Co sprawdzi się na pierwszy głód z rana w biegu? A co na szybką przekąskę między posiłkami? Przed treningiem? Po treningu? Oczywiście opcji jest mnóstwo, bo może to być jabłko z masłem orzechowym, owsianka, kule mocy, ale ostatnio najbardziej polubiłam batony energetyczne, do których można dodać ulubione orzechy, owoce i na koniec polać czekoladą!
przejdź prosto do przepisuMoje ulubione orzechy to migdały i nerkowce, więc oczywiście nie mogło ich zabraknąć. Dodatkowo pestki słonecznika, coby było bardziej chrupiąco i oczywiście płatki owsiane, bo dostarczają mnóstwo energii i najlepiej mi się po nich biega. A żeby całość skleić banan i masło orzechowe.
Orzechy z płatkami uprażyłam w piekarniku: zapiekłam na blaszce przez ok. 20 minut w 170C. Dzięki temu jest smaczniej i bardziej chrupiąco, przynajmniej na początku.
Masa była dość klejące jak przekładałam ją do blaszki wyłożonej folią, ale dało radę ją ułożyć w prostokąt i docisnąć. Na koniec całość przykryłam folią i wstawiłam do zamrażalnika na ok. godzinę. Po tym czasie mogłam pokroić na batony.
A jakie są wasze ulubione przepisy na batony energetyczne?
- szklanka płatków owsianych (110g)
- szklanka orzechów i pestek ok. 150 g (np. 50 g słonecznika, 50 g migdałów i 50 g nerkowców)
- 2 małe banany lub 1 większy (150 g miąższu)
- ½ szklanki masła orzechowego (120 g)
- duża szczypta soli
- pół szklanki żurawuny
- opcjonalnie trochę czekolady do polania
- Płatki z orzechami i pestkami uprażyć w piekarniku: piec w 160C przez ok. 20 minut. Można zamieszać kilka razy. Ostudzić.
- Banany zblendować i wymieszać z masłem orzechowym. Dodać orzechy, żurawinę i sól i dobrze wymieszać. Będzie dość rzadkie i klejące.
- Blaszkę wyłożyć folią lub papierem do pieczenia i przełożyć masę. Równo rozłożyć na prostokąt ok. 18x22 cm i docisnąć.
- Wsadzić na kilka godzin do lodówki lub na godzinę do zamrażalnika. Gdy stwardnieje pokroić na batoniki. Przechowywać w lodówce do kilku dni lub zamrozić.