sałatka z pieczonym burakiem, pomarańczą i ricottą

Burak w sałatkach pojawiał się już dwa razy, za każdym razem w słodkim i pomarańczowym towarzystwie. Najpierw z batatem, później z brzoskwinią.

Tym razem, żeby nie odchodzić od zwyczaju, postawiłam na soczystą pomarańczę, a samego buraka zapiekłam z octem balsamicznym. Myślę, że burak był bardzo zadowolony.

Przejdź prosto do przepisu

DSC_4424

Jak widać na zdjęciu, na samym buraku i pomarańczy się nie skończyło. Dodałam też czerwonej cebuli, trochę zielonych liści i wszytko posypałam prażonymi nasionami słonecznika i dyni. No i na koniec dodałam ricotty. Kremowa ricotta idealnie wykańcza tą sałatkę i świetnie łączy się z octem balsamicznym, którym na koniec ją polałam.

DSC_4425

I w razie wątpliwości: burak jest super zdrowy! Zawiera mnóstwo minerałów, przeciwutleniaczy i kwasu foliowego, wzmacnia układ krwionośny i odkwasza. Więcej do poczytania tutaj.

DSC_4440

Nie wiesz jak filetować pomarańczę? Tutaj możesz zobaczyć filmik z szybką instrukcją.

sałatka z pieczonym burakiem, pomarańczą i ricottą
 
1 duża porcja albo 2 mniejsze
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 średni burak
  • 1 pomarańcza
  • kawałek czerwonej cebuli
  • 2 garści liści (rukoli lub miksu sałat)
  • garść nasion słonecznika i dyni
  • łyżka octy balsamicznego + więcej do podania
  • łyżeczka miodu
Przygotowanie
  1. Buraka obrać i pokroić na półksiężyce, obtoczyć w occie oraz miodzie i piec w 180C do miękkości (ok. pół godziny) kilka razy przewracając. Po upieczeniu można dodać łyżeczkę wody, żeby rozpuścić ocet.
  2. Pomarańczę wyfiletować- wykroić miąższ z pomiędzy białych skórek.
  3. Nasiona uprażyć na patelni.
  4. Cebulę pokroić w cienkie paski.
  5. Na talerzu ułożyć liście, pomarańczę, buraka i cebulę, posypać nasionami i polać odrobiną octu balsamicznego (najlepiej gęstego). Podawać z ricottą.

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]

Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):