sushi bowl, czyli micha z rybą i ryżem
bezglutenowe, dania główne, na słono, przepis

sushi bowl, czyli wiosenna micha z rybą i ryżem

1 komentarz

Znacie sushi? Lubicie sushi? Tak? 🙂 To bardzo dobrze, bo dzisiejsze sushi bowl, to ekspresowa wersja tego japońskiego specjału. Dużo prostsza w przygotowaniu, a jednak tak samo pyszna. A co jest najfajniejsze? Że można ją jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło, a surową rybę zastąpić upieczoną!

Przejdź prosto do przepisu

sushi bowl, czyli micha z rybą i ryżem

Danie to szczególnie dobrze smakuje na wiosnę, gdy dodamy młodej marchewki, rzodkiewki i ogórka. Niestety w Nicei nie można dostać ogórków gruntowych, a takie pewnie były by najlepsze, bo są najbardziej chrupiące!

sushi bowl, czyli micha z rybą i ryżem

Jaki ryż najlepszy do sushi bowl?

Użyłam basmati brązowy, ale nada się każdy: krótkoziarnisty, jaśminowy, czarny… W zasadzie można też ryż zastąpić np. kaszą jaglaną, jak ktoś woli !

sushi bowl, czyli micha z rybą i ryżem

Ryż najlepiej gotować metodą absorpcji, ponieważ nie odlewamy w ten sposób cennych minerałów  i wychodzi zwyczajnie smaczniejszy.

Jeśli nie wiesz co to znaczy, tutaj znajdziesz krótki poradnik. Ja dodatkowo jeszcze moczę ryż przez ok. pół godziny po opłukaniu, jednak bardziej chodzi mi o zasadę.

  • Ryż basmati jasny oraz krótkoziarnisty wychodzi idealnie z podanej instrukcji (po wstępnym moczeniu).
  • Ryż basmati brązowy gotowałam w 1,4 ilości wody przez 25 minut (ale lubię, żeby był al dente).

sushi bowl, czyli wiosenna micha z rybą i ryżem
 
na 2 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 300 g łososia
  • ¾ - 1 szklanka ryżu
  • 1 awokado
  • 1-2 marchewki
  • 2 garści rzodkiewek
  • kawałek ogórka
  • sezam, zielona cebulka i ew. nori do posypania
  • sos: 3 łyżki sosu sojowego* + 2 łyżki wody, łyżeczka miodu, trochę soku z limonki lub cytryny, opcjonalnie trochę wasabi
Przygotowanie
  1. Ryż ugotować. Trochę lub całkowicie ostudzić. Powyżej link do gotowania ryżu metodą absorpcji.
  2. Marchewki obrać i obieraczką utworzyć wstążki.
  3. Rzodkiewki, ogórka umyć i cienko pokroić.
  4. Miąższ awokado wybrać łyżką i pokroić.
  5. Sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  6. Rybę dobrze opłukać, osuszyć i pokroić. Opcjonalnie można ją zamarynować w części sosu, a nawet upiec na patelni posmarowanej masłem (chwileczkę, do ścięcia).
  7. W miskach rozłożyć ciepły lub ostudzony ryż, warzywa, rybę, polać sosem i posypać sezamem, pokrojoną zieloną cebulką i ew. nori.
  8. Moje preferencje: ostudzony ryż z surową rybą.
Uwagi
*Jeśli sos sojowy jest bardzo intensywny, 1 łyżkę można zastąpić wodą.

Mój ulubiony sos sojowy to Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Można go kupić np. na allegro.

Kikkoman-less-salt-1-ltr

Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Porady
Herbata turecka, znana ze swojego intensywnego aromatu i głębokiego smaku, jest nie tylko napojem, ale także ważnym elementem kultury tureckiej....
Czytaj dalej
Gofry z ciecierzycy

Gofry z ciecierzycy

na słono Porady przepis wegańskie
Czy wiesz, dlaczego olej rzepakowy jest nieodłącznym elementem roślinnych diet? Pozwól, że przedstawię Ci kilka kluczowych powodów, dla których warto...
Czytaj dalej
Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Porady
Aby portal o gotowaniu przyciągnął rzesze smakoszy, niezbędna jest wysoka widoczność w sieci. Dobre pozycjonowanie to fundament, który pozwala dotrzeć...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Jeden komentarz

  1. Kraina Sosny

    Wygląda bajecznie 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):