łódeczki z cykorii faszerowane szparagami, młodymi ziemniakami i szynką serrano

Wiosna to naprawdę ciężki okres dla mnie. Czuję się trochę jak zwierze wypuszczone w końcu na wolność. Nie potrafię się zdecydować na co mam ochotę, na bazarach dostaję oczopląsów. Pół godziny stoję nad jednym straganem i się zastanawiam, czy bardziej mam ochotę na szparagi zielone czy białe.. Ale jak już w końcu coś wybiorę (zazwyczaj zdecydowanie za dużo) mogę z podziwem patrzeć na siatki wypchane wiosennymi specjałami. Oh tak, kocham wiosnę, ale kto powiedział, że miłość jest prosta?

Przejdź prosto do przepisu

łódeczki z cykorii

Tym razem kupiłam młode ziemniaczki, zielone szparagi i pierwsze truskawki! Ziemniaków ugotowałam 5, ale musiałam od razu jednego zjeść. O mało się nie poparzyłam.

łódeczki z cykorii

I te szparagi. Chrupiące, orzechowe. I pięknie zielone. Smukłe, z cudowną główką.

lodeczki z cykorii

Z prawej „farsz” do cykorii, który w zasadzie można zjeść jak sałatkę. Widelcem. Ja jednak wolę ręką łódeczkę, bo rękami wszytko smakuje lepiej.

łódeczki z cykorii

łódeczki z cykorii faszerowane szparagami, młodymi ziemniakami i szynką serrano
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 4 młode ziemniaki
  • 6 szparagów
  • 2 cykorie
  • ~80g szynki serrano (albo parmeńskiej)
  • 1 pomarańcz
  • ~70g sera roquefort
  • łyżka octu balsamicznego+łyżka oliwy z oliwek
  • truskawki do dekoracji (ew. można nimi zastąpić pomarańcz)
Przygotowanie
  1. Ziemniaki wyszorować i ugotować na miękko.
  2. Ugotować szparagi: odłamać końcówki, obrać kilka centymetrów pozostałej łodygi. Odłamać główki. Łodygi wrzucić na wrzątek, po 1,5 min. dodać główki i gotować z 1,5 min. Odcedzić i przelać zimną wodą. Łodygi pokroić na mniejsze kawałki, a główki przekroić na pół po długości.
  3. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki. Pomarańcz obrać i wyfiletować i pokroić każda cząstkę na 3 kawałki.
  4. Przygotować cykorie: zewnętrzne liście oderwać i wyrzucić, odciąć końcówki. Oderwać 12 ładnych liści, po 6 z każdej cykorii. Resztę cykorii drobno pokroić.
  5. Ziemniaki, cykorię, szynkę, pomarańcz, łodygi szparagów wymieszać w misce. Dodać pokruszony ser, oliwę i ocet. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Nakładać do przygotowanych łódeczek i udekorować główkami szparagów i truskawkami.
CZYTAJ DALEJ  sałatka ze szparagami, truskawkami i młodymi ziemniakami
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):