najprostsze ciasteczka owsiane

Witam po bardzo długiej przerwie. Nadaję z Nicei, objętej, jak zapewne większość miast, kwarantanną. Czy naprawdę musiała się pojawić pandemia, żebym dodała nowy przepis? Oby sytuacja szybko się ustabilizowała, a ja została tutaj na dłużej (na blogu, nie uwięziona w domu). A wracam z szybkim przepisem na najprostsze ciasteczka owsiane. Mam ich już pewnie z tysiąc, ale ciągle mi brakowało takich najzwyklejszych, z rodzynkami. Więc oto i one!

Składników jest niewiele, zapewne wszystkie posiadacie w swoich kuchniach. Ja co prawda musiałam dokupić rodzynki, ale na szczęście ludzie porobili już zapasy i w sklepie było prawie pusto 🙂

przejdź prosto do przepisu

Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, zatem możecie je zrobić jeszcze dziś!

Jeśli macie jakieś życzenia a propos przepisów, piszcie w komentarzach!

A przepis pożyczyłam z tej strony i zastąpiłam cukier mniejszą ilością miodu. Poza tym praktycznie bez zmian.

Chłopczyk roczny zajadał się, aż się uszy trzęsły.

Składniki:

90g płatków owsianych górskich *

50g mąki

niecała łyżeczka proszku do pieczenia

1 jajko

2 łyżki miodu

50g masła

2 garści rodzynek (ok. 50g)

1/2-1 łyżeczka cynamonu (z 1 są dość mocno cynamonowe)

*Jeśli macie płatki zwykłe (czyli te najgrubsze) można je trochę zmielić lub chociaż ich część.

Sposób:

Masło rozpuścić i wymieszać z jajkiem i miodem.

Płatki wymieszać z mąką i proszkiem. Następnie dodać mokre składniki i mieszać do połączenia. Odstawić na 10 minut.

Ciasto nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formować ciastka. Mi wyszło 9 średniej wielkości.

Piec ok. 15 minut w 180C, albo aż będą złociste, a w domu będzie unosił się zapach cynamonu. Po upieczeniu odczekać do całkowitego ostygnięcia.

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

8 komentarzy

    • Mysle, ze mozna. Tylko moze wtedy odrobine wiecej masla czy troche wody gdyby za malo sie kleily. Albo masla orzechowego.

    • cukier, ze 2 pełne łyżki. ew syrop klonowy, ale może trochę szkoda. oczywiście można by też spróbować z musem z jabłek, tudzież bananem rozgniecionym, ale to już większy eksperyment. może niedługo spróbuje z jabłkiem.

      • oj przepraszam, dopiero widzę. po pierwsze to jest dużo przeliczników w internecie na szklanki i mililitry. 50 g mąki to pewnie gdzieś 1/3 szklanki, luźno usypane, a 90g płatków to tak niecała szklanka, ja liczę, że jedna ma 110g. ale zależy od płatków! wydaje mi się, że ten przepis wybaczy, jak składniki nie będą idealnie odmierzone 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *