Placuszki z ricotty z brzoskwinią, tylko 4 składniki

Ciągle nie mogę uwierzyć, jak wspaniałym wynalazkiem jest weekendowe śniadanie. Co by się nie działo, zawsze można znaleźć 30 minut, żeby przygotować coś bardziej wyjątkowego niż np. jajecznica. Nie powiem, jajecznica jest super, ale co powiecie na rozpływające się w ustach placuszki z ricotty z pieczoną brzoskwinią? Czy ktoś mógłby nimi pogardzić?

Przejdź prosto do przepisu

placuszki z ricotty z brzoskwinią

Odkąd pamiętam wszelkie pancakesy były moimi ulubionymi śniadaniami. Polane syropem klonowy, z owocami lub nawet z boczkiem. Mam do nich słabość, bo są śliczne i okrągłe. A jak wiadomo okrągłe jedzenie ma dużo witaminy O, odpowiedzialnej za szczęście. Fakt.

Dlatego jak zjemy te placuszki z ricotty będziemy cały dzień zadowoleni;)

A tutaj znajdziecie inne przepisy na placki/pancakesy:

najprostsze placki bananowe z płatkami owsianymi

pieczone placki bananowe z masłem orzechowym

placuszki z ricotty z brzoskwinią

Pieczona ricotta nabiera fantastycznej konsystencji, leciutko się topi i robi się odrobinę gumowata, choć ciągle jest bardzo delikatna. Do tego rozpływa się w ustach i świetnie się łączy z owocami.

Z kolei brzoskwinia upieczona na maśle (które lekko się skarmelizowało)  jest mistrzostwem świata. Muszę dalej poeksperymentować z tym duetem i zrobić np. lody z ricotty z pieczoną brzoskwinią. Jakieś inne pomysły?

placuszki z ricotty z brzoskwinią

placuszki z ricotty z brzoskwinią (tylko 4 składniki)
 
na 5-6 placuszków (dla 2 osób)
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 250 g ricotty
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • brzoskwinia
  • ½ łyżeczki startej skórki z cytryny (opcjonalnie)
Przygotowanie
  1. Ricottę, jajko i mąkę ziemniaczaną i ew. skórkę cytrynową dokładnie wymieszać.
  2. Brzoskwinię umyć i pokroić w plasterki.
  3. Ciasto smażyć na rozgrzanej patelni posmarowanej masłem. Po wylaniu ułożyć 2 plasterki brzoskwini. Piec kilka minut do ładnego przypieczenia i odwrócić je (przy pomocy cieniutkiej łopatki-patrz uwagi) na drugą stronę i piec kolejne kilka minut.
  4. Podawać same, z masłem, z owocami, jogurtem, syropem klonowy, miodem....
CZYTAJ DALEJ  owoce pod kruszonką owsiano-kokosową, czyli moje ulubione crumble
Uwagi
Bez cieńkiej łopatki wielkości placuszka bardzo ciężko będzie je odwrócić i mogą się rozpaść, gdyż są bardzo delikatne.
Placki grubsze i dobrze przypieczone łatwiej odwrócić.
Sos do pizzy i mąka do pizzy – co przygotować na obiad?

Sos do pizzy i mąka do pizzy – co przygotować na obiad?

dania główne
Codzienne spożywanie tych samych potraw może stać się monotonne, a wiele osób, zbyt zapracowanych w ciągu tygodnia, nie ma czasu...
Czytaj dalej
Jak smaczna dieta pudełkowa z niskim IG może odmienić Twoje samopoczucie?

Jak smaczna dieta pudełkowa z niskim IG może odmienić Twoje samopoczucie?

Porady
Czujesz popołudniowe spadki energii? Zmagasz się z nieustanną ochotą na coś słodkiego i masz wrażenie, że Twoja waga wymyka się...
Czytaj dalej
Jak wyróżnić swoją firmę za pomocą plakatów i roll-upów na targach i konferencjach

Jak wyróżnić swoją firmę za pomocą plakatów i roll-upów na targach i konferencjach

inne
Pierwsze wrażenie na targach i konferencjach decyduje o tym, czy ktoś podejdzie do Twojego stoiska, czy pójdzie dalej. Materiały drukowane...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):