jak zrobić labneh i z czym go jeść?

Czy słyszeliście o labneh? Nie? to już tłumaczę: jest to kremowy, lekki serek, popularny w kuchni bliskiegowschodu, który otrzymuje się z jogurtu naturalnego, poprzez odcedzenie go z serwatki. I oczywiście można go w prosty sposób przygotować w domu. Ostatnio totalnie oszalałam na jego punkcie i robię go prawie co tydzień. Jem go przede wszystkim na słodko, ale wspaniale smakuje również  na słono. Poniżej kilka propozycji na jego wykorzystanie, moje ulubione połączenie to z truskawkami i rabarbarem, ale tak naprawdę ze wszystkimi owocami smakuje wyśmienicie.

przejdź prosto do przepisu

Czym różni się jogurt typu greckiego od zwykłego i jak zrobić labneh?

Jeszcze niedawno byłam przekonana, że jogurt grecki jest bardziej gęsty i tłusty, bo robi się go z dodatkiem śmietany. A okazje się, że jest to po prostu odcedzony jogurt, czyli pierwszy krok do labneh! Pewnie zauważyliście też, że jogurt grecki jest bardziej kwaśny niż ten rzadki. I im dłużej będziemy go odcedzać, tym bardziej wyrazisty będzie się robił.

Pokrótce proces odcedzania jogurtu wygląda tak:

kilka godzin ➡️ jogurt grecki

1 dzień ➡️ miękki i delikatny labneh (idealny na dip)

2-3 dni ➡️ twardszy i bardziej wyrazisty labneh (świetny na sernik)

4-5 dni ➡️ twardy i bardzo wyrazisty labneh (można z niego zrobić kulki i zamarynować w ziołach i oliwie)

Wszystko będzie zależało od wykorzystanego jogurtu (ja na przykład zaczynam od jogurtu greckiego) i wielu innych czynników.

5.0 from 1 reviews
jak zrobić labneh i z czym go jeść
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • jogurt naturalny*
  • sitko, gaza
Przygotowanie
  1. Sitko wyłożyć gazą lub papierem kuchennym. Można ten krok pominąć, jeśli sitko ma bardzo drobne oczka.
  2. Jogurt przełożyć na sitko, całość przykryć miseczką, talerzykiem lub folią i wstawić do lodówki.
  3. Czekać.
  4. Po kilku godzinach, otrzymamy jogurt grecki.
  5. Po 1 dniu: delikatny, dość miękki labneh. Idealny na dip czy do smarowania chleba.
  6. Po 2-3 dniach: bardziej twardy i bardziej intensywny w smaku labneh (doskonały na sernik, tartę, taki lubię najbardziej)
  7. po 4-5 dniach: twardy i delikatnie kwaskowaty labneh (można z niego ulepić kulki i zamarynować w oliwię i ziołach).
CZYTAJ DALEJ  Muffiny jajeczne z porem a la quiche, czyli coś na podobieństwo sufleta
Uwagi
*Można wykorzystać jogurt grecki i przyśpieszyć proces.
Jogurt musi być 100% prawdziwy. Bez zagęstników i najlepiej, żeby w składzie poza mlekiem (ew. śmietaną) i żywymi kulturami bakterii nie było innych dodatków.
 

Z czym najlepiej smakuje labneh?

Najprościej na kawałku chleba, grzanki, krakersa, ciastka z truskawkami i miodem.

Albo w formie mini serniczka z granolą i konfiturą z truskawek i rabarbaru.

Ser zmiksowałam z odrobiną syropu klonowego i wanilii. Można dodać trochę kremówki czy mascarpone.

Pysznie smakuje podany w naleśnikach z tą samą konfiturą.

Ale najefektowniej podać go w formie serniko-tarty, na surowym spodzie orzechowo czekoladowym ze świeżymi owocami. Przepis tutaj.

A tutaj kilka propozycji na słono:

kulki marynowane w oliwie (do rozsmarowywania np. na grzance) / z oliwą, ziołami i chrupiącymi warzywami (jako dip)

 

 

 

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

7 komentarzy

  1. Jestem oczarowana! I koniecznie wypróbuję <3 powiedz tylko proszę, jaki jogurt wybierasz ty? Chodzi mi o markę …

    • robię z jedynego sensownego jogurtu jaki mogę tu znaleźć: fage. ale w polsce spróbowałabym z jakiegokolwiek naturalnego (bardziej lokalnego), chyba że chciałabym przyśpieszyć proces, to wtedy bałkański 😉 im bardziej tłusty jogurt, tym będzie smaczniej chyba!

  2. Robiłam kilkukrotnie,ale nigdy nie przez 3 dni, zatem miałam kremowy serek do smarowania. W lodówce odsączasz przez 3 dni?

    • skoro doczytalaś, to nie musze odpowiadać;) taki
      kremowy serek też fajny. super do naleśników. czy bruskietty z pieczonymi figami czy brzozkwiniami i octem balsamicznym ???? ah teraz się rozmarzyłam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):