Krem z ziemniaków z zieloną cebulką i serem

Zazwyczaj nie jem gorących kubków, jednak zdarzały się sytuacje, kiedy nie można było zjeść nic innego: np. na jachtach na środku jeziora, albo na spływie, gdy nie było w pobliżu żadnych sklepów czy barów. I wtedy taki kubek potrafił uratować życie, szczególnie gdy wcześniej wypiło się kilka piw. W ten oto sposób, chcąc nie chcąc, stałam się ich koneserem i miałam nawet swoje ulubione smaki: z zieloną cebulką i serową. Oba smakowały praktycznie tak samo, trochę jak chipsy serowo-cebulowe i choć może nie jest to powód do dumy, stały się inspiracją dla dzisiejszej zupy krem z ziemniaków.

Przejdź prosto do przepisu

DSC_3923

Wniosek z całego wstępu jest taki, że inspiracji do gotowania można szukać wszędzie i choć po części zdawałam sobie z tego sprawę, nie sądziłam, że może to być zupka w proszku.

DSC_3948

Przyrządzenie tej zupy jest szybkie i bezproblemowe. Praktycznie tak proste jak przygotowanie gorącego kubka… Jednak efekt końcowy jest dużo smaczniejszy i oczywiście zawiera odrobinę więcej wartości odżywczych.

DSC_3957

zupa krem z ziemniaków z zieloną cebulką i serem
 
2 duże lub 4 małe porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 350g ziemniaków
  • duży pęczek zielonej cebulki
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 100g sera cheddar (lub podobnego- wyrazistego i kremowego)
  • 250 ml mleka
  • 350 ml bulionu
  • cytryna i sól do smaku
Przygotowanie
  1. Warzywa umyć, obrać i drobno posiekać.
  2. W garnku rozpuścić masło, dodać cebylkę oraz czosnek i smażyć na średnim ogniu. Dodać marchewkę oraz ziemniaka i dusić kilka minut. Dodać bulion, doprowadzić prawię do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować, aż warzywa będą miękkie. Dodać mleko i dokładnie zmielić.
  3. Dodać starty ser.
  4. W razie potrzeby dodać więcej bulionu/wody, do uzyskania preferowanej konsystencji. Dosolić do smaku. Dodać soku z cytryny.
  5. Podawać z grzankami i posiekaną zieloną cebulką. Im więcej cebulki tym lepiej.
CZYTAJ DALEJ  zupa na rozgrzanie z soczewicą, batatem i szpinakiem
Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):