Granola na śniadanie czy przekąskę to nic nowego, ale gdyby tak ją podać z ekspresowymi lodami bananowo-kokosowymi? Ja jestem jak najbardziej za! Szczególnie jeśli będzie to w formie granola cups 🙂 Chciałam nazwę spolszczyć, ale niestety nic sensownego nie wymyśliłam, nic też nie znalazłam w polskiej blogosferze. Niektóre moje pomysły to kubeczki z granoli czy tarteletki granolowe, więc jak macie jakieś lepsze dajcie znać!
przejdź prosto do przepisu
Granola cups czy też kubeczki z granoli, jak wolicie, są dość popularne w internecie, więc oczywiście nie twierdzę, że to mój wynalazek, ale pomysł, żeby podać je z lodami bananowo-kokosowymi, wymyśliłam sama. I jak się okazało, było to całkiem niegłupie.
Kubeczki robi się dokładnie tak jak granole, z tym że dobrze żeby kawałki nie były za duże i piecze się je wciśnięte w foremki. Lody z kolei to po prostu zblendowane zamrożone banany i mleko kokosowe (a najlepiej śmietanka kokosowa). I tyle 🙂 Prosto, pysznie i efektownie.
- 1,5 szklanki (165 g) płatków owsianych*
- ½ szklanki (45 g ) wiórek kokosowych
- ½ szklanki (80 g ) słonecznika
- ¼ szklanki (40 g) siemienia lnianego
- 40 g masła (lub innego tłuszczu)
- 2- 3 duże łyżki miodu (ok. 80 - 100 g)
- łyżeczka cynamonu, szczypta soli
- lody: 200 g zamrożonych bananów (miąższu, ok. 2 średnie) i 250 ml mleka kokosowego lub śmietanki (na 9 tartaletek)**
- owoce, chipsy kokosowe do dekoracji
- lody:
- Mleko przez noc trzymać w lodówce. Następnego dnia otworzyć i zebrać z góry najgęstszą część. Można je też dodawać stopniowo i dać taką ilość, jaka będzie nam najbardziej odpowiadać. Zmiksować z bananami mocnym malakserem lub innym blenderem. Jeśli nie będą używane od razu włożyć do zamrażalnika.
- tarteletki:
- Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Dodać rozpuszczone masło i miód. Jeśli mieszanka jest za sucha dodać odrobinę wody. Nie ma być klejąca, ale ma się sklejać pod naciskiem.
- Foremki (najlepiej silikonowe) posmarować masłem i wcisnąć w nie granolę tworząc kubeczek. Może się wydawać, że granola jest za sypka i że będzie się kruszyć, ale po upieczeniu i ostudzeniu będzie twarda.
- Piec w 160 st C ok 20 minut, aż będą ładnie przypieczone. Wyjąć z piekarnika, dobrze ostudzić i dopiero wtedy wyjmować z foremek.
- Ja robię 9 tarteletek i małą porcję granoli, zatem to, co zostanie mi po zrobieniu 9 szt., zapiekam na malej blaszce raz na jakiś czas mieszając.
- Nałożyć lody, udekorować wg uznania.
- przechowywanie:
- Tarteletki z lodami dobrze przechowują się w lodówce. Lody się nie rozpuszczają, tylko pozostają puchate i przypominają mus. Jednak po kilku godzinach granola może zmięknąć, dlatego najlepiej lody nakładać przed podaniem. Lody w zamrażalniku zrobią się bardzo twarde.
**Można dać mniej mleka, jeśli lody mają być bardziej bananowe i bardziej twarde.