Jajka w pomidorach z parmezanem

W końcu nadszedł wymarzony weekend, a wraz z nim mój ulubiony posiłek- weekendowe śniadanie! Leżałam rano w łóżku i się zastanawiałam, co dziś przygotuję. Miałam w lodówce upieczonego batata i o mały włos nie zrobiłam z niego placków, niestety brakowało mi kilku składników i w ten oto sposób, trochę z braku laku, przygotowałam śniadanie z tego co miałam, czyli jajka w pomidorach. I byłam bardzo zadowolona.
Przejdź prosto do przepisu

jajka w pomidorach

Do tego pysznego śniadanie nie potrzeba wiele poza jajkami i pomidorami. Najlepiej jakby pomidory były świeże, ale poza sezonem te z puszki w zupełności wystarczą, a przygotowanie będzie prostsze i szybsze.

jajka w pomidorach

Z przypraw dodałam tylko czosnek, pietruszkę i chili. Ale można oczywiście dodać więcej smaków: kmin rzymski czy jakieś miksy meksykańskie, marokańskie.

jajka w pomidorach

Na koniec wszystko oprószyłam parmezanem, ale znowu wybór sera i czy go zastosować to kwestia indywidualna. Może być ser żółty czy mozzarella. Albo roquefort?

jajka w pomidorach

Największe zadowolenie nadeszło, jak już żółtko wymieszało się z pomidorami. Chyba to prawda, że najmniejsze rzeczy cieszą najbardziej.

jajka w pomidorach

jajka w pomidorach z parmezanem
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • puszka pomidorów (400g) lub ze 4 świeże
  • 2 ząbki czosnku
  • pół papryczki chili (wg uznania w zależności od ostrości)
  • 1 mała cebulka
  • garść świeżej natki pietruszki
  • 4-5 jajek
  • parmezan do posypania
  • sól i pieprz
Przygotowanie
  1. Na rozgrzanej patelni na średnim ogniu podsmażyć cebulkę, czosnek i papryczkę.
  2. Dodać pokrojone pomidory razem z sokiem i gotować ok. 10 min., aż pomidory zaczną gęstnieć. W przypadku pomidorów świeżych, należy je przed pokrojeniem sparzyć i obrać. Dosolić do smaku. Dodać część pietruszki.
  3. Zrobić wgłębienia w sosie i wbijać w nie jajka. Po kilku minutach, jak jajka zaczną się ścinać, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i zostawić na kila kolejnych minut.
  4. Posypać parmezanem, resztą pietruszki i popieprzyć i posolić.
CZYTAJ DALEJ  Hummus paprykowy
Uwagi
Zamiast pietruszki może być bazylia, zamiast parmezanu inny ser.

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):