Co kocham najbardziej na świecie? Czekoladę oczywiście! Jestem czekoladowym potworem. Przyznaje się. Ale nie oznacza to, że codziennie zjadam całą tabliczkę. Robię z nią tarty, ciasta i muffiny (raczej standardowo, wiem), jednak ostatnio uzależniłam się czegoś, co zjadam na śniadanie, bo czekolada z rana, to zawsze dobry pomysł. Szczególnie jeśli jest to owsianka czekoladowa 😀
Zdaję sobie sprawę, że Ameryki nie odkryłam, jednak chciałam się podzielić na wszelki wypadek, gdyby ktoś jeszcze nie próbował. Do tego moja wersja jest super prosta w przygotowaniu- nie wymaga gotowania, a listka składników jest króciutka. Potrzebne są płatki owsiane, woda oraz czekolada no i oczywiście dodatki w postaci owoców czy orzechów.
Owsianka z czekoladą jest u mnie ostatnio śniadaniem numer jeden ponieważ:
(dla jasności: pisząc czekolada, mam na myśli dobrej jakości gorzką, z minimalną ilością cukru)
✅ po pierwsze czekolada, bo jest pyszna
✅ po drugie czekolada: jest super zdrowa! Poprawia koncentrację, dodaje energii, dba o serce, również to złamane, bo poprawia nastrój. Zawiera magnez, potas, antyoksydanty. Opóźnia proces starzenia. Jest do tego bardzo pożywna i wywołuje uczucie sytości. Więcej tutaj.
✅ po trzecie płatki owsiane: pożywne, również pyszne, a więcej pisałam przy okazji placków bananowych z płatkami owsianymi.
✅ po czwarte: idealnie pasuje do wszelkich borówek: amerykańskich, jeżyn, malin, ale też brzoskwiń, śliwek czy innych owoców, których akurat teraz jest wysyp!
✅ do tego jest super prosta w przygotowaniu
Jak chcemy zaszaleć dodatkowo można ją polać masłem orzechowym (najlepiej domowym), posypać orzechami lub wiórkami kokosowymi albo polać mlekiem kokosowym. Opcji jest mnóstwo, a wszystkie równie pyszne!
- ½ szklanki płatków owsianych (górskich lub zwyczajnych)
- ½ szklanki gorącej wody (lub trochę więcej)
- 15-25 g gorzkiej czekolady*
- owoce
- opcjonalnie:
- masło orzechowe (najlepiej domowe, powyżej link do instrukcji)
- mleko kokosowe, wiórki kokosowe, orzechy
- Płatki z czekoladą zalać gorącą wodą, po 10 minutach (albo jak czekolada się rozpuści) zamieszać, dodać owoce, opcjonalnie masło orzechowe, wiórki kokosowe lub orzechy. Można polać mlekiem (np. kokosowym).
- Porcja wychodzi dość duża, jeśli nie zjem wszystkiego, wsadzam resztki do lodówki i zjadam wieczorem na deser!
Inne przepisy z wykorzystaniem płatków owsianych:
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
[…] śniadanie polecam ekspresową owsiankę czekoladową, którą znajdziecie na blogu zielonysrodek.pl. No bo jak można nie kochać czekolady w towarzystwie […]
Również jestem czekoladocholikiem 😀 witaj w klubie 😉 Taką owsiankę z chęcią bym zjadła na śniadanko, robię podobną <3
myślę, że taki klub liczyłby sporo osób ! 😀
ale to pysznie brzmi i pysznie wygląda!