złota owsianka z kurkumą, imbirem i mandarynką

Wszystkiego najlepszego w nowym roku! Trochę mnie tu nie było, Święta, a przede wszystkim problemy z komputerem uniemożliwiły mi działanie, ale już wracam i postaram się nadrobić zaległości. Na początek coś na rozruszanie, szybkie śniadanie, zainspirowane syropem imbirowym z kurkumą, które da kopa na nowy rok, czyli moja ulubiona ostatnio złota owsianka.

przejdź prosto do przepisu

Kolor zawdzięcza dodatkowi kurkumy, która ma magiczne właściwości: działa grzybobójczo, bakteriobójczo i przeciwwirusowo. Jest silnym przeciwutleniaczem i chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Pomaga zapobiegać alzheimerowi, chorobom serca i rakowi, walczyć z reumatyzmem. Zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi, wspomaga czynności wątroby.

Tutaj można poczytać więcejalbo tutaj bardziej naukowo po angielsku.

Czarne drobinki poniżej to nie wanilia, a czarny pieprz, który znacząco zwiększa przyswajalność kurkumy!

Poza tym dodałam odrobinę imbiru, który działa przeciwzapalnie, pobudza krążenie krwi, działa rozgrzewającoi zwiększa koncentrację. Poza tym pobudza trawienie, jest doskonały na mdłości i choroby lokomocyjne. Ponoć łagodzi też bóle miesiączkowe i migrenowe.

Tutaj można poczytać więcej.

I jeszcze trochę miodu, bo jest antyseptyczny i antybakteryjny dzięki zawartym enzymom. Wzmacnia serce, obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi. Korzystnie wpływa na odporność, leczy wrzody żołądka i przyśpiesza gojenie się ran. Działa ochronnie na wątrobę oraz zwiększa wydzielanie żółci. I jest pyszny!

Na koniec, do smaku, trochę soku z mandarynki i skórki z cytryny, olej kokosowy lub wiórki kokosowe. Tak przygotowaną złotą owsiankę udekorowałam grillowanym ananasem (może być też lekko podsmażony na maśle), migdałami i wiórkami kokosowymi. Pysznie, pożywnie i bardzo słonecznie ☀️ Dla mnie śniadanie idealne.

A tutaj link do syropu imbirowego z kurkumą, jeśli jeszcze nie znasz tego wspaniałego wynalazku!

złota owsianka z kurkumą, imbirem, miodem i mandarynką
 
na 1 dużą porcję
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ¼ łyżeczki kurkumy (najlepiej świeżej, startej)
  • ¼ łyżeczki imbiru (świeżego, startego)
  • sok z 1 mandarynki
  • trochę startej skórki z cytryny (lub mandarynki)
  • ½ łyżki oleju kokosowego lub ze 2 łyżki wiórków kokosowych
  • niecała łyżka miodu (lub wg uznania)
  • ½-3/4 szklanki płatków owsianych zwyczajnych
  • ½-3/4 mleka (krowiego lub roślinnego)*
  • szczypta pieprzu
  • do podania: 2 plastry ananasa (świeżego lub z puszki), garść migdałów, łyżka wiórków kokosowych
CZYTAJ DALEJ  pieczony łosoś z warzywami z jednej blachy
Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki wymieszać w słoiku i wstawić na noc do lodówki. Rano zawartość słoika przełożyć do miseczki, dodać odrobinę gorącej wody lub mleka.
  2. Z podanych składników można też przygotować owsiankę tradycyjnie w garnku, trzeba tylko trochę zmniejszyć ilość płatków. Choć nocna jest dużo bardziej pożywna.
  3. Przykładowe podanie: z grillowanym ananasem, migdałami i wiórkami kokosowymi.
  4. Grillowany ananas: ananasa piec na średnio rozgrzanej patelni do grillowania, po kilka minut z każdej strony. Chwilę przed tym, jak ananas będzie gotowy, można dodać trochę masła. Opcjonalnie można przyrumienić na zwykłej patelni z odrobina masła.
Uwagi
*mleko roślinne można rozcieńczy wodą
Wszystkie ilości są na "oko", zależy od preferencji i jakości zastosowanych składników. Najlepiej doprawiać do smaku.
 

Hurtownia opakowań – jak wybrać najlepszą? Kompletny poradnik dla firm z różnych branż

Hurtownia opakowań – jak wybrać najlepszą? Kompletny poradnik dla firm z różnych branż

Porady
W świecie, w którym szybkość dostaw, estetyka produktu i bezpieczeństwo transportu decydują o przewadze konkurencyjnej, wybór odpowiedniej hurtowni opakowań staje...
Czytaj dalej
Czy płatki owsiane można jeść codziennie?

Czy płatki owsiane można jeść codziennie?

inne
Płatki owsiane od lat cieszą się ogromną popularnością jako smaczny, sycący i łatwo dostępny element codziennej diety. Są chętnie wybierane...
Czytaj dalej
Produkty regionalne jako podstawa zdrowej kuchni – powidła i przeciery owocowe ze Spiżarni Hrabiny

Produkty regionalne jako podstawa zdrowej kuchni – powidła i przeciery owocowe ze Spiżarni Hrabiny

Porady
Najzdrowsza kuchnia to ta, która wyrasta z natury, tradycji i lokalnych receptur. Właśnie dlatego coraz więcej osób świadomie sięga po...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

8 komentarzy

  1. Pomyślności w 2018!!!
    Owsianka bardzo do mnie smakowo przemawia,jednak wydaje się dość pracochłonna:)

    • dziękuję 🙂 a co do owsianki zawsze można podać ją z surowym ananasem albo innym owocem i już jest całkiem ekspresowo ! pozdrawiam ????

    • taki skrót myślowy, kurkuma lepiej się przyswaja w jego towarzystwie 😉 poprawiłam, dzięki za uwagę!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):