Czas na kukurydzę. Tak jak nie lubię tej z puszki, tak uwielbiam tę z kolby. Najczęściej jem ją po prostu z masłem i solą, czasem trochę poszaleje z dodatkami i dodam kolendry i limonki. A innym razem, szczególnie gdy zostaną mi ziemniaki z obiadu (albo specjalnie ugotuję więcej) zrobię z niej placki ???? !

pieczone placki z kukurydzą

Takie placki z kukurydzą to super opcja na przekąskę lub obiad. Są syte za sprawą ziemniaków i sera, proste w przygotowaniu i pieką się w piekarniku, więc nie trzeba stać nad patelnią. Lubię je zarówno na ciepło, jak i na zimno, a  najlepiej smakują z sosem z fety z miętą w towarzystwie ogórków. Jest świeżo, lekko i pysznie!

pieczone placki z kukurydzą

pieczone placki z kukurydzą

pieczone placki z kukurydzą

Z przypraw dodałam trochę kminu rzymskiego i wędzonej papryki. Ale prawda jest taka, że jestem wielką fanką tych smaków i trochę ich nadużywam. Jednak w tym wypadku sprawdzają się bardzo dobrze, idealnie pasują do sera, kukurydzy, fety i mięty.

Myślę, że takie placki nadałyby się też jako wegeburgery!

pieczone placki z kukurydzą

pieczone placki z kukurydzą
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 500g ziemniaków
  • 2 kolby kukurydzy (ok. 1,5 szklanki)
  • 1 jajko
  • szklanka startego sera (najlepiej cheddar) ok. 65 g
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego, ½ łyżeczki wędzonej papryki, ½ pieprzu cayenne*
  • sos: 1 jogurt naturalny (150g), 100g fety, garść mięty
  • ogórek do podania
Przygotowanie
  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, poczekać, aż ostygną i ugnieść lub przecisnąć przez praskę.
  2. Kukurydzę ugotować i przy pomocy ostrego noża odkroić nasiona.
  3. Ziemniaki wymieszać z kukurydzą, kminem i pieprzem, jajkiem i startym serem. Można trochę posolić (zależy od tego jak słone są ziemniaki). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować tłuszczem. Uformować placki i piec w 190C ok. 30-35 minut, aż będą lekko przypieczone. (Placki formuje przy pomocy łyżki do lodów, a następnie rozpłaszczam łyżką.)
  4. Przygotować sos: jogurt wymieszać z pokruszoną fetą i pokrojoną miętą.
  5. Podawać z sosem, pokrojonym ogórkiem. Opcjonalnie w bułce, tortilli lub picie. Z sałatką lub pieczonymi warzywami.
CZYTAJ DALEJ  Krokieciki ziemniaczane z serem i brokułami
Uwagi
*Placki wychodzą lekko pikantne i pieprz cayenne można pominąć.

 

A tutaj znajdziesz inne placki i kotleciki:

[pt_view id=”c1db018y1t”]

Garnki na indukcję z grubym dnem – dlaczego są tak ważne?

Garnki na indukcję z grubym dnem – dlaczego są tak ważne?

Porady
Gotowanie na nowoczesnych płytach wymaga nie tylko umiejętności kulinarnych, ale przede wszystkim odpowiedniego sprzętu, który sprosta technologii magnetycznej. Wiele osób...
Czytaj dalej
Sos do pizzy i mąka do pizzy – co przygotować na obiad?

Sos do pizzy i mąka do pizzy – co przygotować na obiad?

dania główne
Codzienne spożywanie tych samych potraw może stać się monotonne, a wiele osób, zbyt zapracowanych w ciągu tygodnia, nie ma czasu...
Czytaj dalej
Jak smaczna dieta pudełkowa z niskim IG może odmienić Twoje samopoczucie?

Jak smaczna dieta pudełkowa z niskim IG może odmienić Twoje samopoczucie?

Porady
Czujesz popołudniowe spadki energii? Zmagasz się z nieustanną ochotą na coś słodkiego i masz wrażenie, że Twoja waga wymyka się...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):