Mini tarty z czereśniami i kardamonem

 

Małe jest piękne.. Szczególnie jak są to mini tarty.

Owocowe. .

Na delikatnym maślano-migdałowym kruchym cieście z czereśniami i kardamonem. Posypane cukrem pudrem lub z odrobiną jogurtu naturalnego. Wyglądają i smakują cudownie. Spróbujesz?

Przejdź prosto do przepisu

mini tarty z czereśniami

Takie mini tarty są bardzo poręczne i idealnie nadają się na piknik, na plażę, imprezę. Można je jeść na zimno lub na ciepło np. z lodami waniliowymi.

mini tarty z czeresniami-001

Ciasto zapiekłam w formie do muffinów, a koła wycięłam okrągłą foremką z ząbkami. Dzięki temu ładniej wyglądają, ale nie jest to niezbędne, może to być też równie dobrze szklanka…

Można też ręcznie uformować „koszyczki” i zapiec na blasze, jak kto woli.

DSC_9760

 

mini tarty z czereśniami i kardamonem
 
na 18 mini tart
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • kruche: 200g mąki orkiszowej, 50g mielonych migdałów, 2 łyżki cukru, 1 jajko, 175g masła, szczypta soli
  • 500g czereśni
  • łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta kardamonu
  • szczypta cynamonu
  • sok i starta skórka z ½ cytryny
  • odrobina płatków migdałów do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie
  1. Mąkę wymieszać w misce z migdałami, solą i cukrem. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i ucierać palcami, aż konsystencja będzie przypominać bułkę tartą. Opcjonalnie można składniki zmiksować w malakserze.
  2. Przełożyć na blat, dodać jajko i szybko wyrobić na gładkie ciasto. Podsypać mąką gdyby za bardzo się kleiło. Wstawić do lodówki na ok. ½-1 godziny, aż ciasto lekko stwardnieje.
  3. Czereśnie wydrylować i przekroić na pół. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Odstawić na ½ godziny.
  4. Ciasto wyjąć z lodówki. Wyłożyć na blacie posypanym mąką, chwilę ugniatać i rozwałkować na ok. ½ cm placek. Wycinać koła o średnicy większej niż przekrój foremek. Delikatnie wcisnąć koła w foremkę. Na koniec nakłuć widelcem i piec w 190C przez ok. 13-15 minut, aż do lekkiego przyrumienienia. W formie metalowej potrwa to trochę krócej.
  5. Chwilę ostudzić i delikatnie wyciągnąć ciastka z foremki. Ułożyć na blasze, wypełnić czereśniami z odrobiną soku i posypać płatkami migdałów i piec przez kolejne 13 minut.
  6. Ostudzić i np.posypać cukrem pudrem lub podawać z odrobiną śmietany lub jogurtu naturalnego.
  7. Najlepiej zjeść w przeciągu dwóch dni.
CZYTAJ DALEJ  domowe najlepsze: mleko roślinne
Uwagi
Mąkę orkiszowa można zastąpić zwykłą pszenna, ale wtedy jajko zastępujemy 2 żółtkami.
Czereśnie można zastąpić wiśniami, ale należy dać więcej cukru (ok. 2-3 łyżki). Czereśnie puszczą też więcej soku, dlatego należy uważać, żeby nie dodać go za dużo do tart.

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

5 komentarzy

  1. […] Źródło: http://zielonysrodek.pl/mini-tarty-z-czeresniami/ […]

    • dzięki Tomek! mam nadzieję, że je zrobisz i wyjdą super i podzielisz się ta informacją ze mną! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):