sałatka z czarnym ryżem, kukurydzą, pomidorkami i brzoskwinią

Czarny ryż, kto próbował ten wie, jest prawdopodobnie najsmaczniejszym zbożem, smak ma lekko orzechowy, a o wartościach odżywczych można by napisać książkę.

Jego popularna nazwa to ryż zakazany, gdyż w starożytnych Chinach, ze względu na swój dobroczynny wpływ na zdrowie, był zarezerwowany jedynie dla cesarza i najwyższych elit.

Przejdź prosto do przepisu

sałatka z czarnym ryżem, kukurydzą i pomidorkami

Taki ryż świetnie się sprawdza na zimno w sałatce: czarny ryż + słodkie pomidorki i jeszcze słodsza kukurydza (które akurat są w sezonie!) = przepyszna kombinacja, która zachwyci smakiem, jak i kolorami;)

Do sałatki dodałam też czerwonej cebuli (dla ostrości), nektarynki (jakby jednak było za mało słodyczy)  i szpinaku (dla koloru).

Ciekawostka: nigdy nie przepadałam za kukurydzą, czasem tylko zjadałam kolbę wysmarowaną masłem. Ostatnio jednak coraz częściej mam na nią ochotę (oczywiście nie tą z puszki) i dodaję to do sałatki, to do stir fry-a. Ale może po prostu w tym roku kukurydza jest wyjątkowo smaczna.

sałatka z czarnym ryżem, kukurydzą i pomidorkami

Dlaczego czarny ryż jest taki zdrowy?

Zawiera mniej węglowodanów, a więcej błonnika oraz białka niż inne odmiany ryżu. Zawiera też mniej kalorii.

Zawiera mnóstwo minerałów w tym żelazo, wapno, magnez i cynk.

Zawiera przeciwutleniacze w postaci witaminy E oraz duże ilości antocyjanów (odpowiedzialnych za czarno-fioletowy kolor, występujących przede wszystkim w czerwonych i fioletowych jagodach).

Pokrótce: wpływa korzystnie na wzrok, układ krążenia, pamięć, hamuje procesy starzenia się, zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę, choroby nowotworowe.

Więcej tutaj (po polsku) i tutaj (po angielsku).

sałatka z czarnym ryżem, kukurydzą i pomidorkami

sałatka z czarnym ryżem, kukurydzą, pomidorkami i brzoskwinią
 
2-4 porcje
Przygotowanie
  1. Ryż moczyć w zimnej wodzie przez 30 minut. Odcedzić, opłukać i zagotować w szklance wody z ½ łyżki soli. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 20-30 min., aż do uzyskania konsystencji al dente. Odcedzić i przepłukać zimną wodą.
  2. Kolbę kukurydzy obrać z liści, opłukać i wstawić do gotującej się osolonej wody i gotować ok. 8-10 min. do miękkości. Ostudzić i odkroić nasiona ostrym nożem.
  3. Pomidorki umyć i przekroić na pół.
  4. Brzoskwinię umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  5. Cebulę obrać i drobno posiekać.
  6. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu. Dosolić do smaku. Dodać więcej soku z limonki lub cukru, wg uznania.
  7. Na talerzu ułożyć szpinak, ryż, cebulę, pomidorki, brzoskwinię, kukurydzę. Posypać ziołami i polać sosem.
Uwagi
Sos sojowy użyłam jasny, dość delikatny w smaku. Jak wasz jest gęsty i słony, można go wymieszać pół na pół z wodą, albo zastąpić solą.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):