batony energetyczne bananowo-orzechowe z płatkami owsianymi

Co sprawdzi się na pierwszy głód z rana w biegu? A co na szybką przekąskę między posiłkami? Przed treningiem? Po treningu? Oczywiście opcji jest mnóstwo, bo może to być jabłko z masłem orzechowym, owsianka, kule mocy, ale ostatnio najbardziej polubiłam batony energetyczne, do których można dodać ulubione orzechy, owoce i na koniec polać czekoladą!

przejdź prosto do przepisu

Moje ulubione orzechy to migdały i nerkowce, więc oczywiście nie mogło ich zabraknąć. Dodatkowo pestki słonecznika, coby było bardziej chrupiąco i oczywiście płatki owsiane, bo dostarczają mnóstwo energii i najlepiej mi się po nich biega. A żeby całość skleić banan i masło orzechowe.

Orzechy z płatkami uprażyłam w piekarniku: zapiekłam na blaszce przez ok. 20 minut w 170C. Dzięki temu jest smaczniej i bardziej chrupiąco, przynajmniej na początku.

Masa była dość klejące jak przekładałam ją do blaszki wyłożonej folią, ale dało radę ją ułożyć w prostokąt i docisnąć. Na koniec całość przykryłam folią i wstawiłam do zamrażalnika na ok. godzinę. Po tym czasie mogłam pokroić na batony.

batony energetyczne przekąska przed treningiem batoniki owsiane granola

A jakie są wasze ulubione przepisy na batony energetyczne?

batony energetyczne przekąska przed treningiem batoniki owsiane granola

batony energetyczne bananowo-orzechowe z płatkami owsianymi
 
na 12 batonów
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • szklanka płatków owsianych (110g)
  • szklanka orzechów i pestek ok. 150 g (np. 50 g słonecznika, 50 g migdałów i 50 g nerkowców)
  • 2 małe banany lub 1 większy (150 g miąższu)
  • ½ szklanki masła orzechowego (120 g)
  • duża szczypta soli
  • pół szklanki żurawuny
  • opcjonalnie trochę czekolady do polania
Przygotowanie
  1. Płatki z orzechami i pestkami uprażyć w piekarniku: piec w 160C przez ok. 20 minut. Można zamieszać kilka razy. Ostudzić.
  2. Banany zblendować i wymieszać z masłem orzechowym. Dodać orzechy, żurawinę i sól i dobrze wymieszać. Będzie dość rzadkie i klejące.
  3. Blaszkę wyłożyć folią lub papierem do pieczenia i przełożyć masę. Równo rozłożyć na prostokąt ok. 18x22 cm i docisnąć.
  4. Wsadzić na kilka godzin do lodówki lub na godzinę do zamrażalnika. Gdy stwardnieje pokroić na batoniki. Przechowywać w lodówce do kilku dni lub zamrozić.
CZYTAJ DALEJ  ciastka orzechowe z czekoladą idealne na śniadanie w biegu lub przekąskę
Uwagi
Batony wychodzą z tych miękkich i klejących. Myślę, że można by je zapiec i wyjdą bardziej chrupiące.
 

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):