Ostatnie parę wpisów to ciecierzyca na różne sposoby: pieczona, chrupiąca przekąska, następnie hummus (z dynią), czyli pasta z cieciorki z tahiną, a dziś alternatywny sposób wykorzystania pasty, czyli placki z hummusu.
Placki są super proste w przygotowaniu, pod warunkiem, że mamy pod ręką hummus;) Dodałam też marchewki (startej) i brokuła (podgotowanego), co sprawdziło się świetnie, ale wybór dodatków jest dowolny i można wykorzystać to co się akurat ma pod ręką, albo nawet resztki z obiadu.
Pastę z ciecierzycy, którą użyłam, była z dodatkiem dyni, ale oczywiście każda się nada, a domowa będzie najlepsza.
Placki mają jedną wielką zaletę: spowodują, że częściej będę robić hummus. Wcześniej miałam obawy, czy wszytko zjemy i czy na pewno mam na niego ochotę przez parę dni z rzędu. Teraz problemu nie ma: jednego dnia będę jeść go jako pastę, a np. 2 dni później przerobie na placki ❤️.
- 200ml hummusu
- 1 jajko
- 1 marchewka
- szklanka różyczek brokuła
- garść pietruszki
- przyprawy: duża szczypta pieprzu cayenne, kminu rzymskiego, wędzonej papryki (wg uznania)
- sól do smaku
- do podania: ser feta, jogurt naturalny, pomidor, kawałek ogórka, kawałek cebuli
- Dosolić i doprawić hummus wg uznania. Powinien być wyrazisty i aromatyczny.
- Dodać jajko oraz drobno posiekaną pietruszkę i dobrze wymieszać.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Brokuła podgotować w osolonej wodzie al dente.
- Warzywa dodać do masy i zamieszać.
- Smażyć na średnio rozgrzanej patelni z odrobiną masła po 5-6 min. z każdej strony, do ładnego przyrumienienia. Mi wyszło 6 sztuk.
- Podawać z fetą rozrobioną z jogurtem naturalnym i sałatka z pomidora, ogórka cebuli.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Pyszne, zdrowe i kolorowe, dla mnie bomba 🙂