Czy wiecie, że bataty to jedne z najzdrowszych i najbardziej bogatych w wartości odżywcze warzyw? Są napakowane antyoksydantami, mnóstwem minerałów i witamin, mają działanie przeciwzapalne i pomagają regulować stężenie glukozy we krwi oraz obniżyć insulinooporność. Do tego są pięknie pomarańczowe, pyszne i dostępne przez cały rok, co powoduje, że jem ich bardzo dużo, szczególnie zimą. Dodaję je do zup, curry, sałatek, ale moją najukochańszą formą podania są frytki z batatów.
przejdź prosto do przepisuMam na ich punkcie niemałą obsesję, mogłabym je jeść o każdej porze dnia i nocy. Gdy widzę je w karcie, muszę zamówić i bez problemu spędzę godzinę w metrze żeby udać się do miejsca, gdzie dają najlepsze frytki z batatów, jakie w życiu jadłam, do la Bellevilloise. Fakt są smażone, nie pieczone, za to takie chrupiące ? Jak będziecie w Paryżu to polecam, są tam też świetne koncerty i imprezy. Plus jazzowe brunche w niedziele.
Jak zrobić idealne frytki z batatów
Żeby frytki z batatów faktycznie wyszły chrupiące, trzeba przestrzegać kilka prostych zasad:
- frytki kroimy w dość cienkie i równe kawałki, ok 0,6-0,7 cm będzie idealnie (im bardziej równe tym lepiej się upieką, ale tak między 0,5 a 1 cm)
- frytki myjemy i moczymy w zimnej wodzie, co najmniej 30 minut, a najlepiej godzinę,
- dobrze suszymy,
- obtaczamy w odrobinie mąki ziemniaczanej lub innej skrobi,
- i delikatnie smarujemy olejem (nie oliwą z oliwek!, która powoduje, że miękną)
- nie dodajemy soli do pieczenia,
- frytki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
- układamy jedną koło drugiej, ale nie za ciasno,
- pieczemy w dobrze rozgrzany piekarniku, gdyby za szybko się przypalały, następnym razem należy zmniejszyć temperaturę, gdyby nie chciały się przypiec, zwiększyć,
- pieczemy tak długo, aż będą dobrze przypieczone,
- jak będą gotowe, w celu dodatkowego wysuszenia, można pozostawić w piekarniku na kilka minut z otwartymi drzwiczkami.
Oczywiście zdarza się, że wcale nie wyjdą idealnie: czasem batat jest zbyt mokry, czasem są za ciasno ułożone, można je wtedy piec dłużej, żeby trochę podeschły, albo zjeść miękkie, bo i tak są pyszne. Plus piekarnik piekarnikowi nie równy i trzeba kombinować. Zatem zapraszam do eksperymentów i życzę smacznego!
- 1 duży batat
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki oleju (np. rzepakowego lub z pestek winogron)
- Batata obieramy lub tylko porządnie szorujemy i kroimy na frytki o grubości ok. 0,6-0,7 cm. Można przyciąć batata z jednej strony żeby stabilniej leżał na desce.
- Następnie frytki moczymy w zimnej wodzie przez 30-60 minut.
- Odcedzamy i dokładnie suszymy.
- W misce lub torebce plastikowej mieszamy bataty z mąką, dodajemy olej i dokładnie obtaczamy.
- Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, równo jedna przy drugiej, ale nie za ciasno, bo zrobią się miękkie (para musi mieć jak uciekać).
- Pieczemy przez ok. 30-40 minut w 220C, w połowie pieczenia można odwrócić na drugą stronę.
- Gdy są już praktycznie gotowe, pozostawić w piekarniku na jeszcze kilka minut z uchylonymi drzwiczkami, żeby zrobiły się bardziej chrupiące.
- Posypać solą i podawać z jogurtem greckim lub guacamole, jako dodatek do mięsa lub ryby, lub dania na bazie sosu pomidorowego.
Frytki można przyprawić cynamonem, wędzoną lub ostrą papryką, kuminem.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Faktycznie najlepsze 🙂
super, że zasakowały! 😀
Zakochałam się w batatowych frytkach po zjedzeniu u znajomej-od tamtej pory sama je robię i uwielbiam, niestety albo stety mam wspolnika, mężowi też smakują więc musze robić większą porcję:)
Najsmaczniejsze frytki. Dużo smaczniejsze od tych z Mc… 😉
no pyszne są, ale czasem przychodzi taka chwila, że te makowe smakują najlepiej haha