Risotto z bakłażanem i pomidorami robiłam już wielokrotnie, ale dopiero ostatnio się zorientowałam, że przyjęłam złą strategię. Pomidory piekłam razem z bakłażanami i całe kawałki dodawałam do ryżu. Niby było smacznie, ale nagle mnie olśniło, że pomidorem można po prostu zastąpić część bulionu. Tak też zrobiłam, a samego bakłażana zarumieniłam w garnku i tym sposobem nie musiałam włączać piekarnika.
A garnek nie był byle jaki, bo był miedziany! Kupiłam go na pchlim targu, tylko i wyłącznie z pobudek estetycznych. Nie jest w idealnym stanie i pewnie najlepiej byłoby położyć nową powłokę wewnątrz garnka, ale przynajmniej już wiem, na czym polega wyższość garnków miedzianych nad stalowymi: miedź jest super przewodnikiem i cały garnek nagrzewa się równomiernie, w krótkim czasie. Wadą jest pielęgnacja takiego garnka, ponieważ miedź jest reaktywna.
Lista składników tego risotto z bakłażanem jest bardzo krótka, dlatego uważam, że nie powinno się niczego pomijać, można ewentualnie zastąpić bazylię natką pietruszki.
- ¾ szklanki ryżu krótko ziarnistego (np. arborio)
- 2 duże pomidory (~500g)
- 2 małe bakłażany (~500g)
- 1 nieduża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 100-200 ml bulionu
- ½ szklanki białego wytrawnego wina
- garść bazylii (lub natki pietruszki)
- ¼-1/2 startego parmezanu
- oliwa z oliwek
- łyżka masła
- sól do smaku
- Bakłażana pokroić w kostkę 1,5cm i podsmażyć na oliwie w rozgrzanym garnku, aż do zarumienienia. Najlepiej robić to na 2 razy, żeby nie było zbyt tłoczno. Przełożyć do miski i delikatnie posolić.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i zmielić blenderem. Dodać bulion i ewentualnie trochę dosolić- płyn ma być delikatnie słony. Podgrzać. Jeśli pomidory są mało słodkie, można dodać trochę cukru.
- Rozgrzać łyżkę masła i łyżkę oliwy, dodać posiekany czosnek i cebulę i zeszklić na średnim ogniu. Dodać ryż, zwiększyć ogień i często mieszając lekko go uprażyć. Dodać wino, zmniejszyć ogień do średniego. Mieszać dość często, a gdy wino wyparuje/wchłonie się dodać chochlę płynu. Ciągle mieszając, dodawać kolejne chochle po wyparowaniu poprzedniej. Gdy zużyjemy połowę płynu dodać bakłażana. A gdy ryż będzie prawię gotowy połowę drobno pokrojonej bazylii. W razie potrzeby zwiększyć ilość płynu: np. dodać gorącej wody. Gdy ryż uzyska odpowiadającą nam konsystencję, zdjąć z ognia, dodać parmezanu, ew. łyżkę masła lub soli.
- Podawać posypane parmezanem i bazylią.
Mogą być pomidory z puszki zamiast świeżych?
Ale smaka narobiłaś, to dopiero musi być pyszne!
Wspaniałe risotto! Uwielbiam bakłażany 🙂