makaron ze szparagami, cytryną, pietruszką, chili i parmezanem

Nie mogę się nasycić szparagami, chyba nigdy mi tak nie smakowały. Zawsze myślałam, że są trochę przereklamowane. Owszem jadłam je z wielką chęcią, ale nie na taką potęgę jak teraz! Może jak się dowiedziałam, ile dobra w sobie kryją, zaczęły mi bardziej smakować? I wczoraj znowu miałam na nie ochotę, więc postanowiłam zrobić makaron ze szparagami, bez żadnych dodatków, a doprawiłam go czosnkiem, masłem, cytryną i chili i posypałam sporą dawką parmezanu, żeby wydobyć z nich to, co najlepsze.

Przejdź prosto do przepisu

makaron ze szparagami

Dodałam też pietruszki, ale parmezan, masło i pietruszka prawie zawsze idą w trójkącie, przynajmniej u mnie w kuchni. Cytrynę wykorzystałam kiszoną. Jak zawsze powiem: zrób sobie przysługę i przygotuj sobie słoik z kiszonymi cytrynami lub cytrynowy confit (jak kto woli). Niesamowite do ilu dań można takie cytryny dodawać i jak wspaniale współgrają prawie ze wszystkim! Dodawałam już do minestrone z pieczonymi warzywami,  do dressingu do sałatki ze szparagami i truskawkami, do risotto z krewetkami i szparagami.

Makaron użyłam soba, czyli gryczany, o ktorym więcej pisałam przy okazji makaronu soba z wołowiną.

makaron ze szparagami

Szparagów nie gotowałam, a jedynie podsmażyłam na patelni z aromatycznym masłem. Na koniec dodałam makaron, żeby wchłonął jak najwięcej smaków i podałam z parmezanem. Było to tak dobre, że spokojnie nadawałoby się na deser, nie dlatego, że było słodkie, ale po prostu nie musiałabym być głodna, żeby to jeść.

makaron ze szparagami

makaron ze szparagami, cytryną, pietruszką,chili i parmezanem
 
1 duża porcja lub 2 mniejsze
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • pół pęczka szparagów
  • 150g makaronu soba (lub dowolnego)
  • ¼ kiszonej cytryny (lub łyżeczka skórki z cytryny)
  • pół łyżeczki płatków chili (lub 1 cała papryczka drobno pokrojona)
  • duża łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • parmezan do posypania
  • sok z cytryny do smaku
CZYTAJ DALEJ  łódeczki z cykorii faszerowane szparagami, młodymi ziemniakami i szynką serrano
Przygotowanie
  1. Makaron ugotować al dente. Przelać zimną wodą.
  2. Kiszoną cytrynę oczyścić z miąższu, pozostawiając jedynie skórę. Dobrze opłukać i pokroić na drobne kawałki.
  3. Na patelni rozpuścić masło z oliwą, dodać skórkę cytryny i posiekany czosnek. Smażyć kilka minut na średnim ogniu, po czym zwiększyć ogień, dodać chili i dolne części szparagów. Po ok. 1-2 minucie dodać główki szparagów i smażyć kolejną minutę, aż będą zrobione. Dodać pietruszkę, makaron, trochę soku z cytryny i zamieszać.
  4. Podawać od razu z parmezanem.

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]

Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):