kurczak bulgogi (po koreańsku)

Kurczak bulgogi chodził mi po głowie już od dość dawna, ale zabrałam się za niego dopiero, jak zobaczyłam piękną wersję tego dania przygotowaną przez Davida Lebovitz. I nie ukrywam, że od niego pożyczyłam pomysł na zrobienie go z luzowanych udek (zdjętych z kości).

Przejdź prosto do przepisu

kurczak bulgogi, czyli po koreańsku z imbirem, sosem sojowym i olejem sezamowym

Co to jest kurczak bulgogi?

Jest to kurczak zamarynowany po koreansku, w sosie sojowym i oleju sezamowym z imbirem, czosnkiem i cukrem. Bulgogi dosłownie oznacza ogniste mięso i najlepiej byłoby je robić na grillu, ale można też, jak widać na zdjęciach, z wielkim powodzeniem zrobić je na patelni i w mojej opinii jest nawet smaczniej (dzięki masłu oczywiście <3)

kurczak bulgogi, czyli po koreańsku z imbirem, sosem sojowym i olejem sezamowym

Wcześniej zamarynowałam w podobny sposób wołowinę, która zdecydowanie bardziej kojarzy się z bulgogi, ale wersja z kurczakiem jest równie smaczna. Do tego nie ma problemu z kupowaniem odpowiedniego kawałka mięsa: nada się praktycznie każda część. Ja zrobiłam z udek (ponieważ są najbardziej soczyste), ale można też wykorzystać pierś czy nawet skrzydełka!

kurczak bulgogi, czyli po koreańsku z imbirem, sosem sojowym i olejem sezamowym

Jak luzować udko (jak zdjąć je z kości) ?

Jest to prosta czynność,do której potrzebny będzie ostry, giętki nóż, a dokładną instrukcję można obejrzeć poniżej.

Danie jest super proste w przygotowaniu, więc polecam je wypróbować na najbliższym grillu. Na pewno będzie miłą odmianą dla standardowych szaszłyków czy karkówki.

Miłego i smacznego weekendu !

kurczak bulgogi, czyli po koreańsku
 
na 2-3 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 4 udka z kurczaka (ok. 400 g mięsa)
  • ¼ szklanki sosu sojowego *
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego, świeżego imbiru
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki poza kurczakiem dokładnie wymieszać.
  2. Kurczaka obrać ze skóry i zdjąć z kości (powyżej filmik, który pokazuje jak to zrobić).
  3. Jeśli mięso będzie robione na grillu można je rozbić i ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki. Najlepiej rozbijać przez folię.
  4. Jeśli będzie robione na patelni, udko pokroić na 3 części.
  5. Mięso połączyć z marynatą i włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
  6. Co najmniej pół godziny do godziny przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki.
  7. Na grillu: piec po kilka minut z każdej strony.
  8. Na patelni: rozgrzaną patelnię posmarować masłem (lub inny tłuszczem, ale nie oliwą z oliwek!), położyć kurczaka, niezbyt tłoczno (prawdopodobnie trzeba piec w 2 turach). Piec po kilka minut z każdej strony, aż kurczak będzie ładnie przypieczony. Jeśli kawałki są dość grube, można kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego i dokończyć w piekarniki w 150C przez kilka minut.
  9. Kurczak najlepiej smakuje z surówką z kapusty i ryżem.
CZYTAJ DALEJ  Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Uwagi
*Sos sojowy najlepiej używać naturalnie ważony, japoński. Jeśli jest bardzo intensywny, można rozrobić z wodą. Ja używam Kikkomana z mniejsza ilością soli.
Marynata dość szybko zaczyna się przypalać, ponieważ ma sos sojowy i cukier, dlatego należy uważać.
Marynata w smaku powinna byc delikatnie słodka i aromatyczna. Jak jest za słona, dodać trochę więcej curku lub octu.

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

2 komentarze

  1. Znam to od dawna, ale zamiast cukru daję miód… Ja nie oddzielam skóry i kości, piekę zamarynowane w piekarniku. Jest super. Oczywiście wypróbuję i ten przepis. Zapewne jest to bardzo smaczne, a może jeszcze smaczniejsze, niż ten przez ze mnie dotąd robiony (z internetu).
    Dopiero dzisiaj trafiłem na „Zielony środek” i żałuję, że tak późno.
    Dosyć mocno już „przeczesałem” przepisy Tomasza Strzelczyka i Weroniki Domogród.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):