krem marchewkowy z imbirem i mlekiem kokosowym

 

Chyba lato daje mi się już we znaki.. bo ostatnio myślałam o dyni i trochę zatęskniłam za jesienią. Ale była to tylko chwilowa słabość, kupiłam marchewki, a o dyni zapomniałam.

Marchewki były tak pyszne i słodkie, że pewnie najlepsze byłyby na surowo. Ale postanowiłam zaryzykować i zrobiłam krem marchewkowy. Dodałam imbir i mleczko kokosowe, posypałam prażonymi migdałami i kolendrą i byłam w niebie.

Przejdź prosto do przepisu

krem marchewkowy z imbirem i mleczkiem kokosowym

Mleczko kokosowe oczywiście zrobiłam sama, tutaj znajdziesz przepis. Udało mi się znaleźć świetne wiórki kokosowe i mleko wychodzi przepyszne. Najlepiej kupować takie niesiarkowane. Jak mleko wyjdzie dziwne w smaku lub zapachu, lekko żółtawe to wiórki albo są stare albo mają jakieś dodatki.

krem marchewkowy z imbirem i mleczkiem kokosowym

Zaczęłam od podduszenia/skarmelizowania marchewki i pora z czosnkiem i imbirem. Trochę czasu to zajęło, ale było warto. Opcjonalnie można warzywa upiec. Następnie zagotowałam z bulionem i na końcu dodałam mleczko kokosowe. Wyszło:

pyszne

kremowe

aromatyczne.

krem marchewkowy z imbirem i mleczkiem kokosowym

krem marchewkowy z imbirem i mleczkiem kokosowym
 
na 4 nieduże porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 7 niedużych marchewek
  • 2 malutkie pory (lub 1 normalny)
  • 400ml mleka kokosowego (1,5 szkl. wiórków i 2,5 szkl. wody)
  • 400ml bulionu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2x3cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub masła z oliwą)
  • ¼-3/4 łyżeczki płatków chilli (wg uznania)
  • płatki migdałów i liście kolendry do podania
Przygotowanie
  1. Marchewkę obrać i pokroić.
  2. Pora dokładnie umyć, obrać z zewnętrznej warstwy i pokroić.
  3. Imbir obrać i pokroić na małe kawałki.
  4. W garnku rozpuścić olej kokosowy, dodać marchewkę, pora, imbir, czosnek w całości i płatki chili i dusić na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż por się skarmelizuje, ok. 30 min.
  5. Dodać bulion i gotować, aż marchewki zmiękną do końca, ok. 10-20 min.
  6. Dodać mleko kokosowe i doprowadzić prawie do wrzenia.
  7. Zupę zmiksować na gładki krem, w razie potrzeby dodać więcej płynu. Dosolić do smaku.
  8. Podawać z odrobiną mleka kokosowego, prażonymi płatkami migdałów i kolendrą.
CZYTAJ DALEJ  curry z krewetkami, kalafiorem, pomidorami i mlekiem kokosowym

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]

Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):