Sałatka z czarnym ryżem, kukurydzą, pomidorkami i brzoskwinią

Czarny ryż, kto próbował ten wie, jest prawdopodobnie najsmaczniejszym zbożem, smak ma lekko orzechowy, a o wartościach odżywczych można by napisać książkę.

Jego popularna nazwa to ryż zakazany, gdyż w starożytnych Chinach, ze względu na swój dobroczynny wpływ na zdrowie, był zarezerwowany jedynie dla cesarza i najwyższych elit.

Przejdź prosto do przepisu

sałatka z czarnym ryżem, kukurydzą i pomidorkami

Taki ryż świetnie się sprawdza na zimno w sałatce: czarny ryż + słodkie pomidorki i jeszcze słodsza kukurydza (które akurat są w sezonie!) = przepyszna kombinacja, która zachwyci smakiem, jak i kolorami;)

Do sałatki dodałam też czerwonej cebuli (dla ostrości), nektarynki (jakby jednak było za mało słodyczy)  i szpinaku (dla koloru).

Ciekawostka: nigdy nie przepadałam za kukurydzą, czasem tylko zjadałam kolbę wysmarowaną masłem. Ostatnio jednak coraz częściej mam na nią ochotę (oczywiście nie tą z puszki) i dodaję to do sałatki, to do stir fry-a. Ale może po prostu w tym roku kukurydza jest wyjątkowo smaczna.

sałatka z czarnym ryżem, kukurydzą i pomidorkami

Dlaczego czarny ryż jest taki zdrowy?

Zawiera mniej węglowodanów, a więcej błonnika oraz białka niż inne odmiany ryżu. Zawiera też mniej kalorii.

Zawiera mnóstwo minerałów w tym żelazo, wapno, magnez i cynk.

Zawiera przeciwutleniacze w postaci witaminy E oraz duże ilości antocyjanów (odpowiedzialnych za czarno-fioletowy kolor, występujących przede wszystkim w czerwonych i fioletowych jagodach).

Pokrótce: wpływa korzystnie na wzrok, układ krążenia, pamięć, hamuje procesy starzenia się, zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę, choroby nowotworowe.

Więcej tutaj (po polsku) i tutaj (po angielsku).

sałatka z czarnym ryżem, kukurydzą i pomidorkami

sałatka z czarnym ryżem, kukurydzą, pomidorkami i brzoskwinią
 
2-4 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ½ szklanki ryżu czarnego
  • 1 kolba kukurydzy
  • 1 szklanka pomidorków koktajlowych
  • 1 brzoskwinia
  • 1 mała albo ½ większej czerwonej cebuli (lub innej)
  • 2 garści szpinaku
  • sos: ½ łyżeczki startej skórki z limonki, 2 łyżki soku z limonki, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka sosu sojowego, sól do smaku
  • mięta i pietruszka do posypania (po 2 łyżki pokrojonej)
CZYTAJ DALEJ  rosół tajski z wołowiny z warzywami i makaronem
Przygotowanie
  1. Ryż moczyć w zimnej wodzie przez 30 minut. Odcedzić, opłukać i zagotować w szklance wody z ½ łyżki soli. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 20-30 min., aż do uzyskania konsystencji al dente. Odcedzić i przepłukać zimną wodą.
  2. Kolbę kukurydzy obrać z liści, opłukać i wstawić do gotującej się osolonej wody i gotować ok. 8-10 min. do miękkości. Ostudzić i odkroić nasiona ostrym nożem.
  3. Pomidorki umyć i przekroić na pół.
  4. Brzoskwinię umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  5. Cebulę obrać i drobno posiekać.
  6. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu. Dosolić do smaku. Dodać więcej soku z limonki lub cukru, wg uznania.
  7. Na talerzu ułożyć szpinak, ryż, cebulę, pomidorki, brzoskwinię, kukurydzę. Posypać ziołami i polać sosem.
Uwagi
Sos sojowy użyłam jasny, dość delikatny w smaku. Jak wasz jest gęsty i słony, można go wymieszać pół na pół z wodą, albo zastąpić solą.
Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):