Zazwyczaj jem quesadille na przekąskę, ewentualnie obiad, a najczęściej gdzieś w pubie. Smakuje najlepiej do piwa. A co by było gdyby do środka dodać jajko? I szpinak? Mogłoby się okazać, że taka quesadilla jest świetną alternatywą dla jajecznicy lub jajek sadzonych, szczególnie gdy chcemy zjeść coś bardziej wyszukanego, a nie mamy dużo czasu.
Ok, przyznaję się, jajko to tylko pretekst, żeby zjeść chrupiącą tortille wypełnioną rozpływającym się serem na śniadanie. Kocham rozpływający się ser i wszystko co chrupiące. Ale myślę, że nie tylko ja.
Przygotowanie jak już wspominałam, jest proste i szybkie. Wystarczy patelnia, deska, talerz, nóż i tarka. I składniki. I troszeczkę cierpliwości. Chodzi o to, żeby nie smażyć na za dużym ogniu, bo tortilla się spali, a ser nie zdąży się rozpuścić.
Taka tortilla najlepiej smakuje z kwaśną śmietaną i ostrym sosem. Ale może to być też jogurt naturalny, salsa pomidorowa albo bez niczego.
Chcesz zrobić domowe tortille kukurydziane? Tutaj znajdziesz przepis.
- 2 małe tortille (ja użyłam kukurydziane)
- 1 jajko
- garść szpinaku
- kilka suszonych pomidorów
- ¾ kubka startego na dużych oczkach sera (luźno upakowanego, ja użyłam cheddar)
- kawałek masła
- Jajko usmażyć na maśle, przebić żółtko i "rozsmarować" po białku Przełożyć na talerz. Posolić i popieprzyć do smaku.
- Patelnie przetrzeć papierem kuchennym, położyć kawałeczek masła (pół łyżeczki) i na średnim ogniu poczekać aż się rozpuści. Położyć tortille, na nią połowę sera, szpinak, suszone pomidory pokrojone w paseczki, jajko i resztę sera. Przykryć drugą tortillą, przycisnąć i pozostawić na średnim ogniu na ok. 3 minuty, aż tortilla się przypiecze, a ser rozpuści.
- Przy pomocy dużej łopatki, albo najlepiej za pomocą talerza odwrócić na drugą stronę i trzymać kolejne kilka minut.
- Pokroić na dowolne kawałki i podawać np. ze śmietaną.
Zapomniala Pani dac linka do pysznych domowych tortili 🙂 Mniam
akurat tutaj użyłam kupne, ale faktycznie powinnam dodać link:) dzięki Pani Beato 🙂
to jeszcze pytanie, czy dobrze rozumiem, że tortille kukurydziane się udały? jeśli tak, to z jakiej mąki zostały zrobione? bardzo dziękuję za odpowiedź 😉