Burak w sałatkach pojawiał się już dwa razy, za każdym razem w słodkim i pomarańczowym towarzystwie. Najpierw z batatem, później z brzoskwinią.
Tym razem, żeby nie odchodzić od zwyczaju, postawiłam na soczystą pomarańczę, a samego buraka zapiekłam z octem balsamicznym. Myślę, że burak był bardzo zadowolony.
Jak widać na zdjęciu, na samym buraku i pomarańczy się nie skończyło. Dodałam też czerwonej cebuli, trochę zielonych liści i wszytko posypałam prażonymi nasionami słonecznika i dyni. No i na koniec dodałam ricotty. Kremowa ricotta idealnie wykańcza tą sałatkę i świetnie łączy się z octem balsamicznym, którym na koniec ją polałam.
I w razie wątpliwości: burak jest super zdrowy! Zawiera mnóstwo minerałów, przeciwutleniaczy i kwasu foliowego, wzmacnia układ krwionośny i odkwasza. Więcej do poczytania tutaj.
Nie wiesz jak filetować pomarańczę? Tutaj możesz zobaczyć filmik z szybką instrukcją.
- 1 średni burak
- 1 pomarańcza
- kawałek czerwonej cebuli
- 2 garści liści (rukoli lub miksu sałat)
- garść nasion słonecznika i dyni
- łyżka octy balsamicznego + więcej do podania
- łyżeczka miodu
- Buraka obrać i pokroić na półksiężyce, obtoczyć w occie oraz miodzie i piec w 180C do miękkości (ok. pół godziny) kilka razy przewracając. Po upieczeniu można dodać łyżeczkę wody, żeby rozpuścić ocet.
- Pomarańczę wyfiletować- wykroić miąższ z pomiędzy białych skórek.
- Nasiona uprażyć na patelni.
- Cebulę pokroić w cienkie paski.
- Na talerzu ułożyć liście, pomarańczę, buraka i cebulę, posypać nasionami i polać odrobiną octu balsamicznego (najlepiej gęstego). Podawać z ricottą.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Przepiekne kolory i zdjecia 🙂
dzięki Edyta. bardzo mi miło????
Wygląda tak apetycznie! <3
Zrobiłaś mi ogromną ochotę na tak sałatkę… Pycha! <3
i o to chodziło! 😉
Cudowne połączenie smaków które uwielbiam!
myślę, że nawet ci co nie lubią buraków, mogliby uwielbiać 🙂