crumble z rabarbarem i truskawkami z migdałowo-owsianą kruszonką

Maj i w głowie ciągle barabara, znaczy rabarabara, znaczy rabarbar. Czy mogę zacząć od takiego suchara? Wybaczcie, ale jest wcześnie i mój mózg jeszcze słabo działa, ale mam wrażenie, że ja, rabarbar i truskawki stanowimy taki wiosenny trójkącik, bo ciągle tylko o nich myślę i w kółko robię albo dżem, albo kisiel (o którym więcej już niedługo, bo jest boooski), albo galetty, albo  właśnie crumble z rabarbarem i truskawkami. Robi się prosto, nadaje się zarówno na deser jak i na śniadanie. Więc proszę, częstujcie się!

przejdź prosto do przepisu

crumble z rabarbarem i truskawkami

Składniki są proste jak drut, żadnych skomplikowanych dodatków, prawie wszytko widać poniżej, poza tym trochę masła, nie za dużo cukru, trochę mąki ziemniaczanej i voila, gotowe. Jako dodatki może posłużyć jogurt, ale też lody, mascarpone czy śmietana!

Do owoców można dodać też skórkę z cytryny lub pomarańczy, trochę cynamonu, kardamony lub szafranu. Ja postawiłam na prostotę i dodałam jedynie trochę wanilii.

crumble z rabarbarem i truskawkami

crumble z rabarbarem i truskawkami

5.0 from 1 reviews
crumble z rabarbarem i truskawkami z migdałowo-owsianą kruszonką
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • szklanka płatków owsianych (najlepiej zwykłych) 110 g
  • pół szklanki całych migdałów (ok 70 g)
  • 70 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 300 g rabarbaru
  • 300 g truskawek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 duża łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • trochę wanilii (nasionka z 1 laski lub trochę aromatu)
  • do podania jogurt, lody lub śmietana
Przygotowanie
  1. Rabarbar i truskawki pokroić, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną i przełożyć do naczynia.
  2. Przygotować kruszonkę: płatki zmielić z cukrem i solą. Dodać migdały i mielić, aż będą dość dobrze zmielone. Dodać pokrojone masło i mielić, aż kruszonka zacznie się trochę kleić. Można to też zrobić ręcznie. W razie potrzeby dodać odrobinę więcej masła.
  3. Ułożyć na owocach, trochę docisnąć i piec w 190-200C przez ok. 30 minut, albo aż kruszonka będzie ładnie przypieczona.
  4. Podawać z jogurtem naturalnym, lodami albo śmietaną.
CZYTAJ DALEJ  pieczony kalafior z ciecierzycą z kremowym sosem z awokado
 

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):