Ciągle nie mogę uwierzyć, jak wspaniałym wynalazkiem jest weekendowe śniadanie. Co by się nie działo, zawsze można znaleźć 30 minut, żeby przygotować coś bardziej wyjątkowego niż np. jajecznica. Nie powiem, jajecznica jest super, ale co powiecie na rozpływające się w ustach placuszki z ricotty z pieczoną brzoskwinią? Czy ktoś mógłby nimi pogardzić?
Odkąd pamiętam wszelkie pancakesy były moimi ulubionymi śniadaniami. Polane syropem klonowy, z owocami lub nawet z boczkiem. Mam do nich słabość, bo są śliczne i okrągłe. A jak wiadomo okrągłe jedzenie ma dużo witaminy O, odpowiedzialnej za szczęście. Fakt.
Dlatego jak zjemy te placuszki z ricotty będziemy cały dzień zadowoleni;)
A tutaj znajdziecie inne przepisy na placki/pancakesy:
najprostsze placki bananowe z płatkami owsianymi
pieczone placki bananowe z masłem orzechowym
Pieczona ricotta nabiera fantastycznej konsystencji, leciutko się topi i robi się odrobinę gumowata, choć ciągle jest bardzo delikatna. Do tego rozpływa się w ustach i świetnie się łączy z owocami.
Z kolei brzoskwinia upieczona na maśle (które lekko się skarmelizowało) jest mistrzostwem świata. Muszę dalej poeksperymentować z tym duetem i zrobić np. lody z ricotty z pieczoną brzoskwinią. Jakieś inne pomysły?
- 250 g ricotty
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- brzoskwinia
- ½ łyżeczki startej skórki z cytryny (opcjonalnie)
- Ricottę, jajko i mąkę ziemniaczaną i ew. skórkę cytrynową dokładnie wymieszać.
- Brzoskwinię umyć i pokroić w plasterki.
- Ciasto smażyć na rozgrzanej patelni posmarowanej masłem. Po wylaniu ułożyć 2 plasterki brzoskwini. Piec kilka minut do ładnego przypieczenia i odwrócić je (przy pomocy cieniutkiej łopatki-patrz uwagi) na drugą stronę i piec kolejne kilka minut.
- Podawać same, z masłem, z owocami, jogurtem, syropem klonowy, miodem....
Placki grubsze i dobrze przypieczone łatwiej odwrócić.
chyba też tak zrobię!
placuszki wyglądają wspaniale! będę musiała zrobić w następny weekend;)