Maj i w głowie ciągle barabara, znaczy rabarabara, znaczy rabarbar. Czy mogę zacząć od takiego suchara? Wybaczcie, ale jest wcześnie i mój mózg jeszcze słabo działa, ale mam wrażenie, że ja, rabarbar i truskawki stanowimy taki wiosenny trójkącik, bo ciągle tylko o nich myślę i w kółko robię albo dżem, albo kisiel (o którym więcej już niedługo, bo jest boooski), albo galetty, albo właśnie crumble z rabarbarem i truskawkami. Robi się prosto, nadaje się zarówno na deser jak i na śniadanie. Więc proszę, częstujcie się!
przejdź prosto do przepisuSkładniki są proste jak drut, żadnych skomplikowanych dodatków, prawie wszytko widać poniżej, poza tym trochę masła, nie za dużo cukru, trochę mąki ziemniaczanej i voila, gotowe. Jako dodatki może posłużyć jogurt, ale też lody, mascarpone czy śmietana!
Do owoców można dodać też skórkę z cytryny lub pomarańczy, trochę cynamonu, kardamony lub szafranu. Ja postawiłam na prostotę i dodałam jedynie trochę wanilii.
- szklanka płatków owsianych (najlepiej zwykłych) 110 g
- pół szklanki całych migdałów (ok 70 g)
- 70 g masła
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 300 g rabarbaru
- 300 g truskawek
- 2-3 łyżki cukru
- 1 duża łyżeczka mąki ziemniaczanej
- trochę wanilii (nasionka z 1 laski lub trochę aromatu)
- do podania jogurt, lody lub śmietana
- Rabarbar i truskawki pokroić, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną i przełożyć do naczynia.
- Przygotować kruszonkę: płatki zmielić z cukrem i solą. Dodać migdały i mielić, aż będą dość dobrze zmielone. Dodać pokrojone masło i mielić, aż kruszonka zacznie się trochę kleić. Można to też zrobić ręcznie. W razie potrzeby dodać odrobinę więcej masła.
- Ułożyć na owocach, trochę docisnąć i piec w 190-200C przez ok. 30 minut, albo aż kruszonka będzie ładnie przypieczona.
- Podawać z jogurtem naturalnym, lodami albo śmietaną.
Zrobiłam i zaraz nie było! Takie pyszne!!!
Zrobiłam na podwieczorek. Pięknie pachniało i super smakowało