Łódeczki z cykorii faszerowane szparagami, młodymi ziemniakami i szynką serrano

Wiosna to naprawdę ciężki okres dla mnie. Czuję się trochę jak zwierze wypuszczone w końcu na wolność. Nie potrafię się zdecydować na co mam ochotę, na bazarach dostaję oczopląsów. Pół godziny stoję nad jednym straganem i się zastanawiam, czy bardziej mam ochotę na szparagi zielone czy białe.. Ale jak już w końcu coś wybiorę (zazwyczaj zdecydowanie za dużo) mogę z podziwem patrzeć na siatki wypchane wiosennymi specjałami. Oh tak, kocham wiosnę, ale kto powiedział, że miłość jest prosta?

Przejdź prosto do przepisu

łódeczki z cykorii

Tym razem kupiłam młode ziemniaczki, zielone szparagi i pierwsze truskawki! Ziemniaków ugotowałam 5, ale musiałam od razu jednego zjeść. O mało się nie poparzyłam.

łódeczki z cykorii

I te szparagi. Chrupiące, orzechowe. I pięknie zielone. Smukłe, z cudowną główką.

lodeczki z cykorii

Z prawej „farsz” do cykorii, który w zasadzie można zjeść jak sałatkę. Widelcem. Ja jednak wolę ręką łódeczkę, bo rękami wszytko smakuje lepiej.

łódeczki z cykorii

łódeczki z cykorii faszerowane szparagami, młodymi ziemniakami i szynką serrano
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 4 młode ziemniaki
  • 6 szparagów
  • 2 cykorie
  • ~80g szynki serrano (albo parmeńskiej)
  • 1 pomarańcz
  • ~70g sera roquefort
  • łyżka octu balsamicznego+łyżka oliwy z oliwek
  • truskawki do dekoracji (ew. można nimi zastąpić pomarańcz)
Przygotowanie
  1. Ziemniaki wyszorować i ugotować na miękko.
  2. Ugotować szparagi: odłamać końcówki, obrać kilka centymetrów pozostałej łodygi. Odłamać główki. Łodygi wrzucić na wrzątek, po 1,5 min. dodać główki i gotować z 1,5 min. Odcedzić i przelać zimną wodą. Łodygi pokroić na mniejsze kawałki, a główki przekroić na pół po długości.
  3. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki. Pomarańcz obrać i wyfiletować i pokroić każda cząstkę na 3 kawałki.
  4. Przygotować cykorie: zewnętrzne liście oderwać i wyrzucić, odciąć końcówki. Oderwać 12 ładnych liści, po 6 z każdej cykorii. Resztę cykorii drobno pokroić.
  5. Ziemniaki, cykorię, szynkę, pomarańcz, łodygi szparagów wymieszać w misce. Dodać pokruszony ser, oliwę i ocet. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Nakładać do przygotowanych łódeczek i udekorować główkami szparagów i truskawkami.
CZYTAJ DALEJ  Kotleciki z ciecierzycy i cukinii
Hurtownia opakowań – jak wybrać najlepszą? Kompletny poradnik dla firm z różnych branż

Hurtownia opakowań – jak wybrać najlepszą? Kompletny poradnik dla firm z różnych branż

Porady
  W świecie, w którym szybkość dostaw, estetyka produktu i bezpieczeństwo transportu decydują o przewadze konkurencyjnej, wybór odpowiedniej hurtowni opakowań...
Czytaj dalej
Czy płatki owsiane można jeść codziennie?

Czy płatki owsiane można jeść codziennie?

inne
Płatki owsiane od lat cieszą się ogromną popularnością jako smaczny, sycący i łatwo dostępny element codziennej diety. Są chętnie wybierane...
Czytaj dalej
Produkty regionalne jako podstawa zdrowej kuchni – powidła i przeciery owocowe ze Spiżarni Hrabiny

Produkty regionalne jako podstawa zdrowej kuchni – powidła i przeciery owocowe ze Spiżarni Hrabiny

Porady
Najzdrowsza kuchnia to ta, która wyrasta z natury, tradycji i lokalnych receptur. Właśnie dlatego coraz więcej osób świadomie sięga po...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):