pieczony kalafior z ciecierzycą z kremowym sosem z awokado

Pieczony kalafior z ciecierzycą oryginalnie powstał jako baza do sałatki, jednak nigdy tam nie trafił, ponieważ został pochłonięty jako przekąska z kremowym sosem z awokado. Kolejnym razem zjedliśmy go z domowymi chlebkami naan (również ze wspomnianym sosem). Dziś będę go robić ponownie i planuję powtórkę z chlebkami, ale nigdy nie wiadomo czy ostatecznie nie zrobię z niego po prostu curry 😉

Przejdź prosto do przepisu

pieczony kalafior z ciecierzycą z kminem, kolendrą i wędzoną papryką

DSC_0431 copy

Kalafiora zapiekłam razem z liśćmi zainspirowana szałem na chipsy z jarmużu. I choć nie wyszły tak chrupiące, to i tak były bardzo smaczne.

pieczony kalafior z ciecierzycą z kminem, kolendrą i wędzoną papryką

Pieczony kalafior z ciecierzycą, kuminem, kolendrą i wędzoną papryką z kremowym sosem z awokado nie tylko wspaniale smakuje, ale dostarcza naszym organizmom wielu cennych minerałów, witamin, białka, dobrych tłuszczy.

  • Kalafior: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, fosfor, antyoksydanty z sulforafanem na czele, witaminy A i C oraz beta karoten. Tutaj poczytasz więcej.
  • Ciecierzyca: błonnik, witamina c, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor i prawie 9 g białka na 100 g ugotowanej ciecierzycy! Tutaj artykuł na temat ciecierzycy.
  • Awokado: kolejna porcja błonnika i potasu, witaminy C, E, A, z grupy B, luteina oraz kwas oleinowy, który obniża poziom cholesterolu. Poczytaj więcej tutaj.

Zatem jakkolwiek nie wykorzystasz tego przepisu, na pewno będzie zdrowo i pożywnie ! ????

pieczony kalafior z ciecierzycą z kminem, kolendrą i wędzoną papryką

Jak podać pieczonego kalafiora z cieciorką (moje propozycje):

  • jeśli ma to być przekąska można dodać trochę świeżych warzyw dla kontrastu do pochrupania, typu marchewka, ogórek;
  • żeby zrobić sałatkę, wystarczy dodać trochę liści (np. szpinaku), garść żurawiny i zalać sosem lub awokado pokroić na kawałki, a całość zalać oliwą, cytryną i dodać posiekanej natki pietruszki (lub kolendry);
  • a jeżeli pieczony kalafior ma się znaleźć w chlebku naan czy picie, można dodać salsy z drobno posiekanych pomidorów z cebulą oraz kolendrą i dodatkowo np. kotleciki z batata.
CZYTAJ DALEJ  grzanka z awokado i jajkiem w koszulce

Na koniec uwaga (żeby nie było nieporozumień): ciecierzyca nie wychodzi zbyt chrupiąca, ale tutaj znajdziesz na taką przepis: chrupiąca pieczona ciecierzyca.

pieczony kalafior z ciecierzycą z kminem, kolendrą i wędzoną papryką

Jeśli szukasz przepisu na chlebki naan polecam poniższy filmik! Ja przepis trochę modyfikuję, zamiast wody daję więcej jogurtu, a piekę normalnie odwracając w połowie. Zazwyczaj używam do tego mąkę orkiszową typ 700.

pieczony kalafior z ciecierzycą
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 nieduży kalafior (ok. 600-700 g)
  • 1 puszka ciecierzycy (ok. 250 g) lub ⅓ szklanki surowej ciecierzycy
  • 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) mielonego
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • niecała łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne lub płatków chili
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sos: dojrzałe awokado, 1,5 łyżki soku z cytryny, 2-3 łyżki wody
Przygotowanie
  1. Ciecierzycę, jeśli surowa, moczyć najlepiej przez noc lub co najmniej kilka godzin, następnie ugotować w osolonej wodzie, do miękkości, ok. 30-40 minut.
  2. Odcedzić, osuszyć.
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (lub folią), wsypać ciecierzycę, włożyć do piekarnika i włączyć na 170C. Ciecierzyca ma obeschnąć, trzymać ją wg uznania kilka minut. Po tym czasie blachę wyciągnąć.
  4. W misce wymieszać wszystkie przyprawy z oliwą, cytryną i miodem. Kalafiora opłukać, pokroić na różyczki, przełożyć do miski, dodać ciecierzycę i dokładnie wszystko wymieszać.
  5. Piec przez ok. 25-30 minut. Uważać, żeby kalafior za bardzo nie zmiękł i żeby się nie przypalił.
  6. Sos: wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
  7. Propozycje podania opisałam powyżej przepisu.
Uwagi
*Zamiast awokado można użyć tahinę !

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

2 komentarze

  1. Takie połączenie smakowe po prostu nie może być nieudane. Wygląda obłędnie. I na mnie zdjęcia zrobiły ogromne wrażenie. Super 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):