Łódeczki z cykorii faszerowane szparagami, młodymi ziemniakami i szynką serrano

Wiosna to naprawdę ciężki okres dla mnie. Czuję się trochę jak zwierze wypuszczone w końcu na wolność. Nie potrafię się zdecydować na co mam ochotę, na bazarach dostaję oczopląsów. Pół godziny stoję nad jednym straganem i się zastanawiam, czy bardziej mam ochotę na szparagi zielone czy białe.. Ale jak już w końcu coś wybiorę (zazwyczaj zdecydowanie za dużo) mogę z podziwem patrzeć na siatki wypchane wiosennymi specjałami. Oh tak, kocham wiosnę, ale kto powiedział, że miłość jest prosta?

Przejdź prosto do przepisu

łódeczki z cykorii

Tym razem kupiłam młode ziemniaczki, zielone szparagi i pierwsze truskawki! Ziemniaków ugotowałam 5, ale musiałam od razu jednego zjeść. O mało się nie poparzyłam.

łódeczki z cykorii

I te szparagi. Chrupiące, orzechowe. I pięknie zielone. Smukłe, z cudowną główką.

lodeczki z cykorii

Z prawej „farsz” do cykorii, który w zasadzie można zjeść jak sałatkę. Widelcem. Ja jednak wolę ręką łódeczkę, bo rękami wszytko smakuje lepiej.

łódeczki z cykorii

łódeczki z cykorii faszerowane szparagami, młodymi ziemniakami i szynką serrano
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 4 młode ziemniaki
  • 6 szparagów
  • 2 cykorie
  • ~80g szynki serrano (albo parmeńskiej)
  • 1 pomarańcz
  • ~70g sera roquefort
  • łyżka octu balsamicznego+łyżka oliwy z oliwek
  • truskawki do dekoracji (ew. można nimi zastąpić pomarańcz)
Przygotowanie
  1. Ziemniaki wyszorować i ugotować na miękko.
  2. Ugotować szparagi: odłamać końcówki, obrać kilka centymetrów pozostałej łodygi. Odłamać główki. Łodygi wrzucić na wrzątek, po 1,5 min. dodać główki i gotować z 1,5 min. Odcedzić i przelać zimną wodą. Łodygi pokroić na mniejsze kawałki, a główki przekroić na pół po długości.
  3. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki. Pomarańcz obrać i wyfiletować i pokroić każda cząstkę na 3 kawałki.
  4. Przygotować cykorie: zewnętrzne liście oderwać i wyrzucić, odciąć końcówki. Oderwać 12 ładnych liści, po 6 z każdej cykorii. Resztę cykorii drobno pokroić.
  5. Ziemniaki, cykorię, szynkę, pomarańcz, łodygi szparagów wymieszać w misce. Dodać pokruszony ser, oliwę i ocet. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Nakładać do przygotowanych łódeczek i udekorować główkami szparagów i truskawkami.
CZYTAJ DALEJ  owoce pod kruszonką owsiano-kokosową, czyli moje ulubione crumble
Sos do pizzy i mąka do pizzy – co przygotować na obiad?

Sos do pizzy i mąka do pizzy – co przygotować na obiad?

dania główne
Codzienne spożywanie tych samych potraw może stać się monotonne, a wiele osób, zbyt zapracowanych w ciągu tygodnia, nie ma czasu...
Czytaj dalej
Jak smaczna dieta pudełkowa z niskim IG może odmienić Twoje samopoczucie?

Jak smaczna dieta pudełkowa z niskim IG może odmienić Twoje samopoczucie?

Porady
Czujesz popołudniowe spadki energii? Zmagasz się z nieustanną ochotą na coś słodkiego i masz wrażenie, że Twoja waga wymyka się...
Czytaj dalej
Jak wyróżnić swoją firmę za pomocą plakatów i roll-upów na targach i konferencjach

Jak wyróżnić swoją firmę za pomocą plakatów i roll-upów na targach i konferencjach

inne
Pierwsze wrażenie na targach i konferencjach decyduje o tym, czy ktoś podejdzie do Twojego stoiska, czy pójdzie dalej. Materiały drukowane...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):