szparagi mango awokado i ryż (czarny) w formie orzeźwiającej sałatki

Sezon na szparagi trwa w najlepsze i i ponieważ jest dość upalnie, najchętniej jem je w sałatkach. Ostatnio zrobiłam „tradycyjną” majową z młodymi ziemniakami, truskawkami i serem feta. Ale wczoraj zamarzyła mi się sałatka na bazie czarnego ryżu i żeby znowu nie dodawać truskawek (choć one pasują mi do zielonych łodyg najbardziej) wykorzystałam mango, dodałam też awokado i rukolę, które akurat miałam pod ręką. Poza tym dużo kolendry, limonki i trochę chilli. Wyszło pięknie kolorystycznie, bardzo pożywnie i zostało mi jeszcze trochę na dzisiejsze śniadanie?

przejdź prosto do przepisu

szparagi mango awokado i ryż (czarny) w formie orzeźwiającej sałatki

Takie pożywne sałatki są chyba moim ulubionym posiłkiem o tej porze roku: lekko, kolorowo, a można się porządnie najeść.

Czarny ryż można zastąpić innym, ale może to być też komosa ryżowa lub jakaś kasza.

Mango brzoskwinią lub nektarynką, a nawet truskawkami.

Rukolę młodym szpinakiem,

Limonkę cytryną.

Migdały pestkami słonecznika.

Będzie trochę inaczej, ale też pysznie.

szparagi mango awokado i ryż (czarny) w formie orzeźwiającej sałatki szparagi mango awokado i ryż (czarny) w formie orzeźwiającej sałatki

text

szparagi mango awokado i ryż (czarny) w formie orzeźwiającej sałatki
 
na 2-3 porcję
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ¾ szklanki czarnego ryżu
  • pół pęczka szparagów
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 dojrzałe awokado
  • duża garść kolendry
  • 1 limonka
  • 2-3 łyżki oliwy
  • papryczka chilli (opcjonalnie)
  • 2 garści rukoli
  • garść uprażonych migdałów
Przygotowanie
  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją z odrobiną soli. Dobrze go wcześniej pomoczyć.
  2. Szparagi ugotować al dente. Przelać zimną wodą, żeby ostygły.
  3. Mango i awokado wyciągnąć ze skóry i pokroić.
  4. W misce wymieszać ryż, pokrojoną kolendrę, oliwę, pokrojoną papryczkę, trochę soli, sok z ½ limonki (lub do smaku) i trochę skórki.
  5. Dodać mango, szparagi, delikatnie zamieszać i na sam koniec dodać awokado.
CZYTAJ DALEJ  czarny ryż, soczewica i pieczone warzywa z sosem z orzeszków ziemnych
 

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):