Uwielbiam jeść sałatki o każdej porze dnia i nocy. Na śniadanie z jajkiem i pieczonymi warzywami. Na lunch z dynią i ciecierzycą, a na obiad np. z kurczakiem. Z nocą może trochę przesadziłam, ale ostatnio szybko się robi ciemno, to mam wrażenie, że jest znacznie później. Jakie sałatki przemawiają do mnie najbardziej? Przede wszystkim pożywne: z białkiem, tłuszczem, z dużą ilością składników, kolorów i chrupiącym dodatkiem! Jedną z takich jest dzisiejsza sałatka z quinoą, awokado, miętą i innymi pysznościami (min. pistacjami i granatem).
Zdaję sobie sprawę, że składniki na tą sałatkę są dość egzotyczne (awokado, quinoa, pistacje…), ale ja większość z nich mam praktycznie zawsze pod ręką. Jeśli jednak nie lubicie/nie macie dostępu do niektórych z nich, można je zamienić na inne (choć uważam, że wersja oryginalna będzie najsmaczniejsza 😀 )
quinoę na ryż czy kuskus,
granata na suszoną żurawinę czy drobno pokrojone jabłko,
pistacje na migdały lub nerkowce.
Awokado, szpinak, ogórka i miętę pozostawiłabym bez zmian.
Jeśli twój blat po krojeniu i obieraniu granatu wygląda jak miejsce morderstwa, to wiedz, że granat był wyjątkowo dorodny.
A jaka jest ta sałatka?
Na pewno świeża, bo ogórek i mięta.
Pożywna, bogata w błonnik, białko, tłuszcze, bo quinoa, awokado i orzechy.
Kolorowa, bo granat.
Chrupiąca, bo pistacje.
Jak dla mnie sałatka idealna ❤
- 1 dojrzałe awokado
- 2 duże garści szpinaku
- 1,5 szklanki ugotowanej quinoy (0,5 szklanki surowej)
- kawałek ogórka
- duża garść mięty
- garść pistacji
- granat
- sos: trochę startej skórki z cytryny, sok z cytryny, 3-4 łyżki oliwy, trochę miodu lub cukru
- Ugotować quinoę: dobrze opłukać w zimnej wodzie, odsączyć, zalać szklanką wody, doprowadzić prawie do wrzenia i gotować na małym ogniu 15-20 minut pod przykryciem, aż cała woda zostanie wchłonięta. Przełożyć na sitko do wystygnięcia.
- Sos: wszystkie składniki wymieszać, dodać więcej soku z cytryny wg uznania, gdyby był za gęsty dodać trochę wody. Posolić.
- Szpinak i quinoę ułożyć na talerzu (można je trochę przemieszać). Dodać pokrojone awokado, ogórka. Obficie posypać miętą. Na koniec posypać granatem (opcjonalnie, jeśli granat jest soczysty, polać sokiem) i pokrojonymi pistacjami. Polać sosem. Smacznego!