pieczone frytki z batatów, czyli zdrowa i pyszna przekąska lub dodatek do obiadu

Czy wiecie, że bataty to jedne z najzdrowszych i najbardziej bogatych w wartości odżywcze warzyw? Są napakowane antyoksydantami, mnóstwem minerałów i witamin, mają działanie przeciwzapalne i pomagają regulować stężenie glukozy we krwi oraz obniżyć insulinooporność. Do tego są pięknie pomarańczowe, pyszne i dostępne przez cały rok, co powoduje, że jem ich bardzo dużo, szczególnie zimą. Dodaję je do zup, curry, sałatek, ale moją najukochańszą formą podania są frytki z batatów.

przejdź prosto do przepisu

pieczone frytki z batatów, pyszna i zdrowa alternatywa dla tych zwykłych, smażonych. pieczone bataty, frytki, zdrowa przekąska.

Mam na ich punkcie niemałą obsesję, mogłabym je jeść o każdej porze dnia i nocy. Gdy widzę je w karcie, muszę zamówić i bez problemu spędzę godzinę w metrze żeby udać się do miejsca, gdzie dają najlepsze frytki z batatów, jakie w życiu jadłam, do la Bellevilloise. Fakt są smażone, nie pieczone, za to takie chrupiące ? Jak będziecie w Paryżu to polecam, są tam też świetne koncerty i imprezy. Plus jazzowe brunche w niedziele.

Jak zrobić idealne frytki z batatów

Żeby frytki z batatów faktycznie wyszły chrupiące, trzeba przestrzegać kilka prostych zasad:

  • frytki kroimy w dość cienkie i równe kawałki, ok 0,6-0,7 cm będzie idealnie (im bardziej równe tym lepiej się upieką, ale tak między 0,5 a 1 cm)
  • frytki myjemy i moczymy w zimnej wodzie, co najmniej 30 minut, a najlepiej godzinę,
  • dobrze suszymy,
  • obtaczamy w odrobinie mąki ziemniaczanej lub innej skrobi,
  • i delikatnie smarujemy olejem (nie oliwą z oliwek!, która powoduje, że miękną)
  • nie dodajemy soli do pieczenia,
  • frytki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
  • układamy jedną koło drugiej, ale nie za ciasno,
  • pieczemy w dobrze rozgrzany piekarniku, gdyby za szybko się przypalały, następnym razem należy zmniejszyć temperaturę, gdyby nie chciały się przypiec, zwiększyć,
  • pieczemy tak długo, aż będą dobrze przypieczone,
  • jak będą gotowe, w celu dodatkowego wysuszenia, można pozostawić w piekarniku na kilka minut z otwartymi drzwiczkami.
CZYTAJ DALEJ  zupa rybna z łososia z borowikami, ziemniakami i chili

Oczywiście zdarza się, że wcale nie wyjdą idealnie: czasem batat jest zbyt mokry, czasem są za ciasno ułożone, można je wtedy piec dłużej, żeby trochę podeschły, albo zjeść miękkie, bo i tak są pyszne. Plus piekarnik piekarnikowi nie równy i trzeba kombinować. Zatem zapraszam do eksperymentów i życzę smacznego!

pieczone frytki z batatów, pyszna i zdrowa alternatywa dla tych zwykłych, smażonych. pieczone bataty, frytki, zdrowa przekąska.

5.0 from 2 reviews
pieczone frytki z batatów, czyli zdrowa i pyszna przekąska lub dodatek do obiadu
 
na 1 blachę
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 duży batat
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju (np. rzepakowego lub z pestek winogron)
Przygotowanie
  1. Batata obieramy lub tylko porządnie szorujemy i kroimy na frytki o grubości ok. 0,6-0,7 cm. Można przyciąć batata z jednej strony żeby stabilniej leżał na desce.
  2. Następnie frytki moczymy w zimnej wodzie przez 30-60 minut.
  3. Odcedzamy i dokładnie suszymy.
  4. W misce lub torebce plastikowej mieszamy bataty z mąką, dodajemy olej i dokładnie obtaczamy.
  5. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, równo jedna przy drugiej, ale nie za ciasno, bo zrobią się miękkie (para musi mieć jak uciekać).
  6. Pieczemy przez ok. 30-40 minut w 220C, w połowie pieczenia można odwrócić na drugą stronę.
  7. Gdy są już praktycznie gotowe, pozostawić w piekarniku na jeszcze kilka minut z uchylonymi drzwiczkami, żeby zrobiły się bardziej chrupiące.
  8. Posypać solą i podawać z jogurtem greckim lub guacamole, jako dodatek do mięsa lub ryby, lub dania na bazie sosu pomidorowego.
Uwagi
Można piec jednocześnie 2 blachy, pod warunkiem, że piekarnik jest duży i dobrze odprowadza parę. W połowie pieczenie blachy zamienić miejscami.
Frytki można przyprawić cynamonem, wędzoną lub ostrą papryką, kuminem.
 

 

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

5 komentarzy

  1. Zakochałam się w batatowych frytkach po zjedzeniu u znajomej-od tamtej pory sama je robię i uwielbiam, niestety albo stety mam wspolnika, mężowi też smakują więc musze robić większą porcję:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):