Znacie cottage pie? Dla tych, co nie wiedzą, jest to duszone mięso mielone z dodatkiem groszku i (lub) marchewki zapieczone pod pierzynką z gniecionych ziemniaków, najczęściej z dodatkiem sera, które z góry tworzą skorupkę, a w środku pozostają kremowe. W przedstawianej wersji dodałam też guiness’a, który choć mało wyczuwalny, zdecydowanie podnosi walory smakowe tego dania.
Ta pyszna zapiekanka z mięsa mielonego jest typowym daniem z Wielkiej Brytanii, przygotowywanym oryginalnie przede wszystkim przez te biedniejsze warstwy społeczne z resztek mięsa z pieczeni i (tanich) ziemniaków. Inna nazwa to shepards’ pie, choć ta zazwyczaj kojarzy się z wersją jagnięcą.
I jeszcze ciekawostka. Oglądaliście Przyjaciół? Pamiętacie odcinek jak Rachel zrobiła angielski deser- trifle i dodała do niego mięsa, myśląc, że Anglicy są po prostu dziwni? Tak naprawdę skleiły jej się strony i zrobiła częściowo deser, a częściowo właśnie cottage pie.
Ale najważniejsze, że Joe’mu smakowało. What’s not to like? Jam good, custard good, beef goood .
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego (wołowego lub cielęcego)
0,7-1kg ziemniaków (sypkich)*
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
2 nieduże marchewki
szklanka groszku
szklanka guiness’a (lub innego piwa, bulionu albo trochę wody)
1 duża łyżka koncentratu pomidorowego lub 1 pomidor drobno pokrojony(wtedy można dać mniej płynu)
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka soli
50-100g masła*
trochę mleka lub śmietany*
1/2-1 szkl. startego sera np. cheddar
sól i pieprz
Sposób:
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ugnieść lub wycisnąć specjalną prasą. Dodać masła, mleka lub śmietany i ser. Dokładnie wymieszać.
Mięso przyrumienić na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu (najlepiej w kilku partiach, żeby nie było zbyt dużo mięsa na raz), przełożyć do miski i odstawić.
Na średnim ogniu zeszklić drobno posiekaną cebulę z czosnkiem i tymiankiem (bez łodyżek). Dodać mięso, koncentrat, łyżeczkę soli, guiness’a oraz marchewkę pokrojoną w kosteczkę i gotować na średnim ogniu kilka minut. Zmniejszyć ogień i dusić koleje 20-30 min., aż płyn się zredukuje (bez przykrycia). Doprawić do smaku i dodać groszek.
Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć ziemniakami (im bardziej nierówna powierzchnia, tym lepiej, można też zrobić „kratki widelcem) i piec przez ok. 30-40 min. w 200C, aż ziemniaki się ładnie przyrumienią. Można na ostatnie kilka minut włączyć grilla.
Przed podaniem odczekać z 10 minut, aż zapiekanka trochę stężeje.
Głodna się zrobiłam patrząc na zdjęcia… wygląda bardzo smacznie! 🙂
????
Uwielbiam cottage pie, ale z Guinessem jeszcze nie robiłem. Muszę wypróbować ten patent! 🙂
koniecznie. plusem jest też fakt, że resztę guinessa trzeba od razu wypić;))
Ale fajnie, że wspomniałaś o Przyjaciołach. To mój ulubiony serial, więc doskonale pamiętam ten odcinek 🙂
jest świetny. można do niego wracać wiele razy i zawsze śmieszy;)