Ostatnio jemy wszytko w kolorze pomarańczowym, zupy, ciasta, nawet babeczki! Często i gęsto swój kolor dania zawdzięczają dyni, której zdecydowanie nadużywam, innymi razy to jednak brzoskwinia, mango, batat albo przyprawy decydują o kolorze.
Jest też zdecydowanie chłodniej, co akurat sprzyja gotowaniu i pieczeniu, więc nie narzekam. A kiedy trzeba się rozgrzać z pomocą przychodzi zupa z dynią, soczewicą i mlekiem kokosowym. Oczywiście jest ona w kolorze pomarańczowym…
Zupa z soczewicą jest świetnym pomysłem o tej porze roku. Z jednej strony rozgrzewająca, z drugiej bogata w błonnik, białko, żelazo, potas, kwas foliowy oraz inne witaminy i minerały, dostarczy nam energii do działania, tak potrzebnej, gdy za oknem szaro i wietrznie.
Tutaj (po polsku) i tutaj (po angielsku) i więcej informacji na temat soczewicy.
Zupę doprawiłam kminem rzymskim, kolendrą, imbirem, kurkumą, ale można też użyć gotowej masali czy przyprawy curry. Z kolei dla złagodzenia i odrobiny słodyczy dodałam mleko kokosowe, oczywiście domowe. Przepis tutaj. A moje ulubione kupne znajdziesz tutaj.
Uwaga a propos soczewicy
Jedynym „problemem” będzie dobranie odpowiedniej odmiany.
- Czerwona gotuje się najkrócej (ok. 15 minut w wodzie) i nie wymaga moczenia. Jeśli ja zastosujemy, dynię dobrze pokroić na mniejsze kawałki, żeby szybciej się ugotowała. I tym sposobem będziemy mięć wersję ekspresową.
- Soczewica brązowa gotuje się najdłużej i warto ją moczyć co najmniej 3 godziny, dlatego tą odmianę lepiej wstępnie ugotować przed dodaniem do garnka.
- Najlepiej się nada soczewica zielona, której nie trzeba moczyć, a czas gotowania w wodzie to ok. 30 minut. Odrobinę dłuższy czas gotowania (w stosunku do czerwonej soczewicy) przyczyni się do pogłębienia smaku dania.
Tutaj przeczytasz dokładniejszą instrukcję jak gotować soczewicę.
- 1,5 szklanki pokrojonej dyni, ok 280g
- 15 cm pora (białej części)
- ½ szklanki surowej soczewicy
- 1 szklanka młodego szpinaku
- 1 ząbek czosnki
- 1,5 łyżki startego świeżego imbiru
- 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego)
- 200ml mleka kokosowego
- 600ml bulionu+200 ml wody
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- ⅓ łyżeczki pieprzu cayenne
- szczypta cynamonu
- garść liści kolendry
- sól do smaku
- Soczewicę dokładnie umyć.
- Na średnim ogniu podsmażyć drobno posiekany czosnek z imbirem i przyprawami. Dodać pokrojonego pora i chwilę dusić.
- Dodać bulion, wodę oraz soczewicę i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować, aż soczewica będzie al dente. Dodać dynię i gotować, aż, zacznie ona mięknąć. Dodać szpinak, część kolendry i mleko kokosowe i gotować jeszcze kilka minut. Dosolić do smaku.
- Podawać posypaną kolendrą.
Ale fajna! Mam fazę na zupy i robię ostatnio codziennie. Chętnie wypróbuję Twój przepis 🙂
Dzięki Karolina! będzie mi bardzo miło, jak spróbujesz 😉