jajka w pomidorach z parmezanem

W końcu nadszedł wymarzony weekend, a wraz z nim mój ulubiony posiłek- weekendowe śniadanie! Leżałam rano w łóżku i się zastanawiałam, co dziś przygotuję. Miałam w lodówce upieczonego batata i o mały włos nie zrobiłam z niego placków, niestety brakowało mi kilku składników i w ten oto sposób, trochę z braku laku, przygotowałam śniadanie z tego co miałam, czyli jajka w pomidorach. I byłam bardzo zadowolona.
Przejdź prosto do przepisu

jajka w pomidorach

Do tego pysznego śniadanie nie potrzeba wiele poza jajkami i pomidorami. Najlepiej jakby pomidory były świeże, ale poza sezonem te z puszki w zupełności wystarczą, a przygotowanie będzie prostsze i szybsze.

jajka w pomidorach

Z przypraw dodałam tylko czosnek, pietruszkę i chili. Ale można oczywiście dodać więcej smaków: kmin rzymski czy jakieś miksy meksykańskie, marokańskie.

jajka w pomidorach

Na koniec wszystko oprószyłam parmezanem, ale znowu wybór sera i czy go zastosować to kwestia indywidualna. Może być ser żółty czy mozzarella. Albo roquefort?

jajka w pomidorach

Największe zadowolenie nadeszło, jak już żółtko wymieszało się z pomidorami. Chyba to prawda, że najmniejsze rzeczy cieszą najbardziej.

jajka w pomidorach

jajka w pomidorach z parmezanem
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • puszka pomidorów (400g) lub ze 4 świeże
  • 2 ząbki czosnku
  • pół papryczki chili (wg uznania w zależności od ostrości)
  • 1 mała cebulka
  • garść świeżej natki pietruszki
  • 4-5 jajek
  • parmezan do posypania
  • sól i pieprz
Przygotowanie
  1. Na rozgrzanej patelni na średnim ogniu podsmażyć cebulkę, czosnek i papryczkę.
  2. Dodać pokrojone pomidory razem z sokiem i gotować ok. 10 min., aż pomidory zaczną gęstnieć. W przypadku pomidorów świeżych, należy je przed pokrojeniem sparzyć i obrać. Dosolić do smaku. Dodać część pietruszki.
  3. Zrobić wgłębienia w sosie i wbijać w nie jajka. Po kilku minutach, jak jajka zaczną się ścinać, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i zostawić na kila kolejnych minut.
  4. Posypać parmezanem, resztą pietruszki i popieprzyć i posolić.
CZYTAJ DALEJ  najprostszy przecier pomidorowy
Uwagi
Zamiast pietruszki może być bazylia, zamiast parmezanu inny ser.

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]

Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):