sushi bowl, czyli wiosenna micha z rybą i ryżem

Znacie sushi? Lubicie sushi? Tak? 🙂 To bardzo dobrze, bo dzisiejsze sushi bowl, to ekspresowa wersja tego japońskiego specjału. Dużo prostsza w przygotowaniu, a jednak tak samo pyszna. A co jest najfajniejsze? Że można ją jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło, a surową rybę zastąpić upieczoną!

Przejdź prosto do przepisu

sushi bowl, czyli micha z rybą i ryżem

Danie to szczególnie dobrze smakuje na wiosnę, gdy dodamy młodej marchewki, rzodkiewki i ogórka. Niestety w Nicei nie można dostać ogórków gruntowych, a takie pewnie były by najlepsze, bo są najbardziej chrupiące!

sushi bowl, czyli micha z rybą i ryżem

Jaki ryż najlepszy do sushi bowl?

Użyłam basmati brązowy, ale nada się każdy: krótkoziarnisty, jaśminowy, czarny… W zasadzie można też ryż zastąpić np. kaszą jaglaną, jak ktoś woli !

sushi bowl, czyli micha z rybą i ryżem

Ryż najlepiej gotować metodą absorpcji, ponieważ nie odlewamy w ten sposób cennych minerałów  i wychodzi zwyczajnie smaczniejszy.

Jeśli nie wiesz co to znaczy, tutaj znajdziesz krótki poradnik. Ja dodatkowo jeszcze moczę ryż przez ok. pół godziny po opłukaniu, jednak bardziej chodzi mi o zasadę.

  • Ryż basmati jasny oraz krótkoziarnisty wychodzi idealnie z podanej instrukcji (po wstępnym moczeniu).
  • Ryż basmati brązowy gotowałam w 1,4 ilości wody przez 25 minut (ale lubię, żeby był al dente).

sushi bowl, czyli wiosenna micha z rybą i ryżem
 
na 2 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 300 g łososia
  • ¾ - 1 szklanka ryżu
  • 1 awokado
  • 1-2 marchewki
  • 2 garści rzodkiewek
  • kawałek ogórka
  • sezam, zielona cebulka i ew. nori do posypania
  • sos: 3 łyżki sosu sojowego* + 2 łyżki wody, łyżeczka miodu, trochę soku z limonki lub cytryny, opcjonalnie trochę wasabi
Przygotowanie
  1. Ryż ugotować. Trochę lub całkowicie ostudzić. Powyżej link do gotowania ryżu metodą absorpcji.
  2. Marchewki obrać i obieraczką utworzyć wstążki.
  3. Rzodkiewki, ogórka umyć i cienko pokroić.
  4. Miąższ awokado wybrać łyżką i pokroić.
  5. Sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  6. Rybę dobrze opłukać, osuszyć i pokroić. Opcjonalnie można ją zamarynować w części sosu, a nawet upiec na patelni posmarowanej masłem (chwileczkę, do ścięcia).
  7. W miskach rozłożyć ciepły lub ostudzony ryż, warzywa, rybę, polać sosem i posypać sezamem, pokrojoną zieloną cebulką i ew. nori.
  8. Moje preferencje: ostudzony ryż z surową rybą.
CZYTAJ DALEJ  domowe najlepsze: mleko roślinne
Uwagi
*Jeśli sos sojowy jest bardzo intensywny, 1 łyżkę można zastąpić wodą.

Mój ulubiony sos sojowy to Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Można go kupić np. na allegro.

Kikkoman-less-salt-1-ltr

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):