lub innego płynnego słodzika np. syropu klonowego)
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek (lub innego oleju lub rozpuszczonego masła)
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
  1. Miód wymieszać z olejem, solą i cynamonem.
  2. Orzechy można pokroić na mniejsze kawałki wg uznania.
  3. Resztę składników wsypać do miski i dodać miód. Dokładnie wymieszać.
  4. Rodzynki można zapiec od początku (będą bardzo chrupiące i skarmelizowane) dodać w połowie pieczenia (moim zdaniem najlepiej tak wychodzą) albo dodać na sam koniec lub zupełnie pominąć.
  5. Granolę rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 30min. w 150C. Po 15 min. płatki przemieszać, żeby równo się przypiekały.
  6. Ostudzić i przełożyć do szczelnego słoika.
CZYTAJ DALEJ  chlebek bananowy z płatkami owsianymi i orzechami, czyli bomba błonnikowa
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

4 komentarze

  1. Dziękuję za ten przepis ❤️ Za każdym razem jak robię granolę sięgam po Pani przepis . Najlepsza granola jaką jadłam 😋

  2. Zamiast płatków owsianych polecamy płatki orkiszowe, które są nie tylko pyszne ale i zdrowe, zapewniając uczucie sytości na długi czas.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):