Sałatka z prosciutto to idealna opcja na lekkie, letnie danie, prawda? Dodać można do niej tyle różnych pyszności! Pomidorki i parmezan; melona; roqueforta i cykorię. Opcji jest wiele, a moje ulubione to prawdopodobnie te, które zawierają duże ilości owoców!
W dzisiejszej sałatce padło na pieczoną brzoskwinię i borówki. Kolorystycznie owoce te prezentują się bardzo ładnie i idealnie wkomponowują się w resztę składników. A w smaku też nie jest źle, pieczona brzoskwinia wspaniale łączy się z pikantną rukolą, szczególnie gdy dodatkowo jest polana gęstym octem balsamicznym (niestety na zdjęciach tego nie widać, bo sałatkę polałam później).
Nie dodałam tylko żadnego sera, choć bardzo mnie kusiła zarówno mozzarella, roquefort jak i ser kozi. Myślę, że każdy pasowałby wyśmienicie i byłoby od razu trochę bardziej pożywnie. A czemu nie dodałam? Bo byłam rozdarta i nie potrafiłam się zdecydować na jeden! A ty który byś wybrał(a) ?
Jeśli nie posiadasz gęstego octu balsamicznego, można ocet zredukować, co opisałam przy okazji grzanek z pieczoną figą.
- 1-2 garści liści, dobrze by było, żeby część stanowiła rukola
- kilka plasterków szynki parmeńskiej
- 1 brzoskwinia
- kawałek czerwonej cebulki
- garść borówek amerykańskich
- kilka listków mięty
- kawałek mozzarelli, sera koziego lub roqueforta (opcjonalnie)
- oliwa
- gęsty ocet balsamiczny lub redukcja balsamiczna do polania (link powyżej)
- Brzoskwinię pokroić i podpiec na patelni posmarowanej masłem. Po kilka minut z każdej strony, aż się lekko skarmelizuje*.
- Na talerzu ułożyć sałatę, szynkę, brzoskwinię, pokrojoną cebulkę i posypać borówkami.
- Pokruszyć lub pokroić ser i ułożyć na sałatce.
- Polać octem i oliwą. Posypać miętą.
- Smacznego!
A ocet balsamiczny używam taki ⬇ Jest naturalnie gęsty, dość słodki. Kosztuje ok. 10 euro i starcza mi na bardzo długo. Podobne można znaleźć na allegro: np. tutaj. Ale są też lepsze okazy: 3 letni, 5cio letni i 16to letni !! PS. tych octów nie próbowałam, więc linki podaje tylko informacyjnie.
Więcej na temat procesu produkcji, historii i zastosowania ostu balsamicznego można poczytać tutaj.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Pyszota. Wczoraj zrobiłam podobną. Brzoskwinia sprawdza się idealnie w takiej sałatce 🙂
tak! owoce w sałatce najlepsze 😀 każde!
Bardzo ciekawe składniki. Z doświadczenia wiem, że z takich niestandardowych połączeń wychodzą zazwyczaj naprawdę pyszne dania 🙂
[…] nie wyobrażam sobie lata bez lekkich sałatek ze składnikami, które przypominają mi południową kuchnię, takimi jak szynka prosciutto, a do tego rukola i brzoskwinia. Lubicie takie połączenia? Jeśli tak to biegnijcie na bloga zielonysrodek.pl […]
Ależ wspaniałe, egzotyczne danie <3 Co do sera to bym wybrała kozi, uwielbiam 😉
kozi zawsze super 😀