sałatka z quinoą, awokado, miętą i innymi pysznościami

Uwielbiam jeść sałatki o każdej porze dnia i nocy. Na śniadanie z jajkiem i pieczonymi warzywami. Na lunch z dynią i ciecierzycą, a na obiad np. z kurczakiem. Z nocą może trochę przesadziłam, ale ostatnio szybko się robi ciemno, to mam wrażenie, że jest znacznie później. Jakie sałatki przemawiają do mnie najbardziej? Przede wszystkim pożywne: z białkiem, tłuszczem, z dużą ilością składników, kolorów i chrupiącym dodatkiem! Jedną z takich jest dzisiejsza sałatka z quinoą, awokado, miętą i innymi pysznościami (min. pistacjami i granatem).

sałatka z quinoą, awokado, miętą i innymi dobrociami sałatka z quinoą, awokado, miętą i innymi dobrociami

Zdaję sobie sprawę, że składniki na tą sałatkę są dość egzotyczne (awokado, quinoa, pistacje…), ale ja większość z nich mam praktycznie zawsze pod ręką. Jeśli jednak nie lubicie/nie macie dostępu do niektórych z nich, można je zamienić na inne (choć uważam, że wersja oryginalna będzie najsmaczniejsza 😀 )

quinoę na ryż czy kuskus,

granata na suszoną żurawinę czy drobno pokrojone jabłko,

pistacje na migdały lub nerkowce.

Awokado, szpinak, ogórka i miętę pozostawiłabym bez zmian.

sałatka z quinoą, awokado, miętą i innymi dobrociami

Jeśli twój blat po krojeniu i obieraniu granatu wygląda jak miejsce morderstwa, to wiedz, że granat był wyjątkowo dorodny.

sałatka z quinoą, awokado, miętą i innymi dobrociami

A jaka jest ta sałatka?

Na pewno świeża, bo ogórek i mięta.

Pożywna, bogata w błonnik, białko, tłuszcze, bo quinoa, awokado i orzechy.

Kolorowa, bo granat.

Chrupiąca, bo pistacje.

Jak dla mnie sałatka idealna ❤

sałatka z quinoą, awokado, miętą i innymi dobrociami

sałatka z quinoą, awokado, miętą i innymi dobrociami

sałatka z quinoą, awokado, miętą i innymi pysznościami
 
na 2 porcje
Przygotowanie
  1. Ugotować quinoę: dobrze opłukać w zimnej wodzie, odsączyć, zalać szklanką wody, doprowadzić prawie do wrzenia i gotować na małym ogniu 15-20 minut pod przykryciem, aż cała woda zostanie wchłonięta. Przełożyć na sitko do wystygnięcia.
  2. Sos: wszystkie składniki wymieszać, dodać więcej soku z cytryny wg uznania, gdyby był za gęsty dodać trochę wody. Posolić.
  3. Szpinak i quinoę ułożyć na talerzu (można je trochę przemieszać). Dodać pokrojone awokado, ogórka. Obficie posypać miętą. Na koniec posypać granatem (opcjonalnie, jeśli granat jest soczysty, polać sokiem) i pokrojonymi pistacjami. Polać sosem. Smacznego!
 

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):