najprostsze ciasteczka owsiane

Witam po bardzo długiej przerwie. Nadaję z Nicei, objętej, jak zapewne większość miast, kwarantanną. Czy naprawdę musiała się pojawić pandemia, żebym dodała nowy przepis? Oby sytuacja szybko się ustabilizowała, a ja została tutaj na dłużej (na blogu, nie uwięziona w domu). A wracam z szybkim przepisem na najprostsze ciasteczka owsiane. Mam ich już pewnie z tysiąc, ale ciągle mi brakowało takich najzwyklejszych, z rodzynkami. Więc oto i one!

Składników jest niewiele, zapewne wszystkie posiadacie w swoich kuchniach. Ja co prawda musiałam dokupić rodzynki, ale na szczęście ludzie porobili już zapasy i w sklepie było prawie pusto 🙂

przejdź prosto do przepisu

Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, zatem możecie je zrobić jeszcze dziś!

Jeśli macie jakieś życzenia a propos przepisów, piszcie w komentarzach!

A przepis pożyczyłam z tej strony i zastąpiłam cukier mniejszą ilością miodu. Poza tym praktycznie bez zmian.

Chłopczyk roczny zajadał się, aż się uszy trzęsły.

Składniki:

90g płatków owsianych górskich *

50g mąki

niecała łyżeczka proszku do pieczenia

1 jajko

2 łyżki miodu

50g masła

2 garści rodzynek (ok. 50g)

1/2-1 łyżeczka cynamonu (z 1 są dość mocno cynamonowe)

*Jeśli macie płatki zwykłe (czyli te najgrubsze) można je trochę zmielić lub chociaż ich część.

Sposób:

Masło rozpuścić i wymieszać z jajkiem i miodem.

Płatki wymieszać z mąką i proszkiem. Następnie dodać mokre składniki i mieszać do połączenia. Odstawić na 10 minut.

Ciasto nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formować ciastka. Mi wyszło 9 średniej wielkości.

Piec ok. 15 minut w 180C, albo aż będą złociste, a w domu będzie unosił się zapach cynamonu. Po upieczeniu odczekać do całkowitego ostygnięcia.

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

8 komentarzy

    • Mysle, ze mozna. Tylko moze wtedy odrobine wiecej masla czy troche wody gdyby za malo sie kleily. Albo masla orzechowego.

    • cukier, ze 2 pełne łyżki. ew syrop klonowy, ale może trochę szkoda. oczywiście można by też spróbować z musem z jabłek, tudzież bananem rozgniecionym, ale to już większy eksperyment. może niedługo spróbuje z jabłkiem.

      • oj przepraszam, dopiero widzę. po pierwsze to jest dużo przeliczników w internecie na szklanki i mililitry. 50 g mąki to pewnie gdzieś 1/3 szklanki, luźno usypane, a 90g płatków to tak niecała szklanka, ja liczę, że jedna ma 110g. ale zależy od płatków! wydaje mi się, że ten przepis wybaczy, jak składniki nie będą idealnie odmierzone 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *