proste pomidorowe risotto z bakłażanem
Risotto z bakłażanem i pomidorami robiłam już wielokrotnie, ale dopiero ostatnio się zorientowałam, że przyjęłam złą strategię. Pomidory piekłam razem z bakłażanami…
Risotto z bakłażanem i pomidorami robiłam już wielokrotnie, ale dopiero ostatnio się zorientowałam, że przyjęłam złą strategię. Pomidory piekłam razem z bakłażanami…
Burak w sałatkach pojawiał się już dwa razy, za każdym razem w słodkim i pomarańczowym towarzystwie. Najpierw z batatem, później z brzoskwinią. Tym…
Zazwyczaj nie jem gorących kubków, jednak zdarzały się sytuacje, kiedy nie można było zjeść nic innego: np. na jachtach na środku…
Ostatnio jemy wszytko w kolorze pomarańczowym, zupy, ciasta, nawet babeczki! Często i gęsto swój kolor dania zawdzięczają dyni, której zdecydowanie…
Z początku dzisiejszą propozycję chciałam nazwać bruschetta, ale nagle mnie olśniło, że przecież po polsku to się nazywa grzanka. I tak…
Krem z pomidorów, niby taki banał, każdy pewnie posiada swój ulubiony przepis. Ale jednak, kilka małych sztuczek powoduje, że…
Oficjalnie nastała jesień, a wraz z nią sezon na dynię. I dla mnie jest to wystarczający powód, żeby kochać tę porę…
Przychodzi taka chwila w ciągu dnia, kiedy mamy ochotę sobie pochrupać… chipsy, paluszki. Ja mam słabość szczególnie do tych pierwszych,…
Ostatnio chodziła mi po głowie zupa rybna, a że jest sezon na borowiki i bardzo lubię połączenie ryba-grzyb, owoce…
Kto nie lubi czasem zjeść słodko pikantnych, klejących, pieczonych skrzydełek z kurczaka? Można je jeść rękami, popijając piwem i…
Czarny ryż, kto próbował ten wie, jest prawdopodobnie najsmaczniejszym zbożem, smak ma lekko orzechowy, a o wartościach odżywczych można by napisać…
Rano często nie ma czasu i chęci na gotowanie, poza tym nie zawsze ma się ochotę na wielkie śniadanie…
Stary, poczciwy burak. Pyszny, zdrowy i łatwo dostępny, jednak bardzo niedoceniany. Zazwyczaj jedzony tarty lub w zupie, jednak mi…
Tabbouleh opanowało cały internet, ale nic dziwnego, bo ta świeża, arabska sałatka z kuskusem jest zarówno pyszna jak i pożywna.…
Spring rolls to świetny wynalazek z Azji południowo wschodniej, jednak to wersja surowa (niesmażona) najbardziej do mnie przemawia. Sajgonki…