Nie mogę się nasycić szparagami, chyba nigdy mi tak nie smakowały. Zawsze myślałam, że są trochę przereklamowane. Owszem jadłam je z wielką chęcią, ale nie na taką potęgę jak teraz! Może jak się dowiedziałam, ile dobra w sobie kryją, zaczęły mi bardziej smakować? I wczoraj znowu miałam na nie ochotę, więc postanowiłam zrobić makaron ze szparagami, bez żadnych dodatków, a doprawiłam go czosnkiem, masłem, cytryną i chili i posypałam sporą dawką parmezanu, żeby wydobyć z nich to, co najlepsze.
Dodałam też pietruszki, ale parmezan, masło i pietruszka prawie zawsze idą w trójkącie, przynajmniej u mnie w kuchni. Cytrynę wykorzystałam kiszoną. Jak zawsze powiem: zrób sobie przysługę i przygotuj sobie słoik z kiszonymi cytrynami lub cytrynowy confit (jak kto woli). Niesamowite do ilu dań można takie cytryny dodawać i jak wspaniale współgrają prawie ze wszystkim! Dodawałam już do minestrone z pieczonymi warzywami, do dressingu do sałatki ze szparagami i truskawkami, do risotto z krewetkami i szparagami.
Makaron użyłam soba, czyli gryczany, o ktorym więcej pisałam przy okazji makaronu soba z wołowiną.
Szparagów nie gotowałam, a jedynie podsmażyłam na patelni z aromatycznym masłem. Na koniec dodałam makaron, żeby wchłonął jak najwięcej smaków i podałam z parmezanem. Było to tak dobre, że spokojnie nadawałoby się na deser, nie dlatego, że było słodkie, ale po prostu nie musiałabym być głodna, żeby to jeść.
- pół pęczka szparagów
- 150g makaronu soba (lub dowolnego)
- ¼ kiszonej cytryny (lub łyżeczka skórki z cytryny)
- pół łyżeczki płatków chili (lub 1 cała papryczka drobno pokrojona)
- duża łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1-2 łyżki posiekanej pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- parmezan do posypania
- sok z cytryny do smaku
- Makaron ugotować al dente. Przelać zimną wodą.
- Kiszoną cytrynę oczyścić z miąższu, pozostawiając jedynie skórę. Dobrze opłukać i pokroić na drobne kawałki.
- Na patelni rozpuścić masło z oliwą, dodać skórkę cytryny i posiekany czosnek. Smażyć kilka minut na średnim ogniu, po czym zwiększyć ogień, dodać chili i dolne części szparagów. Po ok. 1-2 minucie dodać główki szparagów i smażyć kolejną minutę, aż będą zrobione. Dodać pietruszkę, makaron, trochę soku z cytryny i zamieszać.
- Podawać od razu z parmezanem.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
pyszny makaron i co najważniejsze gotowy w 15 minut!
dzięki Laskosze! bardzo mi miło 🙂
Ale pyszna propozycja 🙂