Czas na kukurydzę. Tak jak nie lubię tej z puszki, tak uwielbiam tę z kolby. Najczęściej jem ją po prostu z masłem i solą, czasem trochę poszaleje z dodatkami i dodam kolendry i limonki. A innym razem, szczególnie gdy zostaną mi ziemniaki z obiadu (albo specjalnie ugotuję więcej) zrobię z niej placki ???? !

pieczone placki z kukurydzą

Takie placki z kukurydzą to super opcja na przekąskę lub obiad. Są syte za sprawą ziemniaków i sera, proste w przygotowaniu i pieką się w piekarniku, więc nie trzeba stać nad patelnią. Lubię je zarówno na ciepło, jak i na zimno, a  najlepiej smakują z sosem z fety z miętą w towarzystwie ogórków. Jest świeżo, lekko i pysznie!

pieczone placki z kukurydzą

pieczone placki z kukurydzą

pieczone placki z kukurydzą

Z przypraw dodałam trochę kminu rzymskiego i wędzonej papryki. Ale prawda jest taka, że jestem wielką fanką tych smaków i trochę ich nadużywam. Jednak w tym wypadku sprawdzają się bardzo dobrze, idealnie pasują do sera, kukurydzy, fety i mięty.

Myślę, że takie placki nadałyby się też jako wegeburgery!

pieczone placki z kukurydzą

pieczone placki z kukurydzą
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 500g ziemniaków
  • 2 kolby kukurydzy (ok. 1,5 szklanki)
  • 1 jajko
  • szklanka startego sera (najlepiej cheddar) ok. 65 g
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego, ½ łyżeczki wędzonej papryki, ½ pieprzu cayenne*
  • sos: 1 jogurt naturalny (150g), 100g fety, garść mięty
  • ogórek do podania
Przygotowanie
  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, poczekać, aż ostygną i ugnieść lub przecisnąć przez praskę.
  2. Kukurydzę ugotować i przy pomocy ostrego noża odkroić nasiona.
  3. Ziemniaki wymieszać z kukurydzą, kminem i pieprzem, jajkiem i startym serem. Można trochę posolić (zależy od tego jak słone są ziemniaki). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować tłuszczem. Uformować placki i piec w 190C ok. 30-35 minut, aż będą lekko przypieczone. (Placki formuje przy pomocy łyżki do lodów, a następnie rozpłaszczam łyżką.)
  4. Przygotować sos: jogurt wymieszać z pokruszoną fetą i pokrojoną miętą.
  5. Podawać z sosem, pokrojonym ogórkiem. Opcjonalnie w bułce, tortilli lub picie. Z sałatką lub pieczonymi warzywami.
CZYTAJ DALEJ  Sałatka z cieciorką, pieczoną marchewką i serem feta
Uwagi
*Placki wychodzą lekko pikantne i pieprz cayenne można pominąć.

 

A tutaj znajdziesz inne placki i kotleciki:

[pt_view id=”c1db018y1t”]

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):