krem z ziemniaków z zieloną cebulką i serem

Zazwyczaj nie jem gorących kubków, jednak zdarzały się sytuacje, kiedy nie można było zjeść nic innego: np. na jachtach na środku jeziora, albo na spływie, gdy nie było w pobliżu żadnych sklepów czy barów. I wtedy taki kubek potrafił uratować życie, szczególnie gdy wcześniej wypiło się kilka piw. W ten oto sposób, chcąc nie chcąc, stałam się ich koneserem i miałam nawet swoje ulubione smaki: z zieloną cebulką i serową. Oba smakowały praktycznie tak samo, trochę jak chipsy serowo-cebulowe i choć może nie jest to powód do dumy, stały się inspiracją dla dzisiejszej zupy krem z ziemniaków.

Przejdź prosto do przepisu

DSC_3923

Wniosek z całego wstępu jest taki, że inspiracji do gotowania można szukać wszędzie i choć po części zdawałam sobie z tego sprawę, nie sądziłam, że może to być zupka w proszku.

DSC_3948

Przyrządzenie tej zupy jest szybkie i bezproblemowe. Praktycznie tak proste jak przygotowanie gorącego kubka… Jednak efekt końcowy jest dużo smaczniejszy i oczywiście zawiera odrobinę więcej wartości odżywczych.

DSC_3957

zupa krem z ziemniaków z zieloną cebulką i serem
 
2 duże lub 4 małe porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 350g ziemniaków
  • duży pęczek zielonej cebulki
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 100g sera cheddar (lub podobnego- wyrazistego i kremowego)
  • 250 ml mleka
  • 350 ml bulionu
  • cytryna i sól do smaku
Przygotowanie
  1. Warzywa umyć, obrać i drobno posiekać.
  2. W garnku rozpuścić masło, dodać cebylkę oraz czosnek i smażyć na średnim ogniu. Dodać marchewkę oraz ziemniaka i dusić kilka minut. Dodać bulion, doprowadzić prawię do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować, aż warzywa będą miękkie. Dodać mleko i dokładnie zmielić.
  3. Dodać starty ser.
  4. W razie potrzeby dodać więcej bulionu/wody, do uzyskania preferowanej konsystencji. Dosolić do smaku. Dodać soku z cytryny.
  5. Podawać z grzankami i posiekaną zieloną cebulką. Im więcej cebulki tym lepiej.
CZYTAJ DALEJ  grzanki z pieczoną figą, ricottą, redukcją balsamiczną oraz miodem
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):