Dziś jest mowa o czymś bardzo wyjątkowym, bo moim ulubionym śniadaniu:) Temat śniadania weekendowego jest mi generalnie bardzo bliski, ale najbardziej, gdy zjadam jajko w koszulce z łososiem. Z plackiem, tostem, czy awokado, zawsze smakuje tak samo dobrze.
Oryginalnie miało być z english muffinem, ale natrafiłam na coś dużo lepszego i prostszego w przygotowaniu. Przedstawiam tattie scone! czyli placek bardzo ponoć popularny w Szkocji. Zazwyczaj podaję się go do tradycyjnego szkockiego śniadania. Jest to taki melanż placków ziemniaczanych z kopytkami. W środku są kremowe, a na zewnątrz chrupiące. Po prostu się zakochałam! Dosłownie odkrycie roku. Idealnie pasują do wędzonej ryby i rozpływającego się jajka….
I na koniec: jak chcesz zaszaleć, można to wszystko jeszcze zalać sosem holenderskim. Mi zazwyczaj wystarcza trochę parmezanu❤️
Tutaj znajdziesz prosty filmik z instrukcją, jak zrobić jajka w koszulkach.
- 4 jajka
- 2 garści młodego szpinaku
- 4 plasterki łososia wędzonego
- ewentualnie parmezan
- sól i pieprz
- placki (na 4-5 sztuk): 250g ziemniaków (surowych lub ugotowanych, najlepiej sypkich)
- łyżka miękkiego masła
- 2-3 czubate łyżki mąki (lub więcej)
- Przygotować placki. Ziemniaki jeśli surowe, obrać i ugotować na miękko w osolonej wodzie. Trochę ostudzić. Można też ziemniaki ugotować w mundurkach, po ugotowaniu zalać zimną wodą i zsuną skórki. Ugnieść (a najlepiej przecisnąć przez praskę) wymieszać z masłem, dodać mąkę i delikatnie wyrobić nieklejące ciasto. Nie wyrabiać za długo! Mąkę dodawać stopniowo, na oko. Jej ilość zależy od ziemniaków. Odstawić na 15 minut. Następnie podsypać mąką, rozwałkować na grubość 1cm i wykroić kółka. Moje miały średnicę 8cm.
- Jeśli używamy ziemniaki ugotowane i są one bardzo suche, można dodać więcej masła, odrobinę wody lub śmietany. I masło, które będziemy dodawać, powinno być miękkie.
- Rozgrzać grubą patelnię*, posmarować masłem i ułożyć placki. Nie przesuwać. Piec po ok. 4 minuty z każdej strony lub dłużej, aż będą dość mocno przypieczone. Pod koniec pieczenia powinny się one napełnić powietrzem i odrobinę napuszyć. To znak, że są równomiernie upieczone. Placki najlepsze są jak odrobinę ostygną.
- W międzyczasie ugotować jajka. W grubej patelni zagotować 3 cm osolonej wody. Następnie trochę skręcić gaz i wbić jajka. Gotować kilka minut, aż jajka uzyskają preferowany stopień ugotowania. Na ostatnie pół minuty wrzucić szpinak, opcjonalnie można użyć surowy. Szpinak i jajka najlepiej wyjmować łyżką cedzakową.
- Placka posmarować masłem, ułożyć szpinak, plasterek łososia i jajko. Popieprzyć i posypać parmezanem.
Placek można zastąpić zgrzankowaną bułką lub tostem.