
Ciasto marchewkowe z kokosem i migdałami
Pewnie nie trudno zauważyć, że do wszystkich wypieków dodaję orzechów. Jem ich naprawdę bardzo dużo, a najwięcej migdałów. W muffinach orzechowych, bananowych,…
Pewnie nie trudno zauważyć, że do wszystkich wypieków dodaję orzechów. Jem ich naprawdę bardzo dużo, a najwięcej migdałów. W muffinach orzechowych, bananowych,…
Prezentowana dziś przyprawa meksykańska jest moją interpretacją smaku Meksyku, jest też przy tym dość prosta i nadaje się do bardzo…
Ostatnio kupiłam tyle warzyw, że tylko je jemy na różne sposoby, a mięsa nie było chyba ze 3 dni. Tu zupa,…
Była kiedyś w Gdyni taka restauracja Thai Hut, gdzie pierwszy raz jadłam zupę kokosową. Robili też pysznego pad thai-a, w którym…
Dobry muffin nie jest zły. A jak jest do tego zdrowy i można jeść go bez żadnych wyrzutów, to jest…
W końcu poczułam na bazarku wiosnę. Wszędzie było pełno pięknych, młodych warzyw, uśmiechniętych ludzi i zapach kwiatów w powietrzu. Najbardziej zależało mi…
Ciągle nie mogę uwierzyć, jak wspaniałym wynalazkiem jest weekendowe śniadanie. Co by się nie działo, zawsze można znaleźć 30 minut, żeby przygotować coś bardziej…
Zazwyczaj jem quesadille na przekąskę, ewentualnie obiad, a najczęściej gdzieś w pubie. Smakuje najlepiej do piwa. A co by było…
Tortille kukurydziane są jednym z moich ulubionych chlebków. Dość często jem tacos, quesadillas, jednak trochę mnie zniechęca skład tych kupnych, nie…
Soba to japoński makaron z mąki gryczanej. Jest bardo smaczny i ma specyficzną konsystencję, dlatego zazwyczaj, szczególnie domowy, je się…
Ceviche, seviche albo cebiche to różne pisownie nazwy tego samego dania, którym jest sałatka z owoców morza gotowana w soku…
Tarte tatin to słynne, francuskie ciasto, do którego tradycyjnie używa się jabłek i piecze do góry nogami, po wcześniejszym skameralizowaniu owoców w…
Ostatnie parę wpisów to ciecierzyca na różne sposoby: pieczona, chrupiąca przekąska, następnie hummus (z dynią), czyli pasta z cieciorki z tahiną, a dziś alternatywny sposób…
Pisałam, że granola bars to taka lepsza wersja granoli, bo można je wziąć do ręki i wybiec z domu. Jednak przewaga…
Kiedyś nie lubiłam ryżu. Jadłam go tylko do dań azjatyckich i też często wybierałam makaron ryżowy czy sojowy. Ale tak…